Audi plaagt met nieuwe Q6 e-Tron

0

Autofabrikanten hebben de neiging om nieuwe elektrische modellen ruim voordat zij daadwerkelijk leverbaar worden te presenteren aan het publiek. Zo stelde Volvo haar nieuwe EX90 eind vorig jaar al voor terwijl het nog tot begin 2024 wachten is op de eerste leveringen aan de klant. Audi laat zich wat dit betreft ook niet onbetuigd, want die heeft een serie nep spionagefoto’s van de Q6 e-Tron verspreid. Deze elektrische SUV zal net als de Volvo EX90 ook pas volgend jaar leverbaar worden.

De foto’s zijn gemaakt in het hoge noorden van Zweden. Op het beeldmateriaal is de reguliere versie van de Q6 e-Tron te zien. Naast dit model werkt Audi ook aan een Sportback variant. Beide carrosserie-uitvoeringen zullen worden geproduceerd in Ingolstadt. Het zijn de eerste modellen van Audi die gebruik maken van het nieuwe PPE (Premium Platform Electric) platform met 800 Volt architectuur dat samen met Porsche is ontwikkeld. Dit zustermerk zal dezelfde basis gebruiken voor de nieuwe (elektrische) Macan.

AudiQ6EtronPrototype3

De 800 volt techniek maakt het mogelijk om ultrasnel op te laden met 350 kW. Ter vergelijking: de Porsche Taycan kan worden opgeladen met maximaal 270 kW. De actieradius van de Q6 e-Tron is nog niet bekend, maar reken op ruim 500 km. De Q4 e-Tron en de Q8 e-Tron bieden reeds een dergelijk groot rijbereik. Er zijn diverse motorversies van de Q6 e-Tron gepland, waaronder een ruim 600 pk sterke RS uitvoering.

 

Ook een kleinere elektrische SUV

De productieversie van de Q6 e-Tron zal eind dit jaar worden voorgesteld, maar de klantleveringen komen zoals gezegd pas in 2024 op gang. Tot en met 2025 introduceert Audi naar eigen zeggen meer dan 10 nieuwe volledig elektrische modellen. Eén daarvan is een compacte auto die onder de Q4 e-Tron in het gamma moet komen. Audi topman Markus Duesmann spreekt van een “additional entry-level model”, een extra instapmodel dus. Eerder werd er van uitgegaan dat de opvolger van de A3 de elektrische instapper gaat worden. Het lijkt er dus op dat er van dit model ook een SUV variant gaat komen.

 

Veel meer winst

De Audi Groep kan terugkijken op recordresultaten. Dat was vorig jaar ook al het geval. De omzet steeg in 2022 flink en dat geldt ook voor de winst, hoewel er iets minder auto’s werden afgeleverd. Bentley en Lamborghini, die ook onder de Audi Groep vallen, leverden wél meer auto’s af (meer dan ooit zelfs) en kenden dan ook een nog grotere winstgroei dan de Audi Group als geheel.

De Audi Groep van het Volkswagen concern leverde vorig jaar 1.638.638 auto’s af. Daarvan droegen 1.614.231 exemplaren de 4 ringen, tegenover 1.680.512 stuks een jaar eerder. Ook in 2021 was er sprake van een lichte daling op het gebied van afzet, maar net als toen heeft dat niet geresulteerd in dalende winstcijfers, integendeel. Audi meldt een omzetstijging van 16,4 procent naar in totaal 61,8 miljard euro. De operationele winst steeg zelfs met bijna 40 procent naar 7,6 miljard euro. Dat is volgens Duesmann een absoluut record.

Van de in 2022 door Audi afgeleverde auto’s waren er 118.196 volledig elektrisch, hetgeen 44 procent méér is dan in 2021. Audi verwacht dat dit aantal in 2023 verder zal kunnen stijgen, onder meer door de komst van de Audi Q8 e-Tron (Sportback) en door een hogere output van de Q4 e-Tron (Sportback). Dit SUV model zal vanaf de tweede helft van dit jaar ook in de fabriek in Brussel van de band rollen. Daar bouwt Audi momenteel alleen de Q8 e-Tron (Sportback).

Duesmann geeft aan dat Audi vanaf 2027 in elk segment waarin het merk actief is een elektrische auto wil aanbieden en dat het vanaf 2026 alleen nog maar emissievrije modellen wil introduceren. Vanaf 2033 zullen er alleen nog maar volledig elektrische auto’s worden gebouwd. Om ruimte te maken voor de nieuwe elektrische modellen, zullen diverse conventioneel aangedreven types worden gesaneerd. Dit is het geval bij de A1, de Q2 en de A3 Cabriolet. De A4 maakt plaats voor de A5 e-Tron.

 

Amerikaans avontuur

Van de 3 grote Duitse premiummerken is Audi de enige die nog geen fabriek in de Verenigde Staten heeft. Maar dat zou in de toekomst kunnen veranderen, want in Ingolstadt is met druk bezig met de mogelijkheid om in dit land een extra productiefaciliteit te bouwen. Dat een eventuele Amerikaanse Audi fabriek nu wordt onderzocht, kan niet los worden gezien voor de daar geldende subsidies voor aldaar geproduceerde elektrische auto’s.

Onder de noemer ‘Inflation Reduction Act’ (IRA) is in de Verenigde Staten sinds enige tijd een pakket maatregelen van kracht die officieel als primaire taak heeft -de naam zegt het al – de inflatie tegen te gaan. Maar critici menen dat het een verkapte vorm van protectionisme is omdat veel elementen van de IRA zijn gericht op het beschermen van de eigen industrie. In dit kader kunnen ‘groene’ producten, waaronder elektrische auto’s, rekenen op een aanschafsubsidie. Mits zij in Noord Amerika worden gebouwd.

Audi kan momenteel anders dan BMW en Mercedes niet profiteren van de IRA. De Volkswagen dochter heeft in Mexico weliswaar een fabriek (dit land is onderdeel van Noord-Amerika), maar daar rolt de uitsluitend met verbrandingsmotoren uitgeruste Q5 van de band. Duesmann wil Audi dezelfde concurrentiepositie verschaffen als BMW en Mercedes hebben. “De Verenigde Staten zijn een extreem belangrijke markt voor ons. Wij overwegen daarom om onze activiteiten aldaar uit te breiden met een fabriek”.

 

Bentley en Lamborghini

Bij Lamborghini en Bentley was er in 2022 sprake van een nog sterkere winstgroei. Lamborghini zag haar winstmarge stijgen naar ruim 25 procent dankzij een operationele winst van 614 miljoen (2021: 393 miljoen). De winst van Bentley steeg van 389 miljoen euro in 2021 naar 708 miljoen in 2022. Beide merken verkochten in 2022 meer auto’s dan ooit.

 

Reageren is niet mogelijk.