Zijn elektrische auto’s te zwaar voor parkeergarages?

0

De British Parking Association luidt de noodklok. Oudere parkeergarages kreunen en zuchten namelijk onder het gewicht van elektrische auto’s. Betekent dit dat elektrische auto’s daar binnenkort niet meer geparkeerd mogen worden?

Het gewicht van auto’s neemt voortdurend toe, vooral als zij een batterijpakket aan boord hebben. De British Parking Association maakt zich daar zorgen over. Volgens die Britse instantie volstaat de gehanteerde veiligheidsmarge bij de bouw van parkeergarages, die stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, niet langer voor de zwaargewichten die daar vandaag de dag naar binnen komen rijden.

Een gemiddelde auto woog 50 jaar geleden ongeveer 1.000 kilo. De Volkswagen Golf tikte toen amper de 800 kilo grens aan. Middelgrote elektrische auto’s wegen momenteel al bijna 2.000 kilo! De British Parking Association waarschuwt daarom voor instortingsgevaar. Dat dreigt bij een een aantal van die oudere parkeergarages.

Een bijkomend probleem is dat al het gewicht van die elektrische auto’s zich vaak in één bepaald deel van de parkeergarage concentreert, namelijk bij de oplaadpunten. Dit verhoogt de druk op dat beperkte gedeelte van het gebouw. De belasting per vierkante meter wordt dan onverantwoord hoog. Daarop is de constructie en de betonnen vloerplaten niet berekend.

Volgens de British Parking Association zouden er voor oudere parkeergarages dan ook een beperking moeten komen voor het aantal elektrische auto’s. En eigenlijk op de parkeercapaciteit überhaupt aangezien ook moderne, conventioneel aangedreven personenwagens de laatste jaren fors in gewicht zijn toegenomen. Zo tikt een gemiddelde SUV al snel de 1.500 kilo aan.

De British Parking Association raadt aan om oudere gebouwen te versterken en nodigt architecten uit om na te denken over toekomstige projecten. Naast een verbeterde stevigheid moeten nieuwe parkeergarages ook bestand zijn tegen spontane ontbranding van aldaar geparkeerde elektrische auto’s. Hoewel een dergelijk onderzoek in Nederland niet is uitgevoerd, laat het Engelse voorbeeld zien dat dit een nieuwe uitdaging vormt en dat er waarschijnlijk een grondige doorlichting van de huidige parkeervoorzieningen nodig is.

 

Reageren is niet mogelijk.