Kamer eist meer steun voor Lightyear

0

Innovatieve bedrijven in ons land die zich bezig houden met producten op zonne-energie verdienen veel meer steun van de overheid. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. De minister van Economische Zaken moet de Nederlandse bedrijven aanmelden bij de EU. Dan kan zij veel meer subsidie geven, zonder dat dat als staatssteun wordt aangemerkt.

Om minister Micky Adriaansens van Economische Zaken een zetje te geven, zal de Kamer een motie aannemen die eist dat zij in actie komt. Initiatiefnemer Pim van Strien (VVD) kijkt met verbazing naar de laksheid van het kabinet als het gaat om deze innovatieve industrietak. “Het gevaar is dat dit soort bedrijven hier wel begint, maar daarna vertrekt. Wij willen deze bedrijven, die de boterham en banen van de toekomst brengen, hier ook blijven en groeien. Andere Europese landen maken gretig gebruik van de kansen die de EU-regels bieden. Dat moeten wij ook doen, want anders kapen zij de bedrijven bij ons weg”.

Een voorbeeld van een Nederlands bedrijf dat ons land dreigt te verlaten is autofabrikant Lightyear. Die startende onderneming bouwt een auto die rijdt op zonne-energie. Lightyear behoort tot de voorlopers op dit gebied in de wereld. Autointernationaal steunt het initiatief van Van Strien, maar vindt Lightyear niet het beste voorbeeld omdat de levensvatbaarheid van dit jonge bedrijf beperkt is. Als gevolg van de snelle ontwikkelingen op accugebied, is de meerwaarde van zonnepanelen op de auto voor de actieradius beperkt. In ieder geval niet groot genoeg om de hoge prijs van de Lightyear One (foto) te rechtvaardigen.

De keuze om hierna een model op de markt te brengen dat slechts 30.000 euro moet kosten, getuigt van amateurisme. Niets wijst er op dat Lightyear die groeisprong aankan. Dat is vragen om problemen. Het is begrijpelijk dat Lightyear ambitieus is en graag de markt wil veroveren met een auto die (deels) op zonne-energie rijdt, maar geduld is een schone zaak. Het bedrijf is gebaat bij een gefaseerde, goed gefundeerde groei. Zo lang dit inzicht ontbreekt, stuurt Lightyear rechtstreeks op de afgrond af.

Reageren is niet mogelijk.