Verzekering elektrische auto duurder dan voor benzinemodel

0

Als je overstapt van een benzineauto naar een elektrisch rijdend exemplaar auto, dan betaal je 230 euro per jaar meer aan verzekering. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Geld.nl onderzocht voor 8 verschillende elektrische auto’s, nieuw en gebruikt, wat het kost om deze te verzekeren op basis van een all risk verzekering en 12.000 kilometer per jaar. De offerte werd gemaakt voor een fictieve bestuurder van 35 jaar uit Breda met 6 schadevrije jaren. Geld.nl keek daarbij ook wat het kost om een vergelijkbare benzineauto te verzekeren. Hieruit bleek dat men voor een elektrische auto 10 tot 25 euro per maand meer betaalt. Dit komt dus neer op 230 euro per jaar, met een bandbreedte van 120 tot 300 euro per jaar.

“Een elektrische auto heeft een hogere aanschafprijs en is, vooral door het accupakket, veel zwaarder dan een auto die op benzine rijdt”, legt financieel expert Amanda Bulthuis uit. “Hierdoor is de premie voor de autoverzekering bij elektrische auto’s hoger.” Daarnaast is de schadelast voor verzekeraars hoger. Bij jouw keuze tussen een elektrische auto en een benzinemodel is het dus belangrijk om rekening te houden met de hogere autopremie. “Dat is toch een grote maandelijkse kostenpost”, zegt Bulthuis. “Maar daar staat wel tegenover dat je voor een elektrische auto tot 2025 geen wegenbelasting betaalt en opladen vaak goedkoper is dan benzine tanken. Die besparingen wegen waarschijnlijk wel op tegen de hogere verzekeringspremie, al doet dit niks af aan de hogere aanschafprijs. “Alleen door rekening te houden met al die kostenposten, kan men persoonlijk berekenen wat zijn of haar beste keuze is”.

Uit het onderzoek blijkt ook dat juist bij de elektrische auto’s de premieverschillen tussen de verzekeraars (er werden 19 partijen onder de loep genomen) groot zijn. “Gemiddeld was het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering bij de elektrische auto’s 80 euro per maand. Dat is 960 euro per jaar. Het loont dus om verschillende autoverzekeringen te vergelijken, zeker als je een elektrische auto gaat verzekeren”, aldus Bulthuis.

Geld.nl onderzocht voor 8 verschillende elektrische auto’s, zowel nieuwe als tweedehandse modellen, wat het kost om deze te verzekeren. De site keek daarbij ook wat het kost om een vergelijkbare benzineauto te verzekeren. De resultaten staan in onderstaande tabel:

 

ElektrischVerzekeringspremie

 

 

 

Reageren is niet mogelijk.