Škoda overweegt Amerikaanse productie

0

Skoda is momenteel de mogelijkheid aan het onderzoeken om auto’s in de Verenigde Staten te gaan bouwen. De Noord Amerikaanse markt staat sowieso op het lijstje van landen waar Volkswagen’s Tsjechische dochter overweegt om ook actief te worden. De Verenigde Staten is ’s werelds op één na grootste afzetgebied en momenteel een wespennest voor het moederbedrijf als gevolg van de sjoemelsoftware.

Skoda Kodiaq

Volgend jaar gaat Skoda sowieso auto’s verkopen in Iran, Zuid Korea (waar Volkswagen een verkoopstop van de overheid opgelegd heeft gekregen) en Singapore. Op zijn vroegst eind 2017 zal besloten worden of de Amerikaanse markt betreden wordt, zo laat merkchef Bernhard Maier vanaf de autosalon van Parijs weten.

Skoda Kodiaq

“Op basis van wat wij nu weten, zullen wij een deel van de auto’s lokaal moeten produceren om er een aantrekkelijke businesscase van te maken”, aldus Maier. “In onze analyse nemen wij veel factoren mee, waaronder de marktsituatie, de concurrentiedruk, onze toekomstige modellenportfolio en de verkoopstructuur. Wij zullen de oversteek alleen maken als wij er van overtuigd zijn geld te kunnen verdienen in de Verenigde Staten”.

Skoda Kodiaq

Maier zegt geen haast te hebben met het nemen van een beslissing. Dat komt doordat de verkopen van Skoda sowieso in de lift zitten en het merk moeite heeft om de vraag bij te benen. Ook de Kodiaq (zie fotoserie) lijkt goed aan te slaan. Deze 7-zits SUV beleeft momenteel zijn publieksdebuut op de autosalon van Parijs. Autointernationaal.nl verwacht dat de Kodiaq in Nederland een instapprijs krijgt van 32.990 euro.

Skoda Kodiaq dashboard

Naar Iran zullen in eerste instantie complete auto’s worden geëxporteerd. In een later stadium zal er met een lokale partner overgegaan worden tot assemblage op basis van zogeheten CKD kits. Daarmee kunnen importheffingen worden omzeild. Maier schat het potentieel van Iran in op 2 miljoen auto’s per jaar. Daarbij zijn vooral modellen met een motorinhoud kleiner dan 1,6 liter in trek; een grootteklasse waarin Skoda goed vertegenwoordigd is.

Skoda Kodiaq

Skoda verwacht dit jaar mondiaal een recordaantal auto’s te verkopen. Ook de winst zal stijgen naar een ongekend hoog niveau. Dat is vooral te danken aan de Superb, het vlaggenschip van het merk waar een relatief grote marge op zit. Ook de vraag naar de andere modellen is boven plan. Skoda zegt een uit 5 cijfers bestaand ordervolume voor de Kodiaq te hebben. Mede met deze SUV wil het Tsjechische merk haar verkopen in China gaan verdubbelen tot 600.000 exemplaren.

Reageren is niet mogelijk.