Ferrari knowhow voor Alpine

0

Alpine heeft een nieuwe directeur engineering & product prestaties: Philippe Krief. Hij was sinds juni 2016 directeur van de R&D-afdeling van Ferrari.

Krief (foto) zal binnenkort het Italiaanse Maranello verlaten om terug te keren naar het Franse Dieppe. Met ingang van 6 maart 2023 zal de voormalige directeur R&D van Ferrari toetreden tot het managementteam van Alpine als technisch directeur (officieel luidt zijn functie: vice-president Engineering & Product Performance). Hij wordt ook CEO van Alpine Cars en treedt toe tot het directiecomité van de Franse sportwagenbouwer, dat voorgezeten wordt door Laurent Rossi.

KriefPhilippe

Er is sprake van een mooie promotie voor deze Franse ingenieur met een indrukwekkend CV. Krief, afgestudeerd aan de Nationale School van Advanced Techniques, begon zijn carrière bij Michelin in 1987 als R&D ingenieur, voordat hij eind jaren 90 chassismanager werd bij Fiat Chrysler Automobiles (FCA). In 2011 trad hij in dienst van Ferrari, waar hij met name werkte aan de 458 Italia. 2 jaar later werd hij gebeld door Sergio Marchionne, toenmalig FCA baas, om toezicht te houden op de ontwikkeling van het Giorgio platform van de Alfa Romeo Giulia en Stelvio. Voordat hij bij Alpine kwam, was Krief bijna 7 jaar technisch directeur en R&D-manager bij Ferrari.

“Philippe Krief zal al zijn ervaring die hij tijdens zijn carrière heeft opgedaan ten dienste stellen van de strategie van Alpine, terwijl het merk een ongekend modellenoffensief voor de komende jaren heeft aangekondigd. Zijn komst is bedoeld om de teams te versterken op een cruciaal moment in onze geschiedenis”, zo laat Alpine in een persbericht weten. Met de aanstelling van Krief erft Alpine een heleboel Italiaanse knowhow van Alfa Romeo en zelfs Ferrari.

Voor de goede orde: de toekomst van Alpine zal elektrisch zijn. Laurent Rossi, de baas van het merk, heeft de komst eind 2024 bevestigd van een gespierde stadsauto, afgeleid van de elektrische Renault 5. Daarnaast zijn een 3-tal SUV modellen in ontwikkeling, waaronder een type met een coupéprofiel. Afgelopen januari kondigde Luca de Meo, de baas van Renault, aan dat Alpine met deze auto’s met name de Porsche Macan en Cayenne gaat beconcurreren.

Krief moet Alpine helpen om de transformeren van marginale fabrikant van sportwagens tot een middelgrote aanbieder van premium elektrische auto’s. Hiervoor is dus een significantie uitbreiding van het gamma gepland. Dat moet zorgen voor een enorme schaalvergroting bij Alpine, want tegen 2030 wil het merk 150.000 wagens per jaar verkopen. Dat is ruim 40 keer meer dan de 3.546 exemplaren van de A110 die men in 2022 aan de man wisten te brengen.

Om die torenhoge ambities waar te maken, wil Alpine zich vanaf 2027 ook op de Noord-Amerikaanse markt wagen. Daar wil het merk vooral kopers voor haar SUV modellen lokken. Overigens krijgt de A110 ook een opvolger, maar dan in volledig elektrische vorm. Er wordt momenteel gekeken naar samenwerking met Lotus voor zowel de SUV modellen als sportwagens.

Reageren is niet mogelijk.