Franse verkiezingen leiden tot arrestatiebevel Carlos Ghosn

0

Frankrijk heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Carlos Ghosn, de voormalige topman van de autofabrikanten Renault en Nissan. Dat juist nu hiertoe besloten wordt, is geen toeval. Later deze maand vinden er in Frankrijk presidentsverkiezingen plaats. Volgens opiniepeilingen valt niet helemaal uit te sluiten dat Emmanuel Macron, die een pesthekel aan Ghosn heeft (dat gevoel is overigens volkomen wederzijds) dan het veld zal moeten ruimen in het Elysée. President willen dat nog wel eens over hun ‘graf’ heen regeren door vlak voor de machtswisseling nog wat decreten uit te vaardigen. Dat lijkt Ghosn nu slachtoffer van te zijn geworden.

De Franse autoriteiten geven ook arrestatiebevelen uit tegen 4 individuen die verbonden zijn aan een autodealer in Oman. Zij zouden Ghosn geholpen hebben miljoenen euro’s van Renault weg te sluizen. De gevallen automagnaat woont in Beiroet sinds zijn spectaculaire ontsnapping eind 2019 uit Japan, waar hij vastzat op verdenking van fraude. Ghosn wordt onder meer beticht van misbruik van bedrijfsgeld voor privédoeleinden. Dit wordt door hemzelf nog altijd tegengesproken. Het is pikant dat Macron een rechtszaak over de kwestie niet afwacht maar nu besloten heeft om voor eigen rechter te spelen.

Het arrestatiebevel dat nu is uitgegeven zal evenwel weinig invloed hebben op het verblijf van Ghosn in Libanon, omdat het land zijn staatsburgers niet aan andere landen uitlevert. De voormalige topman van Renault en Nissan heeft zowel de Franse, Braziliaanse als Libanese nationaliteit. De advocaten van Ghosn reageren verrast. “Dit is verrassend, Ghosn heeft altijd meegewerkt met de Franse autoriteiten”. Het arrestatiebevel is dus een extra aanwijzing dat Macron de rechtszaak tegen de voormalige Renault directeur niet wil afwachten.

Na zijn arrestatie in Japan in 2018 moest Ghosn weg bij de autofabrikanten waar hij de leiding aan gaf. Dat is de slagkracht van Renault en Nissan niet ten goede gekomen. In december 2019 slaagde Ghosn erin te vluchten uit Japan, waar hij op borgtocht was vrijgelaten en huisarrest had. Hij omzeilde de bewaking bij zijn huis en vloog met een privévliegtuig naar Istanboel, waarbij hij zich zou hebben verstopt in een kist voor geluidsapparatuur. Van Turkije vloog hij naar Libanon, dat geen uitleveringsverdrag met Japan heeft. Ghosn kan vrij rondlopen in Libanon maar zijn situatie is weinig benijdenswaardig aangezien de economie van het land een puinzooi is en er sprake is van een nauwelijks functionerende overheid. Maar voor sommige mensen is alles beter dan dagelijks sushi moeten eten.

Reageren is niet mogelijk.