BMW plaagt met de nieuwe iX3

0

BMW staat aan de vooravond van de presentatie van haar ‘Neue Klasse’: een gloednieuwe generatie elektrische middenklassers voor het D segment. Eerder kregen we al een voorproefje van een sedan model te zien, maar de productieprimeur is voor een SUV die de huidige iX3 gaat aflossen. Die arriveert volgend jaar in de showrooms, maar voor een virtuele kennismaking hoeven wij niet zo lang te wachten. BMW komt sowieso op 21 maart met een voorproefje en de eerste beelden van die elektrische SUV zijn nu al uitgelekt.

De huidige elektrische strategie van BMW is dat vrijwel elk model aangeboden wordt met een verbrandingsmotor of met een volledig elektrische aandrijflijn. Op die manier kan er beter ingespeeld worden op vraagfluctuaties. Langzaam maar zeker worden elektrische modellen steeds belangrijker. Daarom wordt nu de ‘Neue Klasse’ in stelling gebracht door BMW: een compleet nieuw gamma aan modellen die uitsluitend met een elektrische aandrijflijn verkrijgbaar zullen zijn.

BMWneueKlasseX4

Bij de Neue Klasse bijt een SUV dus de spits af. BMW geeft aan dit carrosserietype de voorkeur omdat de huidige iX3, zeker wanneer je hem vergelijkt met de nieuwe Audi Q6 e-Tron of de nieuwe Porsche Macan, niet echt okselfris meer is. Hoewel die SUV dus pas volgend jaar in de showrooms verschijnt (en dan vermoedelijk pas in de tweede helft van 2025), heeft BMW besloten om het model nu al in conceptvorm voor te stellen. Op die manier hoopt men in München te voorkomen dat potentiële klanten overlopen naar Audi (Q6 e-Tron) of Porsche (Macan) en hun kruit droog houden tot de SUV klaar is.

BMWneueKlasseX5

De conceptversie draagt de naam ‘Vision Neue Klasse X’. De letter ‘X’ is (dus) een verwijzing naar het feit dat het hier om een SUV gaat. BMW was van plan om in aanloop naar de eigen onthulling enkel een vaag plaatje van de zijkant van dit model te tonen, plus een afbeelding van een deel van het dashboard (waarop een ventilatierooster en het touchscreen te zien is), maar op internet zijn al foto’s uitgelekt die een veel duidelijker beeld geven. De Vision Neue Klasse X zal waarschijnlijk in productie gaan als ‘iX3’. De huidige editie van dit modeltype loopt in China van de band, maar de nieuwe generatie gaat BMW ook in eigen land bouwen. Het meest opvallend aan het design is de neuspartij. Geen gigantische grille meer zoals op de XM, maar ingetogen niertjes met een nostalgische inslag. Het lijkt wel of de ontwerpers van BMW tot inkeer gekomen zijn! Het lijkt er overigens op dat de nieren verlicht zijn. Een verlichte grille is immers helemaal van deze tijd.

BMWneueKlasseX

Het platform van de Neue Klasse modellen (en dat geldt dus ook voor de ‘X’ variant). Dit betekent een 800 volt architectuur waardoor snelle oplaadtijden mogelijk zijn. BMW heeft eerder al verklapt dat de modellen op basis van het Neue Klasse platform een groter rijbereik zullen bieden, vooral bij koude temperaturen, dankzij betere batterijen. Of het dashboard weer voorzien zal worden van de befaamde iDrive-controller is nog niet duidelijk. Bij de goedkopere modellen van BMW maakt deze nu deel uit van het pantheon van de autogeschiedenis, maar bij de duurdere types uit het gamma zou de beslissing anders kunnen uitvallen. Het infotainmentsysteem krijgt sowieso een breed, optisch zwevend touchscreen. De Neue Klasse modellen krijgen ook een head-updisplay en de bestuurder kan smartphone-achtige veegbewegingen gebruiken om widgets tussen de twee schermen te verzenden.

 

Reageren is niet mogelijk.