Volvo Embla: nieuwe naam, vertrouwd uiterlijk

0

Er zijn patenttekeningen uitgelekt van de Volvo Embla, de opvolger van de XC90.

De Zweedse autofabrikant heeft voor een andere modelnaam gekozen omdat het merk een nieuw tijdperk zou betreden. En inderdaad: het is de eerste volledig elektrische grote Volvo. Maar bij een nieuw tijdperk zou je ook een andere designtaal verwachten. Dat is helaas niet het geval. Volvo borduurt verder op het ontwerpthema dat wij nu een kleine 10 jaar kennen. Waarschijnlijk omdat de huidige designtaal in de smaak valt bij veel autoconsumenten: mooi, opgeruimd, strak en toch verfijnd.

VolvoEmblaPatenttekening2

Maar stilstand is achteruitgang. Dus waar de designtaal in 2013 (bij de presentatie van het Concept Coupe studiemodel) en 2015 (toen de huidige, tweede generatie XC90 werd gelanceerd) nog in zekere zin als ‘futuristisch’ bestempeld kon worden (alle navolgende Volvo modellen zouden in dezelfde stijl worden ontworpen), maakt de Embla nu een behoudende indruk. Dat is een gemiste kans. Natuurlijk, vaste klanten van het merk zullen er mee weg lopen (rijden), maar of het Zweedse basis met dit ontwerp ook een breder publiek weet aan de spreken, is twijfelachtig.

VolvoEmblaPatenttekening3

Volgens Volvo is de Embla (wel) toonaangevend als het gaat om de techniek. De reden: zoals gezegd is de XC90 opvolger de eerste grote volledig elektrische SUV van het merk. Om dit heuglijke feit te vieren, gaan de letters/cijfers combinatie als typeaanduiding overboord en krijgt de nieuweling voor het eerst een echte naam. Volvo wilde daar al in 1956 toe overgaan, toen de Amazon werd gepresenteerd, maar het merk bleek de rechten op het gebruik van deze naam niet goed geregeld te hebben. En dus kreeg de PV444 een vervolg in de vorm van de 121.

VolvoEmblaPatenttekening4

Volvo gaat de Embla alleen leveren in een volledig elektrische uitvoering. Voor diegenen die nog geen afscheid van de verbrandingsmotor (met hybride techniek) kunnen of willen nemen, zal de XC90 nog enige tijd worden doorgebouwd. Dat past goed in de merktraditie van Volvo. Zo werd de PV444/PV544 geleverd naast de 121/122/123, die 121/122/123 op zijn beurt naast de 140-serie, de 240 naast de 740 en diens opvolger 940 naast de 850.

VolvoEmblaPatenttekening5

Volvo zal de Embla vermoedelijk eind dit jaar officieel voorstellen. De orderboeken gaan in de loop van 2023 open en in 2024 kunnen wij de eerste leveringen aan de klant verwachten.

Reageren is niet mogelijk.