Lightyear: tweede model wordt duurder dan verwacht

0

Zonneautomaker Lightyear heeft op de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas de eerste informatie en foto’s vrijgegeven van haar tweede model. Deze zogeheten ‘2’ zal minder dan 40.000 euro gaan kosten en moet op één acculading ruim 800 kilometer ver kunnen komen. De productie start eind 2025.

Net als bij de Lightyear 0, het eerste elektrische model van de piepjonge autofabrikant uit Helmond, zijn de motorkap en het dak van de 2 uitgerust met zonnepanelen. De zonneautomaker belooft een rijbereik van meer dan 800 kilometer en de helft minder CO2-uitstoot dan bij vergelijkbare auto’s.

LightyearTwoPrototype2K

Lightyear sprak al langer de ambitie uit om een betaalbare zonneauto met 5 zitplaatsen te maken. De start-up uit Helmond besloot eerst de veel duurdere 0, met een prijskaartje van 250.000 euro, op de markt te brengen om de technologie van het voertuig te ontwikkelen en op kleine schaal uit te testen. De 2 is een kleinere uitvoering van de 0, maar een stuk goedkoper. De geschatte prijs bedroeg aanvankelijk 30.000 euro, maar Autointernationaal.nl gaf, toen dit streefbedrag bekend werd gemaakt, dat dit niet realistisch is. Nu communiceert Lightyear “minder dan 40.000 euro (exclusief belastingen)”. Dat is fors meer dan eerder verwacht. Inclusief belastingen moet gerekend worden op een tarief van ruim 53 mille. Waarmee de Lightyear 2 globaal even duur wordt als de Tesla Model 3.

De productie van de Lightyear 2 start eind 2025. Het is nog niet bekend waar de zonneauto gebouwd gaat worden. Lightyear laat de ‘0’ bij Valmet Automotive in Finland bouwen. Aangezien er geen plannen bekend zijn voor een eigen autofabrikant, kan worden vermoed dat het jonge bedrijf de ‘2’ ook door een externe partij laat bouwen. VDL Nedcar zou hiervoor een ideale partner zijn, maar helaas is er geen chemie tussen beide ondernemingen uit Zuidoost Nederland.

LightyearTwoPrototype

Lightyear zegt al 21.000 pre-orders binnen te hebben voor de 2. Het gaat om overeenkomsten met leasemaatschappijen LeasePlan, Arval, Athlon en met autodeelplatform MyWheels. Vandaag is ook de wachtlijst voor consumenten geopend. Zij moeten dus rekenen op een consumentenprijs van ruim 53 mille.

 

Reageren is niet mogelijk.