Nieuwe elektrische auto’s vooral in trek bij particulieren

0

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 6.508 nieuwe elektrische auto’s aan particulieren afgeleverd. Dat is 52,5 procent van het totale aantal geregistreerde exemplaren in de eerste 3 maanden van 2022, terwijl dat vorig jaar nog 34 procent was. In totaal (inclusief de zakelijke markt) werden er tot en met maart dit jaar 12.385 nieuwe elektrische auto’s geregistreerd. Dat blijkt uit de cijfers van de Bovag, de RAI Vereniging en het RDC.

Sinds begin dit jaar geldt voor de particuliere aanschaf of lease van een nieuwe elektrische auto een subsidie van 3.350 euro, onder de voorwaarde dat de auto niet duurder is dan 45.000 euro en een minimale actieradius van 120 kilometer heeft. In totaal is er 71 miljoen euro subsidie beschikbaar voor kalenderjaar 2022, waarvan volgens de rijksdienst RVO op 31 maart al bijna 53 miljoen euro was aangevraagd. Dat betekent dat er reeds voor zo’n 16.000 auto’s subsidie is aangevraagd, waarvan het gros dus nog in bestelling staat.

In totaal werden in de eerste 3 maanden van dit jaar 12.385 elektrische personenwagens geregistreerd (oftewel 16 procent van alle gekentekende auto’s) waarvan 4.327 stuks door privépersonen werden gekocht en nog eens 2.181 exemplaren door particulieren werden geleased. De populairste elektrische auto onder particulieren in het eerste kwartaal was de Kia e-Niro (foto) met ruim 9 procent marktaandeel, gevolgd door de Fiat 500e met meer dan 8 procent en de Peugeot e-208 met een aandeel van 7 procent.

 

Occasions

Voor de aanschaf van een gebruikte elektrische auto geldt een subsidiebedrag van 2.000 euro en een totaal jaarbudget van 20,4 miljoen euro, waarvan op 31 maart ruim 12 miljoen euro was aangevraagd bij de RVO. Qua oorspronkelijke nieuwwaarde en minimale actieradius gelden dezelfde subsidievoorwaarden als bij nieuwe exemplaren. Daarnaast dient de auto bij een erkend autobedrijf te worden aangeschaft. In het eerste kwartaal van 2022 verkocht de vakhandel in totaal 7.531 elektrische occasions aan particulieren, ruim 3 keer zoveel als in de eerste 3 maanden van vorig jaar. De Renault Zoé is in dit segment met meer dan 14 procent marktaandeel het populairste model, voor de Nissan Leaf met 9 procent en de Volkswagen e-Golf met ruim 7 procent.

Reageren is niet mogelijk.