Veelbelovend: de Cupra Urban Rebel

0

Cupra presenteert nieuwe modellen voor een nieuw tijdperk. Sinds de start van het merk, 4 jaar geleden, heeft Cupra bijna 200.000 auto’s afgeleverd, terwijl de omzet is gegroeid van 430 miljoen euro in 2018 tot bijna 2,2 miljard euro in 2021. Daarmee overtreft Cupra alle verwachtingen.

Dit jaar wil Cupra zijn verkoopvolume, omzet en wereldwijde netwerk van City Garages zelfs verdubbelen. Tegen 2025 zal Cupra bovendien een nieuw tijdperk betreden hebben met 3 nieuwe geëlektrificeerde modellen: de Terramar, Tavascan en de Urban Rebel. Deze nieuwe modellen zullen leverbaar worden naast de huidige line-up. “Vandaag tonen wij het volledige gamma van de volgende generatie modellen die tot 2025 op de markt komen”, verklaart Wayne Griffiths, de CEO van Cupra. “Ons doel is om op termijn jaarlijks 500.000 auto’s te verkopen, onze internationale expansie naar nieuwe markten door te zetten en nieuwe segmenten te betreden”.

Het ‘Unstoppable Impulse’ evenement waar Cupra haar nieuwe modellen en ambities presenteerde, vond plaats in Terramar (Sitges). Het event werd bijgewoond door internationale media, vertegenwoordigers van organisaties, partners en ambassadeurs van het merk. Ook vertegenwoordigers van de Volkswagen Groep en leden van de aandeelhoudersfamilies Piëch en Porsche waren van de partij.

 

Terramar: de eerste geëlektrificeerde SUV van het merk

Plug-in hybride technologie is een belangrijk onderdeel van het elektrificatie DNA van Cupra. Een groot deel van het modellengamma van het merk is inmiddels al uitgerust met deze technologie. Maar Cupra gaat nog een stap verder. Tegen 2024 wordt het gamma aan plug-in hybride modellen nog breder, mét een grotere actieradius. De modelreeks wordt uitgebreid met de Terramar, een sportieve SUV die een eerbetoon is aan Terramar in Sitges en die krachtige proporties combineert met een opvallend design. Deze dynamische, geëlektrificeerde auto introduceert Cupra in een voor het merk nieuw SUV segment, het snelst groeiende in Europa. Hij zal in Hongarije worden geproduceerd in Audi’s fabriek in Györ. De Terramar wordt leverbaar met zowel verbrandingsmotoren als een nieuwe generatie plug-in hybride aandrijflijnen die een actieradius van ongeveer 100 kilometer in volledig elektrische modus bieden.

“Terramar staat voor alles wat Cupra wil zijn. Onze nieuwe sportieve hybride SUV combineert gedurfde proporties met een lange, opvallende motorkap”, aldus design directeur Jorge Diez. “Met de wensen van de bestuurder als uitgangspunt zorgen we voor een unieke ervaring met de nieuwste technologie, dankzij het op de bestuurder gerichte interieurconcept. Al met al is deze 4,5 meter lange SUV er klaar voor om flink wat deining te veroorzaken in één van de meest concurrerende segmenten”.

 

Tavascan: de droom wordt werkelijkheid

De volgende fase van de reis is de Tavascan. De auto belichaamt naar eigen zeggen Cupra’s visie op elektrificatie en blijft trouw aan de conceptstudie van 2019. Enkele designelementen waren al te zien op de Tavascan Extreme E Concept uit 2021. Niet alleen geeft dit model de Cupra visie op hedendaagse elektrificatie weer; hij maakt het merk ook mondiaal en brengt het naar nieuwe markten. De Tavascan wordt in 2024 gelanceerd.

 

Urban Rebel: uitdager van de gevestigde orde

In 2025 brengt Cupra de Urban Rebel, de eerste volledig elektrische B segment cross-over van het merk, op de markt. Dit is een model dat Cupra ver buiten zijn traditionele grenzen gaat brengen. De voorwielaangedreven B segment cross-over maakt gebruik van het MEB Small platform van de Volkswagen Groep, dat als basis dient voor de sportief vormgegeven auto. Het 4,03 meter lange model gooit volgens Cupra hoge ogen op het vlak van duurzaamheid, met geavanceerde gerecyclede polymeren en materialen op biologische basis. Een combinatie van 3D print- en 3D weefproductiemethoden verbetert de prestaties en de kwaliteitsuitstraling. Lichtgewicht ontwerpen voor zowel het exterieur als interieur helpen de 226 pk sterke elektromotor en het accupakket om de Urban Rebel in slechts 6,9 seconden naar 100 km/u te laten accelereren en hem een actieradius van maximaal 440 kilometer (Long Range versie) te geven. Deze Cupra is ontworpen en ontwikkeld in Barcelona en komt in 2025 op de markt; de productie gaat plaatsvinden in Martorell, in afwachting van goedkeuring op het programma van het Strategisch Project voor Economisch Herstel en Transformatie (PERTE in het Spaans) voor elektrische en verbonden auto’s (VEC in het Spaans).

“De Urban Rebel wordt het grootste project voor ons merk in de komende jaren, aangezien het de sleutel is voor onze transformatie tot een volledig elektrisch merk. Wij leiden de clusterontwikkeling, de familie van modellen die duurzame stedelijke mobiliteit bereikbaar gaat maken, voor verschillende merken binnen de Volkswagen Groep”, aldus Werner Tietz, vice president en verantwoordelijk voor Research & Development bij Cupra.

CupraUrbanRebelConcept4

 

Grootste industriële investering in geschiedenis Spanje

Met het Future: Fast Forward project heeft Cupra een groep van 62 nationale en internationale partners opgericht om Spanje om te vormen tot een Europese hub voor elektrische mobiliteit. En nog maar een paar weken geleden heeft het merk samen met de Volkswagen Groep en bovengenoemde partners een project gepresenteerd om 10 miljard euro vrij te maken voor de elektrificatie van Spanje. Dit is de grootste industriële investering in de geschiedenis van Spanje.

CupraUrbanRebelConcept3

 

Reageren is niet mogelijk.