Extra lang genieten van ruimte: test Land Rover Defender 130

0

De wereld houdt van de Land Rover Defender. Voor menigeen is hij de ultieme SUV. Nee, noem de Defender geen terreinwagen meer. Daarvoor is de nieuwe editie te gepolijst. En te duur. Dat is echter geen diskwalificatie, integendeel: de nieuwe Defender spreekt duidelijk een groter publiek aan. Met als gevolg dat Land Rover de vraag amper bij kan benen.

De Defender kon bij zijn debuut worden besteld als korte 3-deurs ’90’ uitvoering en als langere ‘110’ versie met achterportieren. De laatste kan tegen meerprijs worden geleverd met een derde rij stoelen, maar zoals wel vaker het geval is bij 7-persoons auto’s, is het niet aan te bevelen als volwassenen veel tijd helemaal achterin de Defender doorbrengen. Toch is die 110 versie goed voor een verkoopaandeel van 90 procent. In korte 90 uitvoering is de Defender veel minder gewild. Dit doet Land Rover vermoeden dat er veel potentiële klanten zijn voor een nóg langere en ruimere variant. Die is inmiddels aan de prijslijst toegevoegd: de Defender 130. Hij onderscheidt zich met een 34 centimeter grotere overhang achter (de wielbasis is identiek aan die van de 110 versie) waardoor er meer ruimte is voor passagiers helemaal achterin de Land Rover.

Is de 130 variant de aantrekkelijkste uitvoering van de Defender familie? Passagiers die helemaal achterin deze Land Rover gaan plaatsnemen, worden niet alleen in de watten gelegd met meer ruimte, maar ook met een groter raam en een glazen dak om claustrofobie te voorkomen. |Voor de test zette ik 3 mannen op een rij, allemaal meer dan 1,80 meter lang, en liet ze achter elkaar zitten. Alle drie hadden ze voldoende hoofd- en beenruimte zodat niemand met zijn knieën de stoel voor hen raakte. Hoewel dit oneindig veel beter is, is de derde rij niet perfect. Het is gemakkelijker om erin te klauteren dan bij de Defender 110, maar bij die versie ligt de lat wel erg hoog. Ook bij de 130 variant moet je behendig zijn. Passagiers met een minder goede dynamiek of groter lijf vinden de toegang misschien toch wat krap. En hoewel de derde rij beslist ruimer is, dringen de wielkasten zo diep de cabine binnen dat passagiers hun voeten eromheen moeten buigen.

LandRoverDefender130test2

De grootste verrassing, of eigenlijk teleurstelling, is dat de stoelen op de tweede en derde rij van de 130 niet helemaal plat kunnen worden neergeklapt. Kantel die rugleuningen naar voren en je creëert een gelaagde laadruimte. Van achter het voertuig gezien, met de achterklep open, zie je een bobbel, dan een oneffen niveau voor de neergeklapte derde rij, nog een bobbel en nog een niveau voor de tweede rij, die op een helling rust. Het resultaat is dat er weliswaar meer laadruimte is in de 130 variant (252 liter), maar verwacht dus geen perfect vlakke vloer. Het zal dus een uitdaging zijn om zware spullen naar binnen te schuiven.

Nog een spelbreker? De Defender 130 wordt niet aangeboden met de V8 motor zoals de kleine 90 uitvoering noch met de stekker hybride aandrijflijn van de 110 versie. Je kan alleen dieselen (maar wie wil dat nog?) of opteren voor de P400 benzinevariant. Die heeft een 400 pk / 550 Nm sterke 3,0 liter 6 cilinder mijn motor onder de kap die gekoppeld is aan een 8-traps automaat. Keurige techniek, maar ook een aandrijflijn met een CO2 uitstoot van 261 gram per kilometer. Dat vindt de Belastingdienst niet leuk, met als gevolg dat een forse ‘BPM boete’ de prijs opdrijft naar 163.103 euro.

LandRoverDefender130test7

Aangezien de Defender 130 dezelfde wielbasis, unibody-structuur en ophanging heeft als de 110 versie, rijdt de nieuwe variant vrijwel hetzelfde. Je voelt de extra grootte van het voertuig bij lagere snelheden. Er is een beetje vertraging wanneer je het gaspedaal intrapt, maar eenmaal op kruis- en snelwegsnelheden, verbetert de motorrespons merkbaar. De extra lengte en het gewicht van de SUV zijn verder nauwelijks merkbaar op verharde wegen, maar als je tot stilstand wilt komen, dan word je weer herinnerd aan de extra massa van de 130.

Ik ben geen fan van de stompe versnellingspook, die een beetje kieskeurig is en het moeilijker maakt dan nodig is om de juiste versnelling te vinden, vooral wanneer je tijdens het rijden neutraal zoekt om over te schakelen naar een lage gearing. En denk nou niet dat jij nooit in die hachelijke situatie terecht komt, want de Defender is natuurlijk primair bedoel voor offroad gebruik. Dan blinkt hij echt uit. Maar dat mag natuurlijk ook wel bij een auto met permanente vierwielaandrijving, de verdeelbak met 2 snelheden, vergrendelbare differentiëlen achter & in het midden en standaard luchtvering.

LandRoverDefender130test3

De naderingshoek van 38 graden van de 130 is dezelfde als die van de 110; het is de vertrekhoek met de langere achterkant waar je rekening mee moet houden, aangezien de staart met aangeplakt stuk carrosserie bij belading van de Defender deze dimensie beperkt tot 28,5 graden. Maar in de praktijk was dat nooit een probleem op het testparcours met een paar lastige obstakels en doorwaad plekken met diep water. De Defender kan door 90 centimeter diep water waden en beschikt over geweldige off-camber secties die zijn ontworpen om het frame te verdraaien en de wielen hoog de lucht in te sturen. Allemaal dingen die de terreinwagen fan (sorry Land Rover) als muziek in de oren zal klinken.

LandRoverDefender130test4

’s Nachts bevroor het testparcours om de volgende dag bij snel stijgende temperaturen te ontdooien. Eerst tot harde klei en later tot vettige modder. Maar het was geen partij voor de Defender. Er waren de hele dag geen lieren nodig, hoewel ik wel een paar keer de bodem bescherming op de proef heb gesteld zonder ooit het gevaar te lopen om te kieperen. Op smallere delen van het testparcours merkte ik dat de spiegels niet zo dicht tegen de carrosserie gevouwen kunnen worden als ik had gehoopt; in feite vouwen ze nauwelijks in, waardoor het bijna de moeite niet waard is om die moeite te nemen.

Lastige beklimmingen en afdalingen werden probleemloos uitgevoerd in de 4 laagste versnellingen met korte gearing, die geactiveerd kan worden door de Land Rover in neutraal te zetten en op een knop te drukken. Druk op de Terrain Response knop en het modus menu verschijnt op het middelste scherm. ‘Modder’ was de beste keuze voor het grootste deel van het terrein dat ik tijdens de test doorkruiste, hoewel ik in één klimonderdeel over een reeks rotswanden en rotsblokken begonnen in ‘Drive’ en ‘Auto’ en halverwege overschakelde op ‘Rock Crawl’ voor een agressieve mix van remmen en tractie. Het werkte, maar het voelde alsof in dit krachtveld de remmen een vrijbrief kregen om te doen wat zij moesten don, waardoor het rijden schokkeriger werd. Dat begon al snel vermoeiend te worden, waardoor ik uiteindelijk terugschakelde naar ‘Auto’. Als je dan vervolgens de versnellingsbak in de handgeschakelde stand zet, S1 selecteert en jouw voet van het rempedaal haalt, rijd je moeiteloos de heuvel af.

LandRoverDefender130test5

De onafhankelijke multilink voor- en achterwielophanging met in hoogte verstelbare luchtveren kan de bodemvrijheid van 22 centimeter vergroten tot 30 centimeter. De luchtvering zorgt voor verrassend veel articulatie en blijkt in staat om het rijden over alle oppervlakken en op alle hoogtes van een goede demping te voorzien.

Een camerabeeld helpt de bestuurder het pad voor zich te zien met een tweede beeld dat kan worden vergroot om de positie te tonen waar de voorwielen de grond raken . Het ClearSight systeem maakt gebruik van een naar beneden gerichte camera om het te laten lijken alsof jij door de (virtueel doorzichtige) motorkap naar de grond kijkt om in real time te zien hoe de wielen over obstakels heen rijden. Als dit misschien te cool klinkt voor een Land Rover, met zijn geschiedenis van infotainment installaties vol bugs, weet dan dat de autofabrikant heeft gewerkt aan een robuuster systeem dat gebaseerd is op een geavanceerdere elektronische architectuur. Ik heb daar 3 dagen lang geen problemen mee gehad.

LandRoverDefender130test6

 

 

80%
80%
Awesome

Conclusie

Als '130' is de Defender een nog betere allrounder dan de '110' versie. De verlengde carrosserie maakt van de Land Rover namelijk een volwaardige 7-persoons auto. Dat de laadruimte bij neergeklapte stoelen een rommeltje is, is minder erg dan het ontbreken van een stekker hybride variant. Dat zou bij de prijs als een slok op een borrel hebben gescheeld. Nu betaal je dus afgerond 163 mille. Dat klinkt als veel geld en dat is het natuurlijk ook, maar een Mercedes-Benz G 500 (422 pk / 610 Nm) moet bijna de helft meer opbrengen. Ja, Land Rover zal nog lang alles uit de kast moeten halen om de levertijd van de Defender niet te ver te laten oplopen.

  • 8
  • Beoordelingen door bezoekers (7)
    5.2

Reageren is niet mogelijk.