Nieuwe, verplichte cursussen voor drugsrijders en jonge hardrijders

0

Wie vanaf 1 april wordt aangehouden voor rijden onder invloed van drugs, moet een verplichte gedragscursus bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) volgen. De kosten hiervan komen op rekening van de cursist zelf.

Verder begint vanaf april een nieuwe cursus voor mensen die voor het eerst fors over de snelheidslimiet zijn gegaan. De formele naam van de nieuwe cursus is Lichte Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (LEMG). De LEMG cursus is specifiek gericht op jonge hardrijers; ook iemand die op een scooter wordt aangehouden voor 30 kilometer te hard binnen de bebouwde kom, moet de cursus volgen.

De 5 zogeheten educatieve maatregelen per 1 april 2023 zijn:

  1. De ‘Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer’ (EMA), voor rijden onder invloed.
  2. De ‘Lichte Educatieve Maatregel Alcohol’ (LEMA), voor lichtere eerste vergrijpen.
  3. De ‘Educatieve Maatregel Gedrag’ (EMG), voor hufterig gedrag in het verkeer en te hard rijden.
  4. De ‘Lichte Educatieve Maatregel Gedrag (LEMG), voor bestuurders die voor het eerst een snelheidsovertreding hebben begaan van 50 tot 60 kilometer per uur of meer binnen de bebouwde kom. Bij nog harder rijden volgt een EMG.
  5. De ‘Educatieve Maatregel Drugs (EMD), voor bestuurders die onder invloed van drugs zijn aangehouden.

De politie meldt overtredingen aan het CBR. Het CBR beslist vervolgens over het opleggen van een educatieve maatregel.

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en CBR directeur Pechtold presenteren de plannen vandaag in Den Haag. Er bestaan al CBR cursussen voor weggebruikers die over de schreef zijn gegaan vanwege bijvoorbeeld rijden onder invloed van alcohol of gevaarlijk rijgedrag. Harbers zegt te hopen dat de nieuwe cursussen effect hebben op de verkeersveiligheid. “Het aantal mensen dat onder invloed van drugs deelneemt aan het verkeer blijft stijgen. En bij een derde van de dodelijke ongevallen is sprake van een te hoge, of niet aan de omstandigheden aangepaste snelheid”.

De maatregelen zijn volgens hem nodig, omdat het aantal uitgeschreven bekeuringen voor het rijden onder invloed van alcohol of drugs vorig jaar flink is toegenomen vergeleken met het jaar ervoor. Het waren er ruim 43.000. Dat is ruim 37 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers die de politie in januari publiceerde. De afgelopen 10 jaar, dus ook voor de coronapandemie, was het aantal overtredingen veel kleiner dan in 2022. Die toename komt onder meer doordat de politie beter kan testen of iemand onder invloed is van drugs, zegt een CBR woordvoerder, bijvoorbeeld via een speekseltest.

Voor de EMD-cursus worden het eerste jaar zo’n 5.500 mensen verwacht. De cursus van 3 dagdelen wordt verspreid over 5 weken en kost 1.099 euro. De LEMG cursus duurt twee dagdelen en kost 843 euro. Daar worden 4.200 cursisten verwacht. De CBR woordvoerder benadrukt dat de cursus draait om bewustwording en gedragsverandering, “voor de eigen veiligheid en uiteraard ook voor de andere weggebruikers. Cursisten worden met hun neus op de feiten gedrukt. En het kost tijd en geld, en dat is niet leuk”. De cursussen zijn verplicht voor iedereen die een brief van het CBR heeft gekregen om mee te doen. Mensen die meedoen, mogen hun rijbewijs houden. Bij het weigeren van medewerking wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Reageren is niet mogelijk.