ADAC kwaliteitscheck: Audi en Mercedes stellen teleur

0

De ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, heeft 580 auto’s opnieuw beoordeeld, dit keer specifiek met betrekking tot de afwerking en de kwaliteit van de interieur materialen. De BMW 3-serie wist te overtuigen, maar 2 andere premium modellen stelden teleur.

Wanneer een nieuwe generatie van een bepaald automodel wordt gepresenteerd, dan is de enorme technische vooruitgang voor de buitenwereld doorgaans direct duidelijk. Vooral als het gaat om de aandrijving, de elektronica en de veiligheid zijn er meestal enorme upgrades. Maar de ontwikkeling en productie van de hightech onderdelen is duur. Het kost vaak meer geld dan kan worden gecompenseerd door een prijsverhoging voor het betreffende model. Om er voor te zorgen dat de winstmarge behouden blijft, moeten er elders kosten worden bespaard. Wat vaak ten koste gaat van de afwerking- en materiaalkwaliteit, zo heeft de ADAC geconstateerd.

Bij de automobielclub evalueerden ze modellen precies op deze aspecten. De auto’s werden niet alleen onderling vergeleken, maar ook met hun respectievelijke voorgangers. Vooral dat laatste brengt aan het licht wat in de alinea hierboven werd beschreven, en dat wordt vooral duidelijk bij 2 premiummodellen: de Audi A3 Sportback en de Mercedes C-klasse. Die presteren als het gaat om de kwaliteitsbeleving bijzonder teleurstellend in vergelijking met hun voorgangers.

Volgens de evaluatie stelde de Mercedes C-klasse de testers bijzonder teleur. “Terwijl de materiaalkwaliteit van de voorganger nog steeds aan de hoogste eisen voldeed, zijn het dashboard, de middentunnel en de deurpanelen van het nieuwe model alleen in het bovenste gedeelte bedekt met plastic voorzien van een schuim coating”. De rest is van hard plastic vervaardigd. De kwaliteitsindruk van de huidige Audi A3 is nauwelijks beter: op de deurkozijnpanelen is duidelijk geld bespaard, het kale plaatwerk is zichtbaar onderin de vloer van de kofferbak en het interieur vertoont deels ontbraamde en los zittende kunststoffen. Over het algemeen is de Volkswagen Groep kwaliteit technisch aan het aftakelen, wat ook te zien is aan het zustermodel van de Audi A3, de Volkswagen Golf VIII. Van een ander Volkswagen model is de bouwkwaliteit eveneens teleurstellend: die van de allesbehalve goedkope Transporter 6.1. 

BMW laat zien dat het ook anders kan. De huidige 3-serie maakt qua afwerkingskwaliteit de grootste sprong voorwaarts ten opzichte van de vorige generatie van alle geteste auto’s en is ook qua hoogwaardigheid van de materialen een van de stijgers. Met de i3, de 1-serie, de 3-serie/4-serie en de 5-serie/7-serie kan het in München gevestigde bedrijf modellen in de top 5 plaatsen, en wel in elke voertuigcategorie. Zelfs in de categorie kleine auto’s behoort BMW tot de winnaars met de elektrische i3.

Bij de importmerken is er sprake van een gedifferentieerd beeld. Tot de klimmers behoren de Fiat 500 (qua afwerking) en de Renault Zoé (qua materialen). Beide kleine auto’s komen van een zeer laag niveau en bieden nu minimaal gemiddelde kwaliteit. Een soortgelijk beeld komt naar voren bij de Nissan Leaf, die in beide categorieën tot de winnaars behoort. De Mazda 3 behaalt een bijzonder sterk resultaat: de vorige generatie van deze Japanse middenklasser behaalde een acceptabel resultaat qua materiaalkwaliteit, maar de huidige generatie krijgt een duidelijk hogere waardering (‘goed’). Bij de importmerken valt de degradatie van Hyundai op. Verrassend genoeg is de bouwkwaliteit van de nieuwe i20 merkbaar gedaald in vergelijking met zijn voorganger. Ook qua materiaalkwaliteit is er sprake van een achteruitgang.

Volvo laat volgens de ADAC zien hoe het beter kan met de XC40, die het beste presteert onder de compacte SUV modellen. Een betere kwaliteit is ook te vinden bij de BMW i3, de Honda E en de Mini Hatch Cooper S 5-deurs. In het duurdere segment scoort de Ford Mustang qua bouwkwaliteit onder de maat. Hier nemen de Duitse premium autofabrikanten Porsche, BMW, Mercedes en Audi allemaal revanche met hun Taycan, Panamera, 5- en 7-rie, E klasse en Q7. Daarmee laten zij zien dat het ook anders kan, met als gevolg topscores.  

De ADAC beoordeelt de materiaal- en afwerkingskwaliteit in haar autotesten op basis van 34 criteria. Bij het beoordelen van de carrosserie zijn dat onder andere de afmetingen van de naden plus kieren tussen de diverse panelen, het al dan niet aanwezig zijn van bekleding, rammelende deuren bij het rijden met een open raam of krasgevoelige kunststoffen. Ook de materiaal- en afwerkingskwaliteit in het interieur, zoals krakende kunststof en onbedekte plaatwerkdelen, niet-geschuimde kunststoffen op het dashboard of op de deurpanelen, of dak stijlen zonder stoffen bekleding, zijn redenen voor een negatief oordeel.

Reageren is niet mogelijk.