BYD valt Porsche met Denza aan

0

Denza, een Chinees automerk dat ontsproten is aan de joint venture tussen BYD en Mercedes-Benz,  heeft haar nieuwe Z9 GT in Europa getoond. Deze stekker hybride Shooting Brake is bedoeld om te concurreren met de Porsche Panamera. De Denza Z9 GT debuteert op de Beijing Auto Show die op 25 april van start gaat. In China gaan de orderboek nog dit jaar open. Later zal de Z9 GT ook in Europa te koop zijn.

Denza werd in 2010 opgericht als een 50-50 joint venture tussen BYD en Mercedes-Benz. Binnen dit samenwerkingsverband is BYD verantwoordelijk voor het technische gedeelte, terwijl Mercedes-Benz de styling van de modellen voor zijn rekening neemt. Echter, aanvankelijk verkocht het repertoire van Denza niet goed, waarop Mercedes-Benz in 2021 besloot om haar belang te laten verwateren van 50 procent naar 10 procent. Maar het zoals in een spannende film, deed er zich op de valreep een verrassende ontwikkeling oor. Nadat Mercedes-Benz haar belang in de joint venture sterk had verkleind, lanceerde Denza onder regie van BYD een nieuwe lijn modellen. Die bestaat inmiddels uit de D9 (een MPV) en de N7 plus N8 (beide zijn cross-overs).

DenzaZ9GTprototype2

De eerstvolgende auto voor de Denza-line-up is deze Z9 GT. De Shooting Brake werd afgelopen herfst voor het eerst betrapt naast het hoofdkantoor van BYD. Inmiddels heeft Denza dit model officieel onthuld en aangekondigd dat de Z9 GT wereldwijd verkocht zal gaan worden.

Denza5

In de aanloop naar de marktintroductie in Europa heeft Denza een aantal foto’s op sociale media verspreid. De Z9 GT zou inmiddels in Europa zijn getest en tentoongesteld. Op de nieuwste afbeeldingen is de Shooting Brak weliswaar nog voorzien van camouflage materiaal, maar die heeft letterlijk en figuurlijk weinig om het lijf. Wij kunnen daardoor het slanke profiel, het gestroomlijnde dak en de dunne, langwerpige koplampen goed zijn. Andere kenmerken van de Z9 GT zijn intrekbare deurgrepen en een sportieve spoiler op het dak.

DenzaZ9GTprototype3

Denza liet haar Z9 GT samen met de Porsche Panamera en de Ferrari GTC4Lusso in Europa fotograferen. Wij kunnen daardoor goed zien dat de Shooting Brake qua formaat vergelijkbaar is met de Panamera. Mocht jij de afmetingen van die Porsche niet paraat hebben: die zijn 5.049 x 1.937 x 1.427 mm bij een wielbasis van 2.950 mm.

DenzaZ9GTprototype4

Er is nog geen informatie over de aandrijflijn van de Z9 GT. Denza spreekt echter van een PHEV model. Zhao Changjiang, de CEO van het automerk, heeft al wel verklapt dat de Z9 GT de eland uitwijkproef met een snelheid van 90 km/u heeft doorstaan. Dat is een fors hoger tempo dan waartoe veel andere auto’s in staat zijn (gemiddeld 77 km/u). Zhao onderstreepte ook dat de Z9 GT een voorsprong heeft op de Panamera en de S-klasse op het gebied van interrieurruimte, comfort en acceleratievermogen.

DenzaZ9GTprototype5

De Z9 GT debuteert zoals gezegd op 25 april op de Beijing Auto Show. De verkoopstart in China staat gepland voor later dit jaar. In 2025 zal de Denza ook naar Europa komen. Bovendien komt er een sedanvariant van de Z9 GT.

Reageren is niet mogelijk.