Noem mij geen Seat: de vernieuwde Cupra Leon

0

De druiven zijn zuur voor Seat. Geen nieuwe modellen krijgen is één ding, maar het nakijken hebben bij het moderniseren van het bestaande gamma is van een andere orde. Het maakt pijnlijk duidelijk dat moederbedrijf Volkswagen eigenlijk geen vertrouwen meer heeft in het winstpotentieel van dit Spaanse automerk. Hoe anders is dat voor Cupra. Deze voormalige ’typeaanduiding’ van Seat krijgt vanuit Wolfsburg nu alle kansen om zichzelf te profileren als Spaans gepeperd, zelfstandig automerk.

En zo kan het gebeuren dat de Seat Leon nu geen facelift ondergaat, maar de Cupra variant van dit model wel. Gisteren werd de vernieuwde Formentor al gepresenteerd en in de nabije toekomst kan dit merk rekenen op diverse nieuwe modellen. Cupra schakelt daarmee over naar een hogere versnelling, terwijl bij Seat de zaak in zijn ‘vrij’ gezet lijkt te worden met als doel deze Volkswagen dochter symbolisch te laten uitrollen tot het moment dat er geen vaart meer in de verkopen zit.

CupraLeon3

De gefacelifte Cupra Leon heeft een compleet nieuwe neuspartij gekregen. Daardoor lijkt hij meer op de nog officieel voor te stellen Tavascan en minder op een … Seat. De koplampen hebben een 3-tal led driehoeken gekregen. Daartussen bevindt zich een grote (maar dichte) grille, door Cupra “Shark Nose” genoemd.

CupraLeon7

De achterlichten hennen een vergelijkbare driehoekige lichtsignatuur gekregen, met in het midden een doorlopende led balk en een lichtgevend merklogo. Dat is in autoland de nieuwste design gimmick.

CupraLeon9

De achterbumper is nu wat hoekiger van vorm. Dat geeft de Cupra Leon een wat sportiever uiterlijk dan voorheen.

CupraLeon10

Het dashboard van de Cupra Leon werd voorzien van een nieuwe middenconsole. Daarnaast is er andere portierbekleding. Cupra zegt dat de interieurmaterialen nu van een hoger kwaliteitsniveau zijn. Dat past bij de premium ambities van het automerk. In de cabine van de Cupra Leon zitten ook meer recycling kunststoffen. Voor wie bijbetaalt, is er een Sennheiser geluidsinstallatie met 12 speakers.

CupraLeon14

Het digitale instrumentarium is compleet nieuw, net als het scherm van het infotainment systeem. Dat is voortaan 12,9 inch groot. Het infotainment systeem zelf heeft andere software gekregen die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. Dat zou het bedieningsgemak van de installatie moeten vergroten. In dit kader werden de aanraakgevoelige ‘sliders’ (waarmee de temperatuur aan boord en het volume van de geluidsinstallatie kan worden gewijzigd) voorzien van verlichting.

CupraLeon11

De huidige Cupra Leon is in Nederland alleen leverbaar in plug-in hybride vorm. Waarschijnlijk blijft dat zo. Toch is er motorisch nieuws, want de plug-in hybride aandrijflijn is ingrijpend vernieuwd. De 1.4 TSI motor maakt als basisunit plaats voor het nieuwe 1,5 liter blok van de Volkswagen Groep. Voor de simpelste plug-in hybride versie heeft dat qua vermogen geen gevolgen: dat blijft 204 pk. Maar de VZ variant is voortaan goed voor 272 pk. Voorheen lag de limiet bij 245 pk. Deze sterkste Cupra Leon eHybrid is optioneel uit te rusten met een Brembo remsysteem.

CupraLeon16

De capaciteit van de bijbehorende accu groeit bij beide vermogensvarianten naar 19,7 kWh. Daarmee moet de Cupra Leon 110 à 130 kilometer elektrisch kunnen afleggen. Snel laden (DC) kan met maximaal 50 kW. Dit betekent dat de accu in een klein half uurtje weer vol zit. Bijladen kan daarnaast thuis of bij een publieke paal met 11 kW.

CupraLeon6

Cupra start in het derde kwartaal met de vernieuwde Leon. De prijzen worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt. Het valt overigens niet geheel uit te sluiten dat de Cupra Leon in Nederland (net als bij onze Europese buren) ook met een 150 pk sterke mild-hybride aandrijflijn leverbaar wordt. Deze 1.5 eTSI variant heeft een 48 Volt systeem en standaard een 7-traps DSG automaat. Maar wellicht laat Cupra deze ‘aandrijfkruimel’, net als de 1.5 TSI motor zonder elektrische ondersteuning (maar met handgeschakelde 6-bak), liggen voor Seat. Daarmee worden de onderlinge verhoudingen óók pijnlijk duidelijk gemaakt.

CupraLeon

 

 

Reageren is niet mogelijk.