Laatste kans: Mini presenteert de Clubman Final Edition

0

Met zijn eigenzinnige verschijning is de Mini Clubman absoluut een buitenbeentje. Maar aan alles komt een eind. Voor liefhebbers van de unieke carrosserievorm en de kenmerkende achterdeuren is het namelijk goed om te weten dat Mini binnenkort de orderboeken voor de Clubman Final Edition opent. De productie van deze uitzwaai uitvoering, de laatste editie van de Clubman, is gelimiteerd op 1.969 exemplaren. Daarvan zijn 30 stuks voor Nederland bestemd. Als alle exemplaren van de Final Edition zijn verkocht (dat zal naar verwachting in februari 2024 het geval zijn), valt het doekt voor de Clubman. Hij maakt dan plaats voor de nieuwe generatie Mini modellen.

De Clubman die nu zijn laatste ronde in gaat, is een vervolg op het model uit 2007. Die Mini was een moderne interpretatie van de klassieke stationwagen uitvoering uit 1969. Beide modellen onderscheiden zich door hun karakteristieke achterdeurtjes en door hun verlengde wielbasis. De onder regie van BMW ontwikkelde Clubman uit 2007 trok veel bekijks, maar weinig kopers. Dat had vermoedelijk te maken met het feit dat deze Mini voor stationwagen begrippen bijzonder onpraktisch was. De achterbank was alleen toegankelijk via een naar achteren scharnierend deurtje aan de rechterzijde. Aan de linkerkant ontbrak een achterportier. En ondanks de verlengde wielbasis en grotere overhang achter was het ruimteaanbod inferieur aan dat van bijvoorbeeld de Volkswagen Polo. Voor klanten die op zoek waren naar een ruime, praktische auto viel de Clubman uit 2007 dus af. En consumenten die niet moeilijk doen over een krappe, onpraktische auto, kochten gewoon de 3-deurs hatchback.

MiniClubmanGeneraties

BMW dacht goed naar de klant geluisterd te hebben toen zij de nieuwe modelgeneratie presenteerde. Die debuteerde in 2015 en was enorm gegroeid. Zijn 4,25 meter lange carrosserie werd gecombineerd met volwaardige achterportieren. De unieke achterdeuren bleven. Onder de streep leverde dit weliswaar een veelzijdige auto op, maar het ruimteaanbod was in vergelijking met de concurrentie nog steeds niet bijzonder. De geschiedenis herhaalde zich: klanten die dit niet erg vonden, kochten gewoon de 3-deurs Mini. En consumenten de wel veel waarde hechten aan een royaal interieur gaven de voorkeur aan de Countryman. Na 2 verkoopflops zou je zeggen dat de derde keer scheepsrecht is, maar BMW gelooft niet meer in het Clubman concept. Daarom verdwijnt het model uit het gamma. Het afscheid vindt in stijl plaats met de bouw van een zogeheten Final Edition. De oplage daarvan is op 1.969 exemplaren gelimiteerd. Dit aantal verwijst naar het jaar waarin de oorspronkelijke Mini Clubman werd geïntroduceerd (de Britten waren toen nog baas in eigen huis).

MiniClubmanFinalEdition2

De Final Edition wordt leverbaar als Cooper en als Cooper S. Daarbij kan gekozen worden uit de carrosseriekleuren Nanuq White, Enigmatic Black en Melting Silver III. Details als de omlijsting van de grille en de bovenrand van de dwarsbalk in de grille zijn in de kleur Shimmer Copper uitgevoerd, net als de side scuttles. Het grafische patroon van de 18 lichtmetalen velgen is uitgevoerd in een heldere lak met Shimmer Copper tint, wat volgens Mini zorgt voor een elegante glans en diepte.

MiniClubmanFinalEdition3

Langs de onderrand van de portieren accentueren smalle lijnen de langgerekte carrosserie. Deze zijn ook te zien rechts op de motorkap en op de achterdeuren. Een glanzend ‘Final Edition’ opschrift maakt duidelijk dat het hier om een speciale uitvoering gaat, net als de ‘1 of 1.969’ badge op de C-stijlen. De Union Jack achterlichten (zie hoofdfoto) verwijzen naar de Britse oorsprong van de Clubman.

MiniClubmanFinalEdition5

De instaplijsten zijn voorzien van een model specifiek ‘Final Edition’ opschrift, dat ook terugkomt op de onderste spaak van het met Nappaleer beklede sportstuur. De met leer beklede Mini Yours sportstoelen en ingenaaid Final Edition logo zijn uitgevoerd in Dark Maroon. Inzetstukken van antracietkleurige piqué-stof en blauwe stiksels zorgen volgens Mini voor een stijlvol contrast. BMW gebruikte deze stoelen eerder in de exclusieve Mini 60 Years Edition. Optioneel is de Clubman Final Edition leverbaar met Mini Yours Leer Carbon Black sportstoelen.

MiniClubmanFinalEdition4

De donkere uitvoering van het dashboard wordt aangevuld met sierlijsten in mat Sage Green Dark en de model specifieke kleur Shimmer Copper. Bij de voorpassagier herinnert een ‘1 of 1.969’ badge nog eens aan de exclusiviteit van de Clubman Final Edition. Een vergelijkbare badge is ook te vinden op de Velours vloermatten. De behuizing van de Clubman Final Edition autosleutel is tevens voorzien van een grafische belettering in 3D print.

MiniClubmanFinalEdition6

De Clubman Final Edition wordt standaard geleverd met alle opties, zoals het Mini Navigatiesysteem met 8,8 inch touchscreen in het centrale instrumentarium, de Mini Online digitale services, Remote Services, Smartphone Integratie voor Apple CarPlay en andere apps die via de auto bediend kunnen worden. De nieuwste generatie van het Mini besturingssysteem is geoptimaliseerd voor een snellere en meer intuïtieve bediening van voertuigfuncties, audio, communicatie, navigatie en andere apps.

MiniClubmanFinalEdition7

De 1.969 exemplaren van de Clubman Final Edition worden vanaf juli geproduceerd. Vanaf heden kunnen geïnteresseerden hem reserveren bij de Mini dealer en na de zomer zal hij daar in showroom arriveren. De prijzen en de definitieve uitrusting worden begin juni bekend gemaakt.

Reageren is niet mogelijk.