Mini: elektrische Cooper niet alleen uit China

0

De BMW Groep investeert meer dan 600 miljoen pond (700 miljoen euro) om de productie van de elektrische Mini Cooper van in het Verenigd Koninkrijk mogelijk te maken. In Daarmee wijkt het Duitse autoconcern af van het eerdere plan om in Groot-Brittannië alleen exemplaren met een benzinemotor van de band te laten rollen.

Het is de bedoeling dat in de Mini fabriek in Oxford vanaf 2030 alleen nog maar volledig elektrische auto’s van de band rollen. De investering van de BMW Groep wordt ondersteund door de Britse regering en zal helpen om banen veilig te stellen. Het is niet bekend hoeveel subsidie BMW heeft gekregen, maar Britse media becijferen die op maximaal 75 miljoen pond (ongeveer 85 miljoen euro). “De investering van BMW is opnieuw een lichtend voorbeeld van de manier waarop het Verenigd Koninkrijk de beste plaats is om de auto van de toekomst te bouwen”, aldus de trotse Britse premier Rishi Sunak in een reactie.

MiniOxford

Hoewel er ook elektrische modellen van Mini in Duitsland en China gebouwd zullen worden, verzekert BMW dat Oxford het hart van het merk blijft. De fabriek in Oxford vierde dit jaar haar 110de verjaardag. De huidige Mini Electric wordt sinds 2019 door de Britten gebouwd. De productie van 2 nieuwe elektrische modellen (De Cooper 3-deurs en de Aceman cross-over) zal in 2026 in het Verenigd Koninkrijk van start gaan. Hiertoe zal een productiecapaciteit van 200.000 auto’s voor beide modellen worden gecreëerd.

De BMW Groep komt dus terug op haar besluit van vorig jaar om de productie van de elektrische Mini naar China te verplaatsen. Groot-Brittannië zou daarmee de bouw van een van haar grootste iconen kwijt raken, terwijl de regering Sunak elektrische mobiliteit en de maakindustrie juist wil stimuleren. “Het besluit om toch in Groot-Brittannië te blijven. volgt op intensieve gesprekken met de regering Sunak. Dit is een bewijs van vertrouwen in ons land als wereldleider op het gebied van elektrische auto’s”, aldus de tevreden minister voor Economische Zaken, Kemi Badenoch.

In de Mini fabriek in Oxford werken circa vierduizend mensen. Vanaf 2030 worden daar dus enkel nog elektrische auto’s gebouwd. Dit betekent dat de Cooper vanaf dat jaar niet meer verkrijgbaar zal zijn met een benzinemotor. Ook de extra hete JCW uitvoering schakelt dan over op elektrische aandrijving. BMW gaat de productie van de nieuwe Countryman (die eveneens verkrijgbaar wordt in elektrische vorm) in Leipzig voor haar rekening nemen. Het huidige model loopt bij VDL Nedcar in Born van de band, maar daar stopt de productie in de loop van 2024. In Limburg werden sinds 2014 ook exemplaren van de 3-deurs Mini en de Cabrio gemaakt.

 

Reageren is niet mogelijk.