BMW annuleert batterijdeal van 2 miljard euro

0

BMW heeft een order ter waarde van 2 miljard euro voor batterijcellen geannuleerd. Het Zweedse bedrijf Northvolt zou deze cellen, die bestemd waren voor toekomstige elektrische modellen van het Beierse automerk, gaan leveren vanuit haar fabriek in Skellefteå.

Volgens BMW is gezamenlijk besloten om de focus van Northvolt te verleggen naar de ontwikkeling van een volgende generatie batterijcellen. De annulering is grotendeels te wijten aan vertragingen bij Northvolt. Duitse media meldden dat het bedrijf 2 jaar achterloopt op schema en te veel afgekeurde batterijcellen produceert. BMW had deze cellen nodig voor haar 5de generatie batterijen.  Die wil het Beierse automerk monteren in modellen als de iX (foto) en de i4.

Ter vervanging van Northvolt heeft BMW nu Samsung SDI, een Koreaans bedrijf, aangesteld als leverancier. Desondanks zou men in München wel interesse hebben in een volgende generatie batterijcellen. Als Northvolt die zonder problemen en op tijd kan produceren, dan is BMW weer klant en zullen ze worden gebruikt voor de zogeheten Neue Klasse. Deze elektrische voertuigen gaan vanaf eind volgend jaar in productie.

De batterijen voor de Neue Klasse van BME zullen in de toekomst geproduceerd worden in een Northvolt-fabriek in Heide, Noord-Duitsland. De Europese Commissie keurde onlangs de Duitse staatssteun voor de batterijfabriek goed. Northvolt is in 2017 opgericht door 2 voormalige managers van Tesla. Het bedrijf heeft 4 batterijenfabrieken in aanbouw of in ontwikkeling. Northvolt werkt samen met diverse grote Europese autofabrikanten. Een tweede Zweedse fabriek van Northvolt staat overigens op losse schroeven, maar dat lijkt geen direct gevolg van de beslissing van BMW.

Reageren is niet mogelijk.