Auto van het Jaar 2023 wordt in januari bekendgemaakt in Brussel

0

Voor het eerst in zijn lange geschiedenis zal op het Autosalon van Brussel de winnaar van de ‘Auto van het Jaar’ verkiezing bekend worden gemaakt.

De uitslag van de prestigieuze ‘Car of the Year’ verkiezing, in vakkringen ook wel ‘COTY’ genoemd, doet als sinds 1964 jaarlijks de persen stoppen. ‘Iedereen’ in autoland kijkt namelijk hals reikend uit naar wat volgens een deskundige jury de beste auto is die in de afgelopen 12 maanden op de markt is gekomen. In het verleden werd deze prijs steeds uitgereikt tijdens de autosalon van Genève die begin maart plaatsvindt. Maar ook de 2023 editie van dit glamourrijke Zwitserse evenement is geannuleerd. En de jury had terecht geen zin om te wachten tot november, als in Qatar een lokale versie van de tentoonstelling plaatsvindt.

De jury had dus een ander podium nodig en dat is het Autosalon van Brussel geworden. Daarvan vindt begin volgend jaar de jubileumeditie plaats, dus er is sprake van een passend cadeau. Immers, het Autosalon van Brussel komt zo volop in de schijnwerpers te staan als de uitslag van de prestigieuze wedstrijd bekend wordt gemaakt. Hierdoor krijgt de Belgische tentoonstelling eventjes een internationaal aanzien. “Met de komst van de ‘Car of The Year’ jury verstevigt het Autosalon van Brussel haar status en zet zij zich stevig op de kaart van internationale evenementen in de autosector”, aldus Andreas Cremer, de directeur van Febiac die het evenement organiseert. Hij is zo trots als een pauw.

Op dit moment zijn 45 modellen in de running voor de ‘Car of the Year’, bokaal. Daaronder bevinden zich ook veel Chinese modellen, al zal het gros daarvan in de eerste selectieronde (waarvan de uitslag in november bekend wordt gemaakt) waarschijnlijk afvallen. Op de Brusselse autosalon zullen 18 van de 20 meest verkochte merken present zijn (alleen Mercedes en Volvo ontbreken), waardoor bijna 90 procent van de auto’s die bij onze zuiderburen op fabrikantenniveau vertegenwoordigd zijn. De organisatie van de ‘Car of the Year’ verkiezing bestaat overigens uit vertegenwoordigers van 9 Europese automagazines en de jury telt 61 leden die elk de 45 nieuwe auto’s gaan beoordelen op basis van een groot aantal criteria. Het Autosalon van Brussel vindt plaats van 14 tot 22 januari in de Heizel paleizen in Brussel.

Reageren is niet mogelijk.