VDL was bereid om tientallen miljoenen in Lightyear te steken

0

Industrieconcern VDL was begin dit jaar dicht bij een investering van 50 miljoen euro in de in geldnood verkerende fabrikant van elektrische auto’s met zonnepanelen Lightyear. Uiteindelijk bleek de VDL directie niet bereid om schulden van de debutant op de automarkt over te nemen.

VDL was naast deze miljoeneninvestering bereid om voor 150 miljoen euro de eigen assemblagefabriek van Nedcar in Born klaar te maken voor de productie van de Lightyear 2. Zulke kosten komen doorgaans voor rekening van degene die de auto’s gaat verkopen. In dit geval dus Lightyear. Toch was dit aanbod niet voldoende om tot een akkoord te komen.

VDL heeft naar eigen zeggen nog steeds interesse in Lightyear. Wat daarbij meespeelt is dat het Brabantse industrieconcern nog steeds op zoek is naar nieuwe partijen om de eigen Nedcar fabriek in Born minder afhankelijk te maken van 1 opdrachtgever. Sinds de doorstart heeft Lightyear bijna 100 medewerkers in dienst.

Onlangs heeft Lightyear, gevestigd in Helmond, een doorstart gemaakt nadat in januari dochteronderneming Atlas Technologies failliet was verklaard. Het bedrijf kwam in de weken ervoor in acute geldnood te zitten, aangezien Atlas Technologies verantwoordelijk was voor de ontwikkeling en productie van de eerste zonneauto van Lightyear, type 0. Bovendien werkten de meeste van de ruim 600 medewerkers bij deze dochteronderneming.

VDL besloot uiteindelijk af te zien van de investering, omdat Lightyear het geld in eerste instantie hard nodig had om openstaande rekeningen te betalen. Anders gezegd: van de 50 miljoen euro die VDL klaar had liggen, zou slechts een klein gedeelte overblijven voor een doorstart van het bedrijf. Daarnaast werden de hoge productiekosten van de Lightyear 0 als een groot obstakel gezien.

Lightyear werkt nu in een sterk afgeslankte vorm aan een tweede model, de 2. Deze auto heeft een aanzienlijk lager prijskaartje en moet over 3 jaar in productie gaan. Maar om een flink lagere prijs mogelijk te maken, dient er eerst fors geïnvesteerd te worden in productie infrastructuur waarmee schaalvoordelen gerealiseerd kunnen worden.

 

Reageren is niet mogelijk.