Autokoper geeft voorkeur aan elektrisch

0

Voor het eerst geeft meer dan de helft van de mensen die een auto willen kopen de voorkeur aan een elektrische auto boven een model met een verbrandingsmotor.

Dat blijkt uit onderzoek dat accountants- en advieskantoor EY jaarlijks in 18 landen houdt onder consumenten. In de peiling van dit jaar geeft 52 procent van de aanstaande autokopers aan van plan te zijn om een elektrisch aangedreven personenwagen aan te schaffen. Vorig jaar was dat nog 41 procent. Met name in Italië (73 procent) en China (69 procent) is de belangstelling voor elektrisch rijden groot, veel meer dan in de Verenigde Staten (29 procent).

 

2021

De verkoop van elektrische personenwagens is in 2021 wereldwijd fors toegenomen, maar er is ­ongerustheid over de beschikbaarheid van grondstoffen zoals lithium. Dat meldt het ­Internationaal Energie Agentschap (IEA) maandag in een rapport. Met wereldwijd 6,6 miljoen verkochte exemplaren in 2021, waarvan de helft in China, is de verkoop van elektrische personenwagens in 1 jaar tijd verdubbeld. Inmiddels is 10 procent van de nieuwe auto’s die verkocht worden elektrisch.

Elektrisch2021wereldwijd3

Dit jaar blijft de verkoop van elektrische wagens toenemen, namelijk tot 2 miljoen stuks in het eerste kwartaal (+75 procent op jaarbasis). De adzet wordt wereldwijd stevig gestimuleerd door overheidssubsidies. Die waren in 2021 goed voor bijna 30 miljard euro. De autobouwers van hun kant boden vorig jaar 5 keer meer elektrische modellen aan dan in 2015. De klant kan inmiddels kiezen uit 450 verschillende types wereldwijd.

Elektrisch2021wereldwijd2

 

De spanningen rond de beschikbaarheid van grondstoffen dreigen evenwel een rem te zetten op de vooruitgang, waarschuwt het IEA. “Overheden, industriëlen en investeerders moeten waakzaam en creatief blijven om toeleveringsproblemen te vermijden”, aldus topman Fatih Birol. Alternatieve batterijtechnologieën, recyclaging en kleinere elektrische modellen zouden kunnen helpen om mineralen te besparen die nodig zijn voor de productie van batterijen.

Elektrisch2021wereldwijd

Reageren is niet mogelijk.