Volvo stopt ook in Nederland met de S60 en S90

0

Vorig jaar besloten diverse Volvo importeurs in Europa te stoppen met de verkoop van de S60 en de S90. Er was dermate weinig belangstelling voor deze sedan modellen dat het niet langer de moeite loonde om ze nog in het assortiment te houden.

In plaats hiervan gaven de betreffende importeurs aan zich te zullen concentreren op de SUV modellen van Volvo. Navraag leerde vorig jaar dat er in Nederland geen plannen bestonden om dit voorbeeld te volgen. Maar nu schrapt de importeur alsnog de S60 en de S90 uit het gamma. Beide sedan modellen zijn alleen nog uit voorraad leverbaar.

Dat de Nederlandse importeur nu alsnog stopt met de S60 en S90 is begrijpelijk. In de eerste 3 maanden van dit jaar werden slechts 116 respectievelijk 17 exemplaren op kenteken gezet. In 2023 was er in de periode januari t/m maart nog sprake van 164 registraties voor de S60 terwijl de S90 toen 54 keer op kenteken werd gezet. Sedans hebben het sowieso moeilijk op de automarkt en dit probleem wordt bepaald niet minder als de jaren gaan tellen.

De S90 kan met opgeheven hoofd de Nederlandse automarkt verlaten. De sedan heeft er in juni 8 dienstjaren op zitten en dan is een auto normaliter toe aan zijn pensioen. Voor de S60 is de beoordeling wat anders. Dat model is deze maand pas 5 jaar op de markt. Dat is een relatief korte periode om de handdoek in de ring te gooien. Maar de huidige S60 debuteerde toen de afzetmarkt voor sedans al duidelijk op zijn retour was. In de Verenigde Staten, waar het model de primeur had voor wat betreft de productie in de nieuwe lokale Volvo fabriek, was dat niet anders. Dat land was zo mogelijk nog meer SUV-minded dan Europa. Maar goed, Volvo heeft de gave om markttrends doorgaans goed aan te voelen, maar soms slaat zij de plank finaal mis.

Een opvolger voor de S60 is dan ook niet gepland. In de Amerikaanse fabriek in Charleston gaat Volvo in plaats van deze sedan nu een SUV bouwen (eindelijk …): de EX90. Ook de Polestar 3 rolt daar van de band. De in China geproduceerde S90 krijgt waarschijnlijk wel een opvolger, maar daar is nog geen informatie over bekend, afgezien van het feit dat die een volledig elektrische aandrijflijn krijgt. Mogelijk toont Volvo een conceptversie van de ‘ES90’ op de autotentoonstelling van Beijing die later deze maand van start gaat.

Reageren is niet mogelijk.