Kia Rio Live

0

Kia gebruikt de autosalon van Parijs om de nieuwe Rio aan de wereld te presenteren. Of beter: aan de Europese autoconsument. Kia verwacht dat het vanaf februari 2017 leverbare model net als de vorige editie veel kopers zal trekken in onze marktregio. “De nieuwe Rio kan niet mislukken!”, zo is de redenatie. Immers, de vierde generatie combineert alle kwaliteiten van zijn voorganger met de laatste veiligheidstechnologieën. Maar zit de autowereld zo simpel in elkaar?

Kia Rio

Ondanks dat de Rio voortaan besteld kan worden met zaken als een automatische noodrem met voetgangersherkenning en een spoorassistent (en dat er door Kia gebruik wordt gemaakt van extra sterk staal om de EuroNCAP crashtests met vlag en wimpel te kunnen doorstaan), valt het model qua shownieuwswaarde toch duidelijk in de ‘oh ja, die is er ook nog’ categorie. Dit in tegenstelling tot zijn voorganger, die in 2011 de B segment consument op het puntje van zijn stoel deed zitten.

rio2017a3

De nieuwe Rio is iets langer (4,065 meter in plaats van 4,05 meter) dankzij een 1 centimeter grotere wielbasis (voortaan 2,58 meter). De Kia is ook 0,5 centimeter breder en 0,5 centimeter lager. De carrosserieproporties zijn er niet wezenlijk door veranderd. Wel meldt Kia dat de nieuwe Rio in zijn segment over de meeste knie & schouderruimte achterin beschikt, namelijk respectievelijk 770 en 1.355 millimeter. Het formaat van de kofferbak groeide met 37 liter naar 325 liter.

rio2017a4

Het dashboard is meer op de bestuurder gericht, met een hoger geplaatst HD touch screen. Via dat scherm kan men voortaan meer functies bedienen, hetgeen minder knoppen op de rest van de boordplank oplevert. Het entertainmentsysteem van de nieuwe Rio is compatibel met Android en Apple smartphones. Daarmee zijn alle apps ook in de Kia te bedienen, al dien je in het geval van de laatste wel een iPhone 5 of nieuwer te hebben. De nieuwe Rio heeft zowel vóór als achterin USB aansluitingen om de smartphones te koppelen.

Kia Rio dashboard

Motorisch nieuws biedt de vierde generatie Rio is de vorm van de reeds van de Cee’d bekend 1.0 T-GDI krachtbron. Deze geblazen driecilinder komt beschikbaar in de vermogensmaken 100 pk of 120 pk. Beiden bieden een koppel van 172 Nm en zouden slechts 100 gram CO2/km uitstoten. Ook op dieselgebied is er keuze uit 2 vermogensmaken: 70 of 90 pk. Deze waarden worden geleverd door een viercilinder 1.4 CRDi unit. De dieseluitvoeringen en de 1.0 T-GDI met 120 pk beschikken over een 6 versnellingsbak; de minst krachtige benzineversie moet het met 1 verzet minder doen. Geen zin in schakelen? Dan bent u in eerste instantie aangewezen op een 4-traps automaat. In een later stadium komt er ook een exemplaar met 7 versnellingen en een dubbele koppeling.

Kia Rio

De nieuwe Rio kan worden uitgerust met zaken als een slimme sleutel met start/stopknop, een verwarmbaar stuur, idem voorstoelen, een regensensor en automatisch dimlicht. Op de optielijst staan ook zaken als cruise controle met snelheidsbegrenzer en parkeersensoren met achteruitrijdcamera. Met de eerder genoemde voetgangers herkenningsfunctie van het automatisch noodremsysteem onderscheidt de Rio zich van de concurrentie. Standaard beschikt de Kia over stalen 15 inch velgen, maar lichtmetalen exemplaren (15, 16 of 17 inch) zijn tegen meerprijs leverbaar.

Kia Rio

De nieuwe Rio wordt zoals gezegd in februari 2017 in de showrooms verwacht. Het is nog niet bekend welke prijzen Kia er voor gaat vragen, maar met een beetje geluk wordt de duurdere turbotechniek van de benzinemotor gecompenseerd door een lagere BPM (het gevolg van een 10 gram lagere CO2 uitstoot). Dit betekent dat er weggereden kan worden voor 14.495 euro. Doet dat u op het puntje van uw stoel zitten, of trekt momenteel de nieuwe, spraakmakende Nissan Micra al uw aandacht?

Reageren is niet mogelijk.