Prijs indicatie Lamborghini Urus Performante

0

Lamborghini heeft niks te klagen over de belangstelling voor de Urus, maar de heren en dames uit Sant’Agata Bolognese achten de tijd desondanks rijp om de inmiddels ruim 4 jaar oude ‘Super SUV’ nog eens vol in de spotlights te zetten. Dat doet Lamborghini met een extra heftigere variant: de Urus Performante.

De Urus was tot op heden slechts in één smaak verkrijgbaar: een uitvoering met een 650 pk sterke 4,0 liter grote, dubbel geblazen V8 motor. Maar familieleden als de Audi Q8, Bentley Bentayga, Porsche Cayenne en Volkswagen Touareg bieden allemaal meer keuze. Nu breidt ook Lamborghini het aanbod van haar (grote) SUV uit. De Performante uitvoering van de Urus heeft dezelfde motor, maar dan in 666 pk configuratie (het maximum koppel is met 850 Nm identiek). Het verschil in vermogen is eigenlijk verwaarloosbaar, maar de Urus Performante is daarnaast 47 kilo lichter dan de reguliere versie. Daardoor heeft de nieuweling geen 3,6 tellen nodig om naar 100 km/u te sprinten maar slechts 3,3 seconden. Om het verschil in topsnelheid hoef je de Urus Performante niet te kopen. Die bedraagt 305 km/u en dat is slechts 1 km/u hoger.

LamborghiniUrusPerformante4

Lamborghini heeft bovengenoemde 47 kilo weten te besparen door onder meer de motorkap (die overigens nieuw ontworpen is en koelopeningen heeft) uit koolstofvezel te vervaardigen. Ook delen van de (hertekende) achterbumper zijn van dit lichtgewicht materiaal vervaardigd. Optioneel kan de 2.153 kilo wegende Urus Performante ook besteld worden met een koolstofvezel dak. De nieuwe achterspoilers (op de kofferklep en op het dak) levert volgens de Italianen 38 procent meer neerwaartse druk op dan het exemplaar van de reguliere Urus.

LamborghiniUrusPerformante

Het nieuwe bumperwerk (ook het voorste exemplaar maakte een pitstop bij de tekentafel) maakt de Urus Performante wel 2,5 centimeter langer dan de reguliere uitvoering. Lamborghini heeft de grondspeling met 2 centimeter verkleind en tegelijkertijd de spoorbreedtes met 1,6 centimeter vergroot. De Urus Performante wordt geleverd met 22 inch lichtmetalen multi-spaak velgen. Op de optielijst staan (zwaardere) 23 inch exemplaren en speciale, specifiek voor ze Lamborghini gemaakte, Pirelli P Zero Trofeo R banden. Dat zijn in feite nét straat legale semislicks.

LamborghiniUrusPerformante2

Onder de ‘Super SUV’ zit een uitlaatsysteem van Akrapovič. Dat is vervaardigd van lichtgewicht titanium. Andere wijzigingen zijn een directer reagerende meesturende achteras en idem stuurinstallatie. Lamborghini heeft verder de rij modi van de Urus aangepast en voegde in dit kader een nieuwe Rally modus toe. Daarnaast is het differentieel herzien: dat moet nu effectiever functioneren.

LamborghiniUrusPerformante5

Het verschil in motorvermogen mag dan wel heel erg bescheiden zijn, op andere vlakken heeft de Urus dus dermate veel wijzigingen ondergaan dat hij het Performante label toch waardig is. Het grootste verschil is misschien wel het feit dat Lamborghini de luchtvering overboord heeft gegooid. In plaats daarvan beschikt de Urus Performante over stalen veren. Begrijpelijk, want dat is voor een sportieve auto het beste. Met luchtvering gaat er vaak erg veel rij informatie verloren. Daarnaast is het systeem zwaar, onderhoudsgevoelig en qua gevoel altijd een tikkeltje kunstmatig. Dat is niet erg bij een gewone SUV, maar voor een nadrukkelijk sportieve auto dient de voorkeur gegeven te worden aan stalen veren.

LamborghiniUrusPerformante6

Wanneer de Lamborghini Urus Performante leverbaar wordt, is niet bekend. Ook is er nog geen prijs, maar reken op 40.000 euro extra ten opzichte van de gewone Urus. Dat betekent voor Nederland een bedrag richting de 355.000 euro. Lamborghini zal op afzienbare termijn ook een stekker hybride uitvoering van de Urus lanceren. Die wordt ruim 700 pk sterk maar in Nederland (dankzij ons belastingsysteem) een stuk goedkoper.

Reageren is niet mogelijk.