ANWB: Elektrisch rijden flink duurder geworden

0

Het rijden in een elektrische auto is fors duurder geworden. Dat blijkt uit de Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB. Zowel de aanschafprijs als de gebruikskosten zijn in het afgelopen jaar flink gestegen. De gemiddelde prijs van een elektrische auto is nu zo’n 45.000 euro.

De prijsstijging wordt niet alleen veroorzaakt doordat de elektrische auto’s zelf een stuk duurder zijn geworden, aldus Marco Eenennaam, expert elektrisch rijden bij de ANWB: “De kilometerkosten zijn verhoogd door de gestegen energiekosten en ook de verzekeringen zijn duurder geworden. Daarnaast moet er voor een elektrisch voertuig uiteindelijk ook motorrijtuigbelasting worden betaald”.

Toch is een nieuwe elektrische auto nog altijd 2 cent goedkoper per kilometer dan een benzinemodel. Maar niet iedereen is in staat om 45.000 euro op te hoesten voor een elektrische auto, ziet ook Eenennaam. De doelstelling is echter wel dat op den duur iedereen elektrisch rijdt. Daarom moet het volgens de expert elektrisch rijden een stuk betaalbaarder worden gemaakt: “De industrie moet snel met elektrische auto’s komen die betaalbaar zijn”, vindt Eenennaam. De fiscale voordelen van het elektrisch rijden houden in 2025 op. “Daarom moeten mensen meer zekerheid krijgen dat een investering die je nu doet, het uiteindelijk waard is”. Volgens de expert elektrisch rijden is er pas over een jaar of 5 een “betaalbare tweedehandsje” beschikbaar als het op elektrische auto’s aankomt.

Reageren is niet mogelijk.