Hoge stroomkosten weerhouden Nederlander van overstap naar elektrische auto

0

Ruim 1 op de 3 Nederlanders, namelijk 39 procent, denkt erover om binnen 5 jaar te kiezen voor een elektrische auto, zo blijkt uit onderzoek van Pricewise.

Een tweedehands exemplaar heeft dan voor de meeste mensen de voorkeur. Dat komt doordat elektrische auto’s nieuw nogal duur zijn. Maar niet alleen aan een elektrische auto, maar ook aan de voor het rijden benodigde stroom hangt een flink prijskaartje, aldus Hans de Kok, directeur van Pricewise. Dat weerhoudt 41 procent van de mensen van de overstap naar elektrisch rijden.

“Het verzekeren van een elektrische auto is ook duurder dan een regulier benzine- of dieselmodel. Zo zijn de onderdelen van een elektrische auto duurder om te vervangen of te herstellen. En dan zijn er nog de kosten voor de brandstof. Afgelopen jaren was het vaak goedkoper om je auto ‘vol te tanken’ met elektriciteit dan met benzine. Dat verschil is op dit moment nihil. Ook zijn de verschillen groot tussen thuis, op kantoor, via een openbare laadpaal of bij een snel laadstation stroom tappen. Los van het feit dat elektrisch rijden beter is voor het milieu, is het dus minder aantrekkelijk om een auto met een verbrandingsmotor in te ruilen dan een aantal jaar terug”, aldus De Kok. Onlangs meldde de ANWB ook dat de kosten voor elektrisch rijden zijn gestegen en dat er meer betaalbare emissievrije auto’s moeten komen.

Een tweedehandse elektrische auto is voor velen de eerste optie om over te stappen: ruim de helft (51 procent) van de mensen die binnen 10 jaar wil overstappen, kiest voor een tweedehands exemplaar, terwijl een derde van hen (32 procent) voor een nieuw bolide kiest en 17 procent van plan is om te gaan leasen. “De automobilist wacht nog altijd op tweedehands elektrische personenwagens. Een nieuw exemplaar is, kijkend naar de koopkracht, relatief duur en daardoor onbereikbaar voor een groot deel van de Nederlanders, zelfs met de aanschafsubsidie. Een tweedehands elektrische auto is dan een betere optie. Helaas past het beperkte aanbod nog niet bij de vraag”, aldus Kok.

Pricewise is een onafhankelijke vergelijkingssite voor energie, verzekeringen, internet en tv en lenen. Het platform verrichtte het onderzoek in samenwerking met veldwerkbureau Panel Inzicht onder 1.000 respondenten. Ander onderzoek van gaspedaal.nl bevestigt de uitkomsten, in die zin dat daaruit blijkt dat elektrische auto’s niet in trek zijn bij kopers van occasions. Dat heeft te maken met het beperkte aanbod. Als gevolg daarvan is de vraag naar een tweedehands auto met een benzinemotor juist weer gestegen.

Op dit moment is 6,5 procent van de zoekopdrachten naar een tweedehands auto gericht op een elektrisch exemplaar. In maart 2022 was dit nog 11 procent. Overigens blijft ook de hybride occasions het aanbod achter bij de vraag.

Reageren is niet mogelijk.