Mini start in 2024 in Nederland met agentuurmodel

0

Mini start in januari in 3 Europese landen met de invoering van het zogeheten agentuurmodel. De primeur is voor Italië, Polen en Zweden. De Nederlandse markt volgt in de loop van 2024.

Het moederbedrijf van Mini, de BMW Groep, meldt hierover overeenstemming te hebben bereikt met de dealers. Volgens Pieter Nota, de verkoopdirecteur van het autoconcern, zijn er met alle distributeurs nieuwe overeenkomsten getekend over het directe verkoopmodel.

De nieuwe distributiewijze houdt in dat de auto’s van Mini straks alleen nog door moederbedrijf BMW zelf nieuw verkocht worden en niet meer via de dealers. Volgens Nota levert dit gestandaardiseerde, scherpere prijzen op. Overigens betekent dit niet dat auto’s van Mini enkel nog thuis online te bestellen zijn. Dealers blijven volgens Nota belangrijk. Daar zal men in de toekomst gewoon terecht kunnen voor het bestellen van een nieuwe Mini. Dealers krijgen een vaste commissie per verkochte auto. Ook de afleveringskosten worden door de BMW Groep vergoed.

Ook het merk BMW schakelt over naar het agentuurmodel. In Nederland staat de invoering daarvan gepland voor 2026. Ford en Stellantis gingen dit jaar al van start met het agentuurmodel in Nederland.

 

Reageren is niet mogelijk.