Dit is de nieuwe DS 3

0

DS Automobiles grijpt de Paris Fashion Week aan voor de onthulling van zijn nieuwste model, de ‘3’. Dit is geen opvolger van de originele ‘3’ waarmee het Franse premium merk zichzelf vorig decennium op de kaart zetten, maar een gemoderniseerde 3 Crossback. Net als zijn grote broer 7 Crossback is in het kader van de facelift het tweede gedeelte van de typeaanduiding geschrapt. Dus vandaar dat wij de compacte SUV voortaan gewoon ‘3’ moeten gaan noemen.

DS Automobiles, partner van de Fédération de la Haute Couture et de la Mode, koos dit prestigieuze evenement in de modehoofdstad om de nieuwe 3 op een bijzondere plek, namelijk in de straten van Parijs, voor het eerst aan de wereld te tonen. Ambassadeur Andrea Brotschi zal, gehuld in een zwarte jurk met een lange sleep die contrasteert met de frisse kleur Diva Red van de nieuwe DS 3, het nieuwe model onthullen tijdens een foto shoot.

DS3e

De nieuwe DS 3 wordt gekenmerkt door een dynamischer ogend front. De designtaal die zo typerend zou zijn voor het DS Automobiles gamma vinden we terug in de bredere grille met glanzend zwarte of verchroomde diamantvormige details (afhankelijk van de grille). De zogeheten DS Wings verbinden de grille en de koplampen op subtiele wijze met elkaar. De nieuwe led koplampen, standaard op alle uitvoeringen, geven de nieuwe 3 een scherpere look met de 3 kenmerkende modules in de koplampen. Als optie zijn er Matrix exemplaren met intelligente besturing en automatisch grootlicht. De nieuwe dag lichten bestaan, overeenkomstig de nieuwste designtaal van DS Automobiles, uit 2 led lijnen die verticaal aan weerszijden van de voorzijde zijn geplaatst. De spoiler en grille zijn opnieuw ontworpen om de aerodynamische prestaties van de DS 3 verder te optimaliseren. De vleugelprofielen die het onderste luchtinlaatrooster omlijsten, demonstreren deze nieuwe efficiëntie. De aandacht voor detail komt ook tot uiting in de afwerking van de badges op de grille en de motorkap en in de toepassing van Clous de Paris inzetstukken.

DS3c

Het zijaanzicht behoudt zijn onderscheidende kenmerken, zoals de haaienvin, de verzonken deurgrepen en de voor het oog niet zichtbare raamafdichtingen aan de buitenzijde. Aan de achterzijde zijn de lichtunits en de achterklep met scherpere lijnen vormgegeven, terwijl de naam ‘DS Automobiles’ nu in gepolijst roestvrijstaal op de achterkant prijkt. De wielen zijn opnieuw ontworpen. Deze zijn verkrijgbaar in 17 en 18 inch formaat en er zijn verschillende designthema’s en kleuren. De elektrische E-Tense uitvoering kan worden geleverd met nieuwe 18 inch Toulouse wielen met Tall & Narrow Class A+ banden. Voor de nieuwe DS 3 is er keuze uit 7 carrosserie kleuren, metallic en parelmoer inclusief 2 nieuwe parelmoerkleuren: Diva Red, een drielaagse kleur exclusief voor de nieuwe DS 3, en Lacquered Grey. Crystal Pearl, Platinum Grey, Artense Grey, Perla Nera Black en Polar White maken het aanbod compleet met de mogelijkheid om combinaties van 2 kleuren te creëren met 2 varianten voor het dak: Perla Nera Black of het nieuwe Carat Grey.

DS3b

De interieurmaterialen zijn volgens DS Automobiles geselecteerd om “een even excellente als innovatieve en duurzame afwerking te realiseren”. Het leer, zeker de Nappa variant met stoere Art Leather afwerking, het Alcantara en details zoals het Pointe Perle sierstiksel plus de decoratiedelen met Clous de Paris motief accentueren stuk voor stuk het unieke karakter van de interieurs die DS Automobiles ontwerpt. De rijpositie is gewijzigd doordat er een nieuwe stuurwiel is ontworpen. De bediening van assistentiesystemen voor de bestuurder en van het infotainment is opnieuw gerangschikt, en ook de schakelpeddels (bij automatische transmissies) zijn herzien. Een nieuw, centraal geplaatst touchscreen van 10,3 inch is standaard, inclusief een infotainmentsysteem. DS Automobiles biedt optioneel verwarmbare voorstoelen met een massagefunctie (onderrug) en met meervoudige elektrische bediening.

DS3f

Aan de top van het gamma staat de Opéra met een met Basalt Black Nappa leder bekleed interieur. “Het stijlvolle en kenmerkende horlogebandmotief dompelt de inzittenden onder in een sfeer van elegante luxe, vermengd met eigentijds karakter”, zo schrijft DS Automobiles. De DS 3 Rivoli biedt Basalt Black stoelen met geprofileerd leer en Basalt Black interieurbekleding met verlopend ruitmotief. Pebble Grey bekleding met een combinatie van Nappaleer en stof is ook leverbaar. Voor de Performance Line en Performance Line+ uitvoeringen zijn de stoelen, de dashboardpanelen en de deurbekleding afgewerkt met Alcantara. De nieuwe Basalt Black stoelen met geprofileerd leer zijn als optie beschikbaar. De Performance Line + heeft extra uitrusting zoals een centrale armsteun, matten en verlichting van de spiegels in de zonnekleppen en van de voetenruimte. De DS 3 Bastille kenmerkt zich door een nieuwe Silicium Grey Peruzzi stof stoelbekleding en afwerking van zowel het dashboard als de portieren met een fraai, verlopend profiel. Optioneel zijn op deze uitvoering nieuwe Basalt Black stoelen leverbaar met geprofileerd leer.

DS3h

De DS 3 E-Tense is voorzien van een compleet nieuwe elektromotor (geassembleerd in Trémery-Metz), nieuwe overbrenging (geproduceerd in Valenciennes) en een nieuwe batterij (geassembleerd in Poissy) voor meer vermogen en extra rijbereik. De nieuwe Hybride Synchroon Motor (HSM) profiteert van de expertise die DS Automobiles opgedaan heeft in de Formula E, wat zich vertaalt in optimale efficiency. Hij levert 156 pk en 260 Nm koppel bij 400 Volt. De nieuwe 54 kWh batterij is voorzien van actieve temperatuurbeheersing door middel van vloeistof en een warmtepomp. Dit betekent beter snel laden, meer bereik en een langere levensduur. Opladen kan met 100 kW gelijkstroom (van 0 tot 80 procent in 25 minuten) en 11 kW wisselstroom (van 0 tot 100 procent in 5 uur). De DS 3 E-Tense kan tot 402 kilometer rijden op een batterijlading (WLTP). Dit is mede te danken aan de efficiëntere elektromotor, de nieuwe led koplampen en de aerodynamische optimalisatie rond de voorwielen, een geringere grondspeling (10 mm lager ten opzichte van de benzine variant) en de Tall & Narrom velgen van 17 of 18 inch. Al deze elementen samen zorgen voor een maximaal 7,6 procent lagere luchtweerstand. De nieuwe DS 3 is er verder met benzinemotoren: PureTech 100 met handgeschakelde 6-bak en PureTech 130 met automatische transmissie met 8 versnellingen.

DS3d

Het nieuwe infotainmentsysteem heeft een lay-out dat is verdeeld in 12 secties met widgets van verschillende grootte. De uitgebreide digitale functionaliteiten zijn toegankelijk via een 10,3 inch display van hoge resolutie, terwijl een glanzend zwarte omlijsting rondom het display volgens DS Automobiles voor extra cachet zorgt. Connected navigatie en intelligente spraakherkenning (40 talen) worden aangeboden door het Iris systeem. Het grote centrale display en het 7 inch instrumentenpaneel zijn qua weergave te personaliseren. Dit geldt ook voor het Head-up display dat essentiële informatie direct in het blikveld van de bestuurder op de voorruit projecteert. Welk display ook wordt geraadpleegd, er is volgens DS Automobiles veel aandacht besteed aan de functie-instelling om de ergonomie te optimaliseren en het aantal de specifieke kenmerken van het Iris systeem te kunnen uitbreiden.

DS3i

Visio Park 2, dat op het centrale scherm kan worden bekeken, is bij de nieuwe DS 3 uitgebreid en verbeterd door middel van verbeterde digitale camera’s met hoge resolutie. Hierdoor heeft de bestuurder een completer en scherper beeld van de omgeving romdom de auto tijdens het parkeren of andere manoeuvres. De nieuwe DS 3 komt bovendien met een scala aan geavanceerde rijassistentiesystemen. Zo behoren Lane Keeping Assist, Traffic Sign Recognition met informatie op het display en Active Safety Brake tot 85 km/u tot de standaarduitrusting. Ook beschikbaar voor de nieuwe DS 3 is DS Drive Assist; een intelligent radarsysteem (waarbij ook wordt gebruikgemaakt van sensoren) dat de rijhulpsystemen Adaptive Cruise Control met Stop and Go-functie en Lane Keeping Assist combineert tot semi-autonoom kunnen rijden op niveau 2. Daarnaast is DS Drive Assist gekoppeld aan het Active Safety Brake systeem, date andere voertuigen, fietsers en voetganger kan detecteren en automatisch krachtig remt wanneer botsinggevaar dreigt. Hierdoor worden ongevallen voorkomen of de gevolgen ervan tot een minimum beperkt, zelfs in donkere weersomstandigheden en tot een snelheid van 140 km/u. Indien nodig kan Active Safety Brake de nieuwe DS 3 volledig tot stilstand brengen, als de bestuurder zelf niet tijdig reageert. Als optie is uitgebreide verkeersbordherkenning beschikbaar, die naast bepaalde verkeersborden (stopborden, eenrichtingsverkeer, inrijverbod en einde inhaalverbod) ook snelheidsbeperkingen detecteert.

DS3j

In samenwerking met Focal heeft DS Automobiles een speciaal audiosysteem voor auto’s ontwikkeld met de naam Electra. 12 luidsprekers, inclusief een subwoofer, zijn met veel zorg verspreid in het interieur gemonteerd en voorzien van metalen roosters in de kleur Bronze Belem en afgewerkt met een speciale coating. Aangestuurd door een krachtige versterker met 515 Watt vermogen biedt dit audiosysteem volgens DS Automobiles een hoogwaardige akoestiek voor een rijk geluid en een enorme zuiverheid. “De TNF-tweeters van het Electra audiosysteem voor de DS 3 zorgen voor een optimale spreiding van het geluid en de hoge tonen. De woofers, de satellietspeakers voor het middenbereik en de middenluidsprekers zijn voorzien van Polyglass-technologie die evenwicht en precisie van het geluid garandeert. De subwoofer maakt gebruikt van triple coil 200 mm Power Flower technologie voor een gedefinieerde weergave en dynamische lage frequenties”, zo valt in het persbericht te lezen. DS Automobiles zegt een Lounge effect gecreëerd te hebben met de deurafdichting, het deurvilt, de akoestische behandeling van het glas en de geluidsdemping van het motorcompartiment. De positionering van de 12 luidsprekers is daarnaast zodanig gekozen dat de inzittende(n) een meeslepende luisterervaring beleeft. Zo zijn de achterste tweeters bewust hoog in het interieur geplaatst, nabij de haaienvin-antenne. De dynamiek van de lagere frequenties is geoptimaliseerd dankzij het ontwerp en verbeterde stijfheid van de portieren. In samenwerking met Focal is vervolgens een unieke fijne afstemming toegepast om de klankbalans en de verspreiding van het geluid te laten voldoen aan de meest kritische audio fanaten.

DS3k

Om de nieuwe DS 3 helemaal te laten aansluiten bij de huidige tijdsgeest en de behoeftes van de consument, is het aantal connected services uitgebreid. Met de MyDS app op de smartphone zijn op afstand portieren te vergrendelen/ontgrendelen, koplampen in te schakelen en de claxon te activeren. Er meteen behaaglijk bijzitten, zodra er wordt ingestapt? Dat kan door via de MyDS app de klimaatregeling alvast vooraf in te stellen. Bij de elektrisch aangedreven DS 3 E-Tense is het mogelijk ook opladen en laadstatus te beheren. Verder is de MyDS app uitgebreid met een Send2Nav-module, waarmee een bestemming kan worden opgezocht en rechtstreeks naar het infotainmentsysteem van de nieuwe DS 3 kan worden gestuurd.

DS3g

De prijzen voor de nieuwe DS 3 zullen medio oktober bekend gemaakt worden. Hij is te bestellen vanaf 13 janauri 2023.

Reageren is niet mogelijk.