Prijs indicatie Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet

0

Mercedes-AMG heeft de CLE 53 Cabriolet onthuld. De nieuweling kan samen met de 5 maanden geleden gepresenteerde Coupé variant als instapper worden beschouwd binnen het gamma van de performance divisie uit Affalterbach. De Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet gaat de strijd aan met de open uitvoering van de BMW M440i en beschikt over 449 pk, een agressieve styling en een reeks rijdynamiek-verhogende onderstelupgrades.

De Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet is het nieuwste model van de performance divisie van Mercedes dat een mild-hybride aandrijflijn krijgt (naast de A 45, de C 43 en de GT 53 4-Door Coupé) en maakt gebruik van dezelfde M256 3,0-liter twin-turbo 6 cilinder-in-lijn motor als de E 53, met toevoeging van een 48 Volt startgenerator. Dit levert 449 pk en 520 Nm op, maar het koppel kan gedurende 10 seconden naar 560 Nm worden verhoogd wanneer de bestuurder de overboost-functie van de auto selecteert.

MercedesAMGcle53Cabrio2

De CLE 53 Cabriolet accelereert in 4,2 seconden van 0 naar 100 km/u (sneller dan zowel de BMW M440i Cabrio als de Ford Mustang GT Convertible) en de topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/u. Deze kan worden verhoogd tot 280 km/u als onderdeel van een optioneel AMG Performance pakket. Het motorvermogen wordt verdeeld via 4Matic vierwielaandrijving met Torque Vectoring en een 9-traps Speedshift automatische versnellingsbak. De transmissie zelf wordt geleverd met een dubbele koppeling en AMG zegt dat hij “zero lag” heeft bij het schakelen, ongeacht welke rijmodus is geselecteerd.

MercedesAMGcle53Cabrio6

Hoewel de motor in grote lijnen dezelfde is als de voorgaande motor die in de E 53 Cabriolet werd gebruikt, zijn de interne onderdelen opgewaardeerd met materialen als aluminium en zirkonium. Die worden gebruikt om het gewicht van het blok te reduceren en voor een beter warmtebeheer. Ook zou de motor hiermee beter presteren en minder vibreren, zelfs als de toerental limiet wordt opgezocht. De twin-scroll-turbocompressoren zijn versterkt met een druk verhogende elektrische compressor die 40 Nm extra koppel produceert gedurende 10 seconden. Een aparte elektrische compressor verbetert zowel de acceleratie vanuit stilstand als de respons op gaspedaal commando’s bij lage toerentallen.

MercedesAMGcle53Cabrio7

De CLE Cabriolet heeft ook een hele reeks styling upgrades gekregen die passen bij het AMG imago. De uitgeklopte voorste wielkasten hebben niet alleen een stilistisch functie, maar zijn ook nodig omdat de spoorbreedte aan de voorkant met 58 mm verbreed is ten opzichte van die van de standaard CLE. Achter gaat het om 75 mm. Verder beschikt de nieuweling over een AMG-karakteristieke grille, meer geprononceerde bumpers, grotere luchtinlaten, viervoudige uitlaatpijpen en nieuwe lichtmetalen velgen die verkrijgbaar zijn in de maten 19 inch of 20 inch. Op de diffusor zit een verchroomd sierdeel en verder ontbreken de zwarte vleugeltjes boven de luchtuitlaten in de bumper. Het is waarschijnlijk dat de Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet in een later stadium ook besteld zal kunnen worden met een Night pakket. Die optie is bestemd voor diegenen dat een auto er van opknapt als alles in het zwart is uitgevoerd.

MercedesAMGcle53Cabrio8

Voor de rest beschikt de Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet over achterwielbesturing, het AMG Ride Control onderstel met 2-kamer adaptieve dempers (die zijn geconfigureerd om  carrosseriebewegingen te minimaliseren) en grotere remmen. Het eerder genoemde, optionele AMG Performance pakket voegt rode remklauwen, een driftmodus (naast diverse ander rij modi), een ‘racestart’-functie toe (die de sprinttijd terugbrengt tot 4,2 seconden) en speciale motorsteunen. Op de optielijst staat het Aircap systeem van Mercedes, dat gebruik maakt van een wind deflector om de luchtstroom weg te leiden van de hoofden van de bestuurder en voorpassagier.

MercedesAMGcle53Cabrio3

Het stoffen dak kan in 20 seconden omhoog worden gedaan of omlaag worden geklapt, en de met leer beklede stoelen van de auto zijn voorzien van een coating die ze in direct zonlicht 12 graden Celsius koeler zouden moeten houden dan hun onbehandelde equivalent. Nappaleer en extra koolstofvezel accenten staan op de optielijst. Net als bij de SL het geval is, beschikt de Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet over een 11,9 inch touchscreen, dat van links naar recht en van boven naar beneden kan worden gedraaid.

MercedesAMGcle53Cabrio4

Prijzen zijn er nog niet, maar reken op minstens 145.000 euro. Ter vergelijking: de BMW M440i xDrive Cabrio kost 105.718 euro dus de Mercedes-AMG wordt allesbehalve een koopje, al valt het prijsverschil met de Ford Mustang Convertible in 5.0 V8 uitvoering met 10-traps automaat (144.400 euro) juist weer mee.

MercedesAMGcle53Cabrio5

Reageren is niet mogelijk.