Lightyear levert 5.000 zonnewagens aan MyWheels

0

Lightyear gaat duizenden exemplaren van haar zonneauto Two leveren aan autodeel platform MyWheels. Vanaf 2025 moet het volumemodel van het innovatieve bedrijf uit Helmond beschikbaar zijn.

Het hightechbedrijf van Lex Hoefsloot ontwikkelde ‘s werelds eerste lange afstand zonnewagen ter wereld. Deze Lightyear One is vanaf 2023 ook beschikbaar in de MyWheels vloot, maar vanwege zijn prijs (250.000 euro) allesbehalve een koopje. Het elektrische motorvoertuig kan zowel via het elektriciteitsnet als via de in de carrosserie geïntegreerde zonnecellen worden opgeladen.

Met de Two denkt Lightyear vanaf 2025 een veel breder publiek te bereiken, onder andere via de samenwerking met MyWheels. De One is het eerste model van de Nederlandse autofabrikant en komt in het vierde kwartaal op de markt, zij het slechts in een beperkte oplage van 150 exemplaren. MyWheels zet een deelactie op voor trouwe leden om vanaf 2023 in dit model te kunnen rijden.

Lex Hoefsloot, medeoprichter en CEO van Lightyear. “Door Lightyears aan te bieden via een autodeel dienst als MyWheels, kunnen we onze missie sneller en efficiënter uitvoeren. Voor de massa Lightyear Two wordt het model voor de massa en komt vanaf 2024/2025 op de markt vanaf 30.000 euro. Karina Tiekstra, CEO van MyWheels: “MyWheels zet fors in op de elektrificatie en inmiddels is al meer dan 50 procent van de deelauto vloot elektrisch. Met de komst van Lightyear op het platform, laten we onze gebruikers de toekomst van mobiliteit ervaren”.

De vraag is evenwel hoe realistisch de prijs van 30.000 euro voor de Two is. De debuutuitvoering van de Lightyear One, de Pioneer Edition, wordt aangeboden voor een vanafprijs van 150.000 euro, maar na deze startoplage (inmiddels uitverkocht) is de klant nu aangewezen op de Limited Edition. Daar betaalt men 250.000 euro voor. Pas bij deze prijsstelling kunnen de hoge ontwikkelingskosten en idem productiekosten worden terugverdiend. Op de eerste 150 exemplaren legt het bedrijf dus geld toe. In totaal gaat Lightyear 946 exemplaren van de One bouwen.

De Lightyear One heeft een 60 kWh accu waarmee de elektrische zonneauto zo’n 725 kilometer moet kunnen afleggen. Hij zal worden gebouwd door Valmet Automotive in Finland. Dat geldt ook voor de Two, Lightyear sloot vorig jaar een grote deal voor dit model met LeasePlan. De leasemaatschappij plaatste een order voor 5.000 exemplaren van de Two. Nu maakt Lightyear dus bekend dat het een vergelijkbare order heeft gesloten met MyWheels. De Two moet net als de One in staat zijn om zelf energie op te wekken, reken dus op de aanwezigheid van zonnecellen. Maar een prijs van 30.000 euro lijkt veel te optimistisch. Wees niet verbaasd als het uiteindelijke tarief 50.000 euro gaat worden.

 

Reageren is niet mogelijk.