In detail: de vernieuwde Ford Kuga

0

Ford presenteert de vernieuwde Kuga Plug-In Hybrid. De modeljaar 2024 editie zou betere prestaties en meer connectiviteit bieden. Daarnaast is er sprake van een completere veiligheidsuitrusting. De verkoop start per direct.

De Kuga is zowel vanbinnen als -buiten voorzien van een fris ontwerp, waarbij elke uitvoering volgens Ford een onderscheidend uiterlijk en unieke ontwerpkenmerken biedt. Voor het eerst is er ook een Kuga Active X met een robuustere styling en technische upgrades voor extra veelzijdigheid.

FordKuga2

Binnenin beschikt de Kuga over verbeterde functionaliteit en een strakkere dashboard lay-out. Bestuurder en passagiers profiteren volgens Ford van meer comfort en een geavanceerd infotainmentsysteem. Tot de standaarduitrusting behoort het nieuwe SYNC 4 infotainmentsysteem met cloud-connected navigatie, spraakbediening en een 13,2 inch touchscreen. Draadloze Apple CarPlay en Android Auto zorgen voor smartphone-connectiviteit, terwijl 5G FordPass connectiviteit snelle data-overdracht en software-updates ondersteunt om de Ford bij de tijd te houden.

FordKuga3

“Onze nieuwe Kuga tilt de kwaliteiten waar klanten zo over te spreken zijn naar een nog hoger niveau. Deze kwaliteiten hebben de Kuga 3 jaar op rij tot de bestverkopende plug-in hybride in Europa gemaakt”, zegt Jon Williams, General Manager van Ford Blue, Europa. “De verbeterde plug-in hybride-aandrijflijn met een toonaangevend trekvermogen en een fris, nieuw design helpen een nieuwe generatie SUV-rijders op weg naar avontuur”.

FordKuga4

 

Nieuwe line-up, waaronder avontuurlijke Kuga Active X

Bij de vernieuwde Kuga wordt de grille omlijst door een led lichtbalk over de volledige breedte die overloopt in de hertekende led koplampen. De ‘Blue Oval’ prijkt nu in het midden van de grille, terwijl de motorkap krachtigere lijnen heeft gekregen. Die moeten de Kuga een zelfverzekerde uitstraling geven. Een omgekeerd ‘hockeystick’ achterlichtontwerp vormt een aanvulling op de nieuwe koplampen. De achterkant van de Kuga zou nu opgeruimder moeten ogen dankzij een andere diffuser en het verwijderen van de achterklephandgreep.

FordKuga5

Ford breidt de Kuga-line-up uit met een nieuwe Active X-uitvoering. Die moet een krachtig statement maken met unieke design elementen. In dit kader zegt Ford ook “aanpassingen voor extra capaciteit onder uitdagende omstandigheden” te hebben doorgevoerd. De meer uitgesproken grille aan de voorzijde is voorzien van brede verticale spijlen met een glanzend zwarte afwerking, aangevuld met een opvallende onderste grille, sierpaneel en beschermplaat. Deze elementen moeten het avontuurlijke karakter benadrukken. De nieuwe Kuga Active X is ook te herkennen aan Active-logo’s op de voorspatborden en de zilverkleurige onderste deurlijsten, evenals de unieke lagere bumper en beschermplaat aan de achterzijde. De nieuwe uitvoering biedt ook specifieke 18- of 19-inch lichtmetalen velgen met een machinaal bewerkte en gelakte afwerking. De Kuga Active X kenmerkt zich door een zwart dak, in zwart afgewerkte buitenspiegelkappen en unieke instaplijsten.

FordKuga6

Binnenin onderscheidt de Kuga Active X zich door het Active-logo op de unieke stoelbekleding, de vloermatten en met een donkere matte houteffect afwerking op het dashboard en de deurbekleding. De nieuwe uitvoering heeft verder Sensico en neo-suède bekleding op de standaard 18-voudig elektrisch verstelbare comfortstoelen. Ford voert ook technische aanpassingen door aan de Kuga Active X. Zo is de wielophanging vóór met 10 mm verhoogd en achter met 5 mm, resulterend in extra bodemvrijheid om verder buiten de gebaande paden te gaan. De extra Trail Drive modus verandert de werking van de tractie controle en de gasrespons om ook op zachte oppervlakken (zoals zand of modder) voldoende grip te behouden.

 

Overige uitvoeringen

De Kuga Titanium onderscheidt zich door zijn grille met verticale spijlen, horizontale spijlen over de onderste grille en slanke, verticale omlijsting van de mistlampen. Een lager geplaatste chromen sierlijst benadrukt de breedte van de Kuga en vormt volgens de ontwerpers een fraaie aanvulling op de verchroomde lijsten voor de zijruiten. De Kuga ST-Line heeft een uniek frontontwerp, met een grotere ‘haaienneus’-grille en een discrete lagere spoiler op de voorbumper, waardoor het sportievere karakter subtiel wordt benadrukt. Deze uitvoering is ook voorzien van extra carrosserie elementen in kleur, waaronder de onderste bumpers voor en achter, zijschorten en het onderste diffuser-element. De Kuga ST Line X biedt verchroomde bumperinzetstukken, rode remklauwen en instaplijsten met het ST-Line X-logo.

FordKuga7

De kleuropties voor het exterieur zijn ook gewijzigd. Compleet nieuw is het levendige Desert Island Blue en het avontuurlijke Bursting Green. Andere kleuren zijn Agate Black, Solar Silver, Frozen White en Lucid Red. Ford levert ook geheel nieuwe lichtmetalen velg designs.

FordKuga8

In het interieur is het aantal fysieke knoppen gereduceerd, maar Ford claimt dat de belangrijkste bedieningselementen en informatie nog steeds snel vindbaar zijn. Het dashboard en de deurbekleding zijn nu voorzien van een groter decoratief element met een specifieke afwerking die uniek is voor elke uitvoering, met nieuwe bijpassende stoelbekleding en stiksels, afhankelijk van de uitvoering. De stoelen op de tweede rij kunnen over een afstand van 150 mm worden verschoven, waardoor achterin ruim 1 meter beenruimte of tot 553 liter bagageruimte ontstaat. Zodoende is er ruimte voor allerlei passagiers- en bagagecombinaties. De Kuga X modelversies zijn ook uitgerust met 18-voudig verstelbare comfortstoelen voor bestuurder en voorpassagier, goedgekeurd door de toonaangevende organisatie voor ruggengraatgezondheid, genaamd Aktion Gesunder Rücken (AGR). Het meubilair is afgewerkt met premium Sensico en neo-suède synthetisch leder-effect materiaal.

 

Verbeterde technologie

De Kuga Plug-In Hybrid is de best verkochte PHEV van Europa. Ford wil die marktpositie vasthouden met diverse technische upgrades. De vernieuwde Kuga Plug-In Hybrid profiteert van een grotere elektromotor en een verbeterde automatische transmissie met powersplit, wat volgens Ford aanzienlijke voordelen oplevert op het gebied van prestaties en trekvermogen. Zo accelereert de SUV in 7,3 seconden van 0-100 km/u. Dat is bijna 2 seconden sneller dan voorheen, terwijl hij het beste trekvermogen in zijn klasse biedt: tot 2.100 kg; een toename van meer dan 30 procent. De Kuga Plug-In Hybrid heeft een 14,4 kWh lithium-ion batterij en een systeemvermogen van 243 pk. Het gemiddelde brandstofverbruik (WLTP-gehomologeerd) bedraagt minimaal 0,9 l/100 km, hetgeen een CO2-emissie vanaf 20 gram/km betekent. Het rij bereik in elektrische modus is maximaal 69 kilometer.

FordKuga9

Het SYNC 4 infotainmentsysteem heeft 2 keer zoveel rekenkracht als zijn SYNC 3 voorganger. De installatie beschikt verder over een geavanceerd machine learning-algoritme dat leert van de input van de bestuurder. Dit levert volgens Ford na verloop van tijd nauwkeurigere zoekresultaten op. De bediening van het SYNC 4 systeem verloopt via een 13,2 inch liggend touchscreen, maar  stembediening is ook mogelijk. Het display toont belangrijke bedieningselementen zoals verwarming en ventilatie altijd in het onderste gedeelte van het scherm. De modeljaar 2024 uitvoering van de Kuga is ook standaard uitgerust met een nieuw digitaal instrumentenpaneel van 12,3 inch. Dit heeft unieke thema’s die passen bij de geselecteerde rijmodus, terwijl informatie met hoge prioriteit, zoals rijhulptechnologie, prominent getoond wordt wanneer die wordt geactiveerd. De gebruiker kan het display ook zelf personaliseren. Alle uitvoeringen van de vernieuwde Kuga komen ook met draadloze ondersteuning van Apple CarPlay en Android Auto2. De gebruiker kan daarbij twee smartphones tegelijkertijd verbinden, met een 5G-modem voor supersnelle connectiviteit en naadloze streaming.

FordKuga10

De vernieuwde Kuga biedt verder extra ondersteuning aan klanten die het trekvermogen optimaal willen benutten. De Trailer Connection Checklist (beschikbaar via de SYNC 4 en Ford Pass-app) helpt bij het realiseren van een solide en veilige koppeling met een trailer. Met Trailer Tow Navigation kunnen bestuurders de afmetingen van hun auto en aanhanger invoeren, zodat SYNC 4 een route kan selecteren om krappe bochten, lage bruggen en andere obstakels te vermijden. Dankzij geavanceerde spraakherkenning kunnen inzittenden natuurlijke spraak gebruiken in 15 Europese talen, met behulp van de eenvoudige zin “O.K. SYNC” of “Hey Ford” om het systeem te activeren. Het systeem combineert gegevens aan boord met zoekopdrachten op internet om snelle en nauwkeurige reacties te leveren op entertainment, sms- of telefoongesprekken, weer- en klimaatregelingsfuncties, zonder dat de bestuurder de handen van het stuur of de ogen van de weg hoeft te halen. De Kuga profiteert ook van gratis proeftoegang tot Connected Navigation, dat gebruik maakt van realtime en voorspelde verkeersinformatie naast de routebepaling in het voertuig en in de cloud om de snelste of meest brandstofefficiënte routes te bieden. Connected Navigation kan bestuurders ook waarschuwen voor weersomstandigheden en biedt 3-dimensionale kaarten van grote steden en parkeerinformatie om de stress van het navigeren in onbekende omgevingen te verlichten.

FordKuga11

De Kuga Plug-In Hybrid biedt tevens geofencing-technologie om automatisch over te schakelen naar de emissievrije elektrische rijmodus bij het binnenrijden van een emissievrije zone, zonder tussenkomst van de bestuurder. SYNC 4 maakt draadloze software-updates mogelijk die de Kuga in de loop van de tijd zullen verbeteren. Het systeem kan een groot deel van de nieuwe software op de achtergrond of op vooraf geplande tijden installeren, waarbij veel updates weinig tot geen actie van de bestuurder vereisen. Deze upgrades kunnen helpen de eigendomservaring te verbeteren en de noodzaak voor dealerbezoekjes te verminderen, evenals het verbeteren van functies en het uitbreiden van mogelijkheden. Met behulp van de FordPass-app is een reeks verbonden diensten toegankelijk via een smartphone, waardoor de klant overal met een datasignaal verbonden kan blijven met zijn auto en functies kan gebruiken zoals de voertuigstatus – voor het controleren van het brandstofpeil, de levensduur van de olie, het voorverwarmen (of koelen) van de auto en meer.

FordKuga12

De geavanceerde verlichtingstechnologie van de vernieuwde Kuga omvat standaard volledige led koplampen met Automatic High Beam Control en Manoeuvring Light dat de mistlampen voor activeert voor beter zicht wanneer het voertuig een manoeuvre bij lage snelheid detecteert. Ford levert optioneel Dynamic Pixel LED-koplampen met geavanceerde functies, waaronder: Glare-Free High Beam (maakt gebruik van een camera achter de voorruit om tegemoetkomend verkeer te detecteren en een ‘verblindingsvrije zone’ in de lichtbundel te creëren door led-segmenten te dimmen die anders in de ogen van andere weggebruikers zou schijnen. Dit maakt vaker met grootlicht rijden mogelijk), Predictive Dynamic Bending Light (maakt gebruik van navigatiegegevens en de camera achter de voorruit om de binnenkant van bochten in de weg te verlichten nog voordat de bestuurder de bocht instuurt. Het systeem levert snellere en nauwkeurigere prestaties ten opzichte van enkel op camera’s gebaseerde systemen), Bad-Weather Light (verandert de lichtbundel voor beter zicht als de ruitenwissers zijn geactiveerd, Sign-based Light (maakt gebruik van een frontcamera om verkeersborden te detecteren en die te gebruiken als signaal om de lichtbundel aan te passen en fietsers en voetgangers op kruispunten en rotondes beter te verlichten), Tourist Mode (dit is een systeem waarmee de bestuurder de lichtbundel voor links- of rechts rijdend verkeer kan wijzigen als die bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk reist, waardoor maximale verlichtingsprestaties en zichtbaarheid worden gegarandeerd zonder het risico van verblinding van tegenliggers).

FordKuga13

Een beschikbaar Drive Assistance Pack bundelt de belangrijkste technologie voor rijhulpsystemen. Een verbeterde versie van Adaptive Cruise Control met Stop & Go omvat nu Predictive Speed ​​Assist. Dit systeem biedt de mogelijkheid om de voertuigsnelheid aan te passen voor bochten in de weg, rotondes, bij het oprijden of verlaten van snelwegen en om de snelheid te matigen voor andere verkeerssituaties, voertuigen en snelheidswijzigingen. Het systeem informeert de bestuurder over de reden voor het aanpassen van de snelheid, waardoor er minder input van de bestuurder nodig is. Dit draagt volgens Ford bij aan een meer ontspannen en comfortabele rijervaring. Intersection Assist (dat de weg in de gaten houdt voor potentiële voertuigen op parallelle rijstroken) biedt nu verbeterde functionaliteit. Een nieuwe frontcamera met een breder detectieveld kan tegemoetkomende motorfietsen en fietsers detecteren als die het pad van de Kuga kruisen. Het systeem detecteert ook voetgangers en fietsers die een weg oversteken waarop de bestuurder afslaat. Intersection Assist kan automatisch remmen om dit soort ongelukken te helpen voorkomen of om de impact te verminderen. Het systeem werkt ook als wegmarkeringen of objecten afwezig zijn en zelfs ‘s nachts met geactiveerde koplampen. Een optioneel leverbaar 360-graden camerasysteem biedt een beeld van boven het voertuig, waardoor de bestuurder objecten kan zien die anders vanuit de auto niet zichtbaar zijn, vooral tijdens manoeuvres op lage snelheid. De bestuurder kan ook kiezen uit een aantal vooraf ingestelde weergaven om te helpen bij specifieke scenario’s. Corner View zoomt in op de geselecteerde hoek van het voertuig, ideaal voor manoeuvreren dichtbij een stoeprand of garagemuur. Offset View geeft een ingezoomd beeld van de voor- of achterkant van de auto met overlappende bandensporen op de afbeelding. Dit is met name handig om de auto uit te lijnen met wasstraten of bij het aankoppelen van een aanhangwagen of caravan. Een andere nieuwe toevoeging aan de Ford Kuga is Reverse Brake Assist. Dit systeem bouwt voort op de functionaliteit van Cross Traffic Alert en biedt extra ondersteuning tijdens achteruitrijmanoeuvres. Als het voertuig een stilstaand object zoals voetgangers, dozen, fietsen of andere voertuigen detecteert, waarschuwt het systeem de bestuurder en activeert het de remmen om een ​​botsing te voorkomen of om de gevolgen daarvan te beperken. Op dezelfde manier kan Rear Cross Traffic Braking bewegende objecten zoals voetgangers, fietsers of voertuigen detecteren en indien nodig het voertuig afremmen.

Ford…………….. Citroën………………. Mitsubishi….. Opel…………………
Kuga C5 Aircross ASX Grandland
Plug-in Hybrid Plug-in Hybrid 225 1.6 PHEV 1.6 Turbo Hybrid
Titanium Plus Instyle
43.450 euro 44.370 euro 43.990 euro 42.499 euro
Ford……….. Cupra………. Seat……….. Volvo……….
Kuga Formentor Tarraco XC40
Plug-in Hybrid 1.4 e-Hybrid 1.4 e-Hybrid Recharge T4
ST-Line X Business FR Business Core
48.995 euro 48.990 euro 48.995 euro 49.795 euro

Ford produceert de vernieuwde Kuga in het Spaanse Valencia. Hij is per direct te bestellen voor een prijs vanaf 43.350 euro. Voor dit bedrag levert Ford de vernieuwde Kuga in Titanium tenue. De ST-Line versie kost 44.750 euro en zowel de ST-Line X uitvoering als de Active X variant mogen weg voor 48.995 euro.

Reageren is niet mogelijk.