Volkswagen Golf viert 50ste verjaardag met exclusieve Edition 50

0

De Volkswagen Golf viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. Met meer dan 37 miljoen verkochte exemplaren is deze Duitse middenklasser  een van de meest succesvolle auto’s ter wereld. Volkswagen viert het feit dat de Golf sinds 1974 niet meer weg te denken is uit ons straatbeeld met de exclusieve Edition 50. Die is gebaseerd op de vernieuwde 8ste generatie die onlangs werd gepresenteerd.

Die vernieuwde Golf is te herkennen aan het gewijzigde front met hertekende led koplampen zijn nu extra opvallend. Optioneel zijn IQ.Light matrix exemplaren met een krachtigere grootlichtbundel leverbaar. Die hebben een reikwijdte die bijna 2 keer zo groot is. Voor het eerst in een Europese Volkswagen is het logo in de grille verlicht. De IQ.Light 3D led achterlichtunits met animaties in 3 stijlen hebben ook een aangescherpt ontwerp gekregen.

Het dashboard is voorzien van een infotainmentsysteem van de laatste generatie met een snellere processor, een vrijstaand touchscreen (12,9 inch groot) en een intuïtiever te bedienen menustructuur. De touch sliders voor de temperatuur- en volumeregeling zijn voortaan verlicht. De Golf is nu standaard voorzien van de Digital Cockpit Pro van de nieuwste generatie. Ook gewijzigd werd het multifunctionele stuurwiel. Volgens Volkswagen zitten daar eenvoudig te gebruiken knoppen op, onder andere voor de IDA spraak assistent. IDA maakt het mogelijk om niet alleen functies zoals de klimaatregeling, telefoon of het navigatiesysteem in de eigen taal aan te sturen, maar ook om online informatie over praktisch elk onderwerp op te vragen, zoals vluchtgegevens tot algemene kennisvragen. ChatGPT ondersteunt de spraak assistent met parate kennis. Dit kunstmatige intelligentiesysteem is in staat om vragen te beantwoorden en informatie te verstrekken over een zeer breed scala aan onderwerpen, vrijwel zonder beperkingen.

Bij de lancering zijn 4 aandrijfvarianten beschikbaar: een 2-tal turbobenzinemotoren (1.5 TSI; 116 pk en 150 pk) die gekoppeld zijn aan een handgeschakelde 6 versnellingsbak en een 2-tal 48 Volt mild hybride varianten (1.5 eTSI) gekoppeld aan de 7-traps DSG automaat versnellingsbak met dubbele koppeling. Deze hebben net als de gewone TSI modellen een vermogen van 116 pk of 150 pk. Het 48 Volt systeem zet remenergie via recuperatie om in elektriciteit die vervolgens wordt gebruikt voor het aandrijfsysteem. “Bij het wegrijden verbetert deze extra kracht de prestaties merkbaar”, zo schrijft Volkswagen in haar persbericht. De 48 Volt technologie en cilinderuitschakeling moeten voor een zeer laag verbruik zorgen. Andere aandrijfversies volgen op termijn, waaronder stekker hybride uitvoeringen (eHybrid en GTE).

VolkswagenGolf50Edition2

Maar in dit nieuwsbericht hoort het natuurlijk over de speciale Golf Edition 50 te gaan. Dit feestmodel zal in een gelimiteerde oplage worden geproduceerd. De Golf Edition 50 is gebaseerd op de 1.5 eHybrid uitvoering met een systeemvermogen van 204 pk. Hij is voorzien van tal van extra’s, zoals 18 inch lichtmetalen Leeds velgen, getinte achterruiten, een horizontale led strip in de grille met in het midden een verlicht Volkswagen logo en een 3D badge op de B-stijlen waarop het getal ’50’ is vermeld.

VolkswagenGolf50Edition4

In het interieur benadrukt Volkswagen de exclusiviteit van het feestmodel door details zoals Edition 50 logo’s in de instaplijsten en op het stuur. De pedalen zijn vervaardigd van geborsteld roestvrij staal en zwarte hemelbekleding is ook van de partij. Het nieuwe top-of-the-range infotainmentsysteem Discover met navigatiefunctie, het sleutel-loze vergrendel- en startsysteem Keyless Access, de IDA spraak assistent, rijprofielselectie en een diefstalalarm maken ook deel uit van de uitrusting. De Golf Edition 50 kan optioneel worden voorzien van een schuif-/kantel panorama dak, de eerder genoemde IQ.Light matrix koplampen en een head-up display.

VolkswagenGolf50Edition3

De nieuwe Golf is in Nederland vanaf medio maart te bestellen en dan worden ook de prijzen bekendgemaakt. Dat geldt ook voor de Edition 50 uitvoering.

Reageren is niet mogelijk.