Nieuwstelex

0

+++ BORGWARD beleefde vorig jaar zijn wedergeboorte. Niet met een moderne interpretatie van de Isabella, maar met een SUV model. Geldschieter achter de comeback is vrachtwagenbouwer Foton uit China.

Aldaar zal ook de nieuwe Borgward gebouwd gaan worden. Dit betekent dat niet langer Duitsland de thuismarkt is, maar China. Gelukkig voor Foton is de SUV aldaar goed ontvangen. “We hebben al meer dan 10.000 bestellingen ontvangen en al meer dan 4.000 auto’s aan klanten geleverd”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Ook het aantal Borgward dealers zou tegen het einde van dit jaar in China van de huidige 60 tot 100 moeten toenemen. Nog dit jaar valt de beslissing of er ook auto’s in Duitsland geproduceerd gaan worden. Het ooit in Bremen gevestigde bedrijf heeft tegenwoordig zijn (Europse) hoofdkantoor in Stuttgart. +++

+++ FIAT werkt aan een coupéversie van de nieuwe 124 Spider. Met een dergelijke carrosserievariant kunnen de Italianen krachtigere Abarth varianten ontwikkelen. Fiat zal (dus) niet opteren voor een stalen neerklapbaar dak zoals Mazda voor de MX-5 RF gebruikte. Een vaste, rigide constructie moet de Abarth divisie in staat stellen om krachtigere motoren in de sportwagen te hangen. De huidige versie heeft een 170 pk sterke 1,4 liter krachtbron onder de kap. Daarnaast creëert Fiat zo meer onderscheid met de donorauto van de 124 Spider, de Mazda MX-5. Coupé hoopt Fiat het onderlinge verschil met zijn Japanse tweelingbroer te vergroten en de commerciële slagkracht te verhogen. De marktintroductie is gepland voor volgend jaar. Als concurrenten worden de Audi TT en de Subaru BRZ/Toyota GT86 genoemd. +++

+++ De strijd om het meeste cilinders hebben autofabrikanten door strengere emissieregels moeten staken. Maar op het aantal versnellingen staat nog geen limiet. Een 9-traps automaat is al realiteit, een 10-traps automaat komt er spoedig aan. HONDA gaat daar nog overheen met een bak van jewelste; 11 versnellingen én 3 koppelingen. Daar heeft niemand van terug. Het patent werd al in mei ingediend, maar zoals dat wel vaker gaat blijven die geheim tot iemand er per ongeluk achter komt. Zo is het ook gegaan bij de nieuwe versnellingsbak van Honda. Volgens het Japanse merk moet die derde koppeling er voor zorgen dat het wegvallen van koppel tijdens verzetwisselingen tot een minimum wordt beperkt. Echter, iedereen die ooit al met een automaat met dubbele koppeling heeft gereden, weet dat dit eigenlijk geen probleem is. Toch denkt Honda met een derde koppeling de schakeltijden te kunnen verkorten. +++

+++ Het aantal diesels in de Utrechtse binnenstad met een bouwjaar vóór 2001 is de afgelopen 3 jaar met 69 procent gedaald. De roetuitstoot is daarnaast met 29 procent verminderd. Daar hebben onder andere de invoering van een MILIEUZONE en een sloopregeling in de gemeente voor gezorgd. Dat is te lezen in de factsheet ‘Verkeer in Nederland in cijfers’ van het CBS. Utrecht zelf stelt dat sinds de invoering van een milieuzone sinds 1 januari 2015 het aantal personenauto’s met dieselmotor met 82 procent is gedaald. Het aantal oliegestookte bestelbusjes in de binnenstad nam met 72 procent af. +++

+++ MITSUBISHI roept in de Verenigde Staten 82.436 auto’s terug omdat de vertraging tussen gaspedaal en CVT de spuigaten uit loopt. Een technisch probleem dat met software aanpassingen opgelost kan worden, zo stelt het Japanse bedrijf. De getroffen modellen zijn de ASX, de Outlander en de Lancer. CVT automaten hebben bij autorijders met ‘benzine in hun bloed’ al geen beste reputatie, dus de terugroepactie is meer dan welkom. +++

+++ SUBARU levert de Levorg vanaf het nieuwe modeljaar standaard met het rij assistent EyeSight. Het systeem debuteerde vorig jaar in de Outback en maakt gebruik van 2 camera’s die aan weerskanten van de binnenspiegel gemonteerd zijn. Deze herkennen kleur, diepte en contrast zodanig dat ze verschillende situaties kunnen signaleren en ofwel de bestuurder kunnen waarschuwen, ofwel het voertuig zelf een correctie kunnen laten uitvoeren. En het werkt, want volgens de Japanse statistieken zijn exemplaren die uitgerust zijn met EyeSight voor 80 procent minder vaak betrokken bij ongevallen met voetgangers. +++ Het industrieconcern VDL Groep heeft de opbrengsten in de eerste helft van 2016 met bijna een vijfde zien groeien tot zo’n 1,6 miljard euro. Vooral autodochter VDL NedCar, die in opdracht van BMW Mini’s bouwt, deed flink betere zaken. Voor de tweede jaarhelft wordt een verdere groei verwacht. VDL hield onder de streep 61,9 miljoen euro over, hetgeen 2 miljoen euro meer is dan de winst in dezelfde periode vorig jaar. Exclusief autoassemblage vertegenwoordigt de orderportefeuille bovendien nog eens een waarde van 780 miljoen euro, tegen 645 miljoen euro een jaar eerder. Over heel 2016 verwacht VDL een omzet van boven de 3 miljard euro en een groei van het aantal werknemers tot meer dan 12.000; ruim 10 procent meer dan eind vorig jaar. VDL laat weten dat de orderportefeuille ook op de lange termijn goed gevuld is. Zo gaat het bedrijf voor Mini tevens de nieuwe Countryman produceren in Born. +++

+++ VOLKSWAGEN heeft volgens de Duitse omroep NDR een akkoord bereikt in het conflict met 2 toeleveranciers van stoelbekleding en versnellingsbakonderdelen. Beide bedrijven leverden niet meer aan de autobouwer, waardoor VW een productiestop moest doorvoeren. Volkswagen voerde een juridische strijd met enkele leveranciers over de betalingsvoorwaarden. De fabrikant zou een grote order hebben geannuleerd waarna de leveranciers een vergoeding wilden voor de gemaakte kosten. Als gevolg van de geëscaleerde ruzie, staakten de bedrijven Car Trim en ES Automobilguss, eigendom van de Bosnische Prevent Group, de leveringen van hun onderdelen. Daardoor moest Volkswagen vanaf maandag in 6 fabrieken de productie van auto’s stilleggen. Voor 28.000 werknemers betekende dat verplichte werktijdverkorting tot zeker het einde van augustus. Het akkoord komt na 19 uur onderhandelen. Het ministerie van Economische Zaken had de partijen opgeroepen snel tot een oplossing te komen. Over details is weinig bekend, los van dat er “een langdurig partnerschap” gesloten is. De bedrijven werden vorige week door de rechter na een kort geding gedwongen weer te leveren aan Volkswagen, maar aanvankelijk gaven zij geen gehoor aan de uitspraak. De ruzie ging om een niet al te groot bedrag. Volkswagen weigerde 56 miljoen euro schadevergoeding te betalen aan Car Trim nadat het een order van leren bekleding afzegde, met een waarde van een half miljard euro. Car Trim zei al ontwikkelingskosten gemaakt te hebben en zou vervolgens via ES Automobilguss, een zusterbedrijf, geprobeerd hebben een deel van het geld alsnog te krijgen. Autofabrikanten zijn erg afhankelijk geworden van toeleveranciers. Volkswagen is daar geen uitzondering op. Bij deze producent komt meer dan helft van de onderdelen niet uit de eigen fabrieken. Omdat autofabrikanten uit kostenoverwegingen nauwelijks voorraden aanhouden, zijn ze extra kwetsbaar. Volkswagen wordt nu verweten dat het zich voor cruciale onderdelen niet verzekerd heeft van tenminste 2 verschillende leveranciers. Maar door fusies in de auto-onderdelenbranche is het niet altijd eenvoudig verschillende leveranciers voor hetzelfde product te vinden. +++

Reageren is niet mogelijk.