Alleen bij Renault: deze gimmicks krijg je in de nieuwe 5 E-Tech

0

Renault heeft een paar leuke details in haar nieuwe 5 E-Tech verborgen die een vertederend en karaktervormend effect op de auto hebben. Hopelijk is degene die het idee had voor een stokbroodhouder in de cockpit zelf Frans. Anders zouden kwade tongen deze ‘uitvinding’ kunnen bestempelen als “culturele toe-eigening”.

Het mandje op de middenconsole is slechts een van de vele schattige ‘easter eggs’ (verborgen paaseieren) die Renault in haar nieuwe elektrische auto heeft gestopt. Voor het zoekende oog is het aan de buitenkant van de 5-Tech 4 keer raak. Aan de voorzijde zit een kleine Franse vlag verborgen in de koplampen. Een dergelijke subtiele uiting van nationale trots kennen we ook van andere producten van de Renault Groep, zoals de Alpine A110.

Renault5EtechEasterEggs3

Overigens: het welkomstlogo op de koplampen lijkt op een knipoog, alsof de auto wil zeggen: “Oh la la”. Als begroeting ‘knipoogt’ de 5 E-Tech met zijn koplampen. Ook onderdeel van de begroetingsreeks die begint wanneer de bestuurder nadert, is de verlichte ‘5’ op de motorkap. Dit heeft echter nog een andere functie. Tijdens het laadproces toont de Renault een 5-tal individuele licht strips die de laadstatus van de accu weergeven.

Renault5EtechEasterEggs5

Aan de achterzijde heeft Renault een 2-tal designtrucs verwerkt die nog niet elders in het concern te vinden zijn. Dat zijn om te beginnen de verticale achterlichten die optisch suggereren dat zij voorzien zijn van plastic luchtuitlaten. Dit visuele grapje is een verwijzing naar de exemplaren van de originele Renault 5 Turbo. Daarnaast heeft de hippe elektrische stadsauto een speciale badge op de kofferklep in plaats van de gebruikelijke merklogo’s.

 

Lippenstift houder als transmissiehendel

Het aan de stuurkolom gemonteerd plastic hendeltje dat de traditionele versnellingspook vervangt, doet denken aan een lippenstift houder. Renault biedt hiervoor verschillende ontwerpen aan. De houder van de hendel kan eenvoudig worden vervangen.

Renault5EtechEasterEggs2

In het interieur kunnen klanten hun 5 E-Tech op deze manier op veel plaatsen een individueel tintje geven. In totaal zijn er meer dan 100 verschillende accessoires om uit te kiezen. De versnellingshendel op het stuur doet denken aan een lippenstiftdoosje en kan eenvoudig worden vervangen.

Voor de middenconsole biedt Renault opberghoezen en organizers aan die uit een 3D printer komen. Curieus, maar echt uniek: de stokbroodhouder in de middenconsole. Dit merkwaardige detail is geen grap, maar een echte feature, ontworpen in samenwerking met de Franse mandenvlechter Marguerite Herlant.

Renault5EtechEasterEggs

“Geen kruimels meer op de bekleding”, zo valt te lezen in het persbericht over de nieuwe 5 E-Tech. Een zin die in deze context wellicht uniek is in de autowereld.

 

Reageren is niet mogelijk.