Tweede Kamer wil doorrijder minder meldtijd geven

0

De Tweede Kamer wil af van de hersteltijd voor iemand die doorrijdt nadat hij of zij een ongeluk heeft veroorzaakt. Dat wordt geëist van minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming. Nu krijgt een betrokkene nog maximaal 12 uur de tijd om zich vrijwillig bij de politie te melden.

Die hersteltijd geeft mensen met een slok op de kans de alcohol uit hun bloed te laten verdwijnen. “Daar moeten we dus vanaf. Het is een rare regel”, zegt CDA kamerlid Evert Jan Slootweg. Hij diende samen met de PVV een inmiddels aangenomen motie in die van de minister eist dat hij binnen 4 weken de Kamer laat weten hoe hij dit zal regelen. “Dan kan dit per 1 januari ingaan”.

Slootweg: “De minister zegt dat die 12 uur nodig zijn omdat mensen soms zo schrikken na een ongeluk dat ze doorrijden. Ik denk dan: is het de schrik of is het de slok? Die uitzondering moet geschrapt worden. Zodat mensen niet denken: ik ga toch maar wat drinken en ik kom ermee weg”. Volgens de CDA’er neemt het aantal automobilisten dat doorrijdt na een aanrijding toe. Exacte getallen heeft hij niet, maar volgens hem is het de Vereniging Verkeersslachtoffers opgevallen dat het aantal doorrijders toeneemt.

Uit het jaarverslag van het Waarborgfonds uit 2020 valt op te maken dat het om zo’n 3 doorrijders per dag gaat na aanrijdingen met (lichte) verwondingen. Hoe vaak iemand na een dodelijk ongeval doorrijdt, is niet duidelijk. Soms rijdt iemand uit schrik door, soms wordt pas (veel) later duidelijk wie de veroorzaker is van een ongeluk.

Op zichzelf is het verboden de plaats van een verkeersongeluk te verlaten. Maar of dat strafbaar is of niet, kan van geval tot geval verschillen. Uitzonderingen zijn er in elk geval niet als iemand in hulpeloze toestand wordt achtergelaten. In artikel 184 van de Wegenverkeerswet staat dat geen strafvervolging plaatsvindt als de overtreder zich vrijwillig meldt bij de politie binnen 12 uur na het verkeersongeval, tenzij hij of zij voor die tijd als verdachte is aangehouden of verhoord.

De Kamer wil dat het kabinet die periode van 12 uur als uitzonderingsgrond schrapt of inkort tot maximaal 3 uur.

Reageren is niet mogelijk.