Autohandelaren zien hun omzet flink stijgen

0

Autohandelaren zagen hun omzet in het derde kwartaal met bijna een kwart (24,3 procent) stijgen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat kwam vooral door prijsstijgingen. Occasions waren nooit eerder zo duur, zo meldt het CBS die de markt in kaart bracht.

De verkoop van nieuwe auto’s werd aangejaagd doordat het chiptekort in de afgelopen maanden is afgenomen. Daardoor konden er meer personenwagens op kenteken worden gezet. De omzet steeg ook doordat er steeds meer elektrische auto’s worden verkocht. Deze zijn duurder dan exemplaren met een verbrandingsmotor. Bij occasions is de gemiddelde transactieprijs inmiddels gestegen tot bijna 25.000 euro.

De omzet van de gehele auto- en motorbranche ging in het derde kwartaal met 20,5 procent omhoog. Importeurs van nieuwe personenwagens zagen hun inkomsten met 18,5 procent stijgen. Een jaar geleden was nog sprake van een daling. “De chiptekorten nemen af zodat er meer auto’s geproduceerd konden worden”, aldus een woordvoerder van het CBS. Gespecialiseerde reparatiebedrijven en automaterialenzaken verkochten respectievelijk 12,5 en 13,7 procent meer.

Net als andere sectoren heeft ook de autobranche nog altijd last van personeelsschaarste. “Meer dan een derde van de ondernemers zei in het begin van het vierde kwartaal een tekort aan arbeidskrachten te hebben. De personeelsschaarste is echter gelijk gebleven ten opzichte van het begin van het derde kwartaal”, aldus de woordvoerder van het CBS. Het vertrouwen van ondernemers in de auto- en motorbranche is volgens het onderzoeksinstituut in het afgelopen kwartaal wel toegenomen.

Reageren is niet mogelijk.