Nieuwstelex

0

++ Het aantal personenautoregistraties in de Europese Unie met een ALTERNATIEVE AANDRIJVING is in het derde kwartaal van 2016 met 26,2 procent gedaald ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn er 137.423 van dergelijke auto’s op kenteken gezet, zo blijkt uit gegevens van de Europese fabrikantenvereniging Acea. De verkoopdaling wordt vooral veroorzaakt doordat LPG en CNG minder in trek zijn. De verkoop van auto’s die op dit type brandstof (kunnen) rijden daalde in het derde kwartaal met 26,2 procent naar 34.384 exemplaren. Met name in Italië lijkt de liefde voor dit soort modellen voorbij te zijn, maar ook in Nederland is er sprake van een forse verkoopdaling. Volledig elektrische voertuigen zitten wel in de lift. Van dit soort auto’s zijn in het afgelopen kwartaal 20,2 procent meer exemplaren verkocht. Ook de populariteit van hybride modellen is toegenomen, en wel met 29,2 procent. +++

+++ Porsche werkt volop aan de derde generatie CAYENNE. Die zal worden gebaseerd op het platform van de jongste Audi Q7, al wordt de wielbasis korter. Ook de toekomstige Volkswagen Touareg krijgt dit onderstel. De nieuwe Cayenne verschijnt in 2017 op de markt en zal zo’n 200 kg minder wegen. De SUV zal gebruik gaan maken van dezelfde V6 en V8 motoren als de Panamera. Dit betekent dat een stekkerhybride versie ook van de partij zal zijn. Een volledig elektrische uitvoering is in eerste instantie niet gepland. Porsche zal voor dit marktsegment een apart model introduceren. Dat wordt een liftback à la de Panamera. +++

+++ Op de occasionmarkt is de populariteit van geen enkel merk zo snel gestegen als die van KIA. Dat blijkt uit onderzoek van Marktmonitor, die gegevens van het derde kwartaal van Autoscout24 onder de loep nam. Uit de data van de occasion website blijkt dat de vraag naar Kia het sterkst is gestegen, namelijk van 715.000 zoekopdrachten in 2015 naar 1.400.000 in 2016. Dat is een stijging van maar liefst 97 procent. Nu wil dat niet persé evenredig hogere verkopen betekenen, althans dat kan worden afgeleid uit de nummer2 in het rijtje, Rolls-Royce. Daarvan nam het aantal zoekopdrachten met 95 procent toe. Maar Kia bevindt zich in ieder geval in goed gezelschap, want andere merken die meergevraagd waren, zijn Smart, Cadillac, Volkswagen en Audi. Volgens AutoScout24 zijn vooral de modellen Picanto, Rio en Sportage in trek. “De merkbeleving is door de jaren in positieve richting veranderd, waardoor duidelijk te zien is dat Kia populairder wordt. In absolute zin krijgt AutoScout24 te meeste zoekopdrachten voor het merk Volkswagen. Daarna volgen BMW, Mercedes, Audi en Opel. Gemiddeld zijn de occasions op de website 7 procent duurder geworden. Het aantal zoekopdrachten naar luxe auto’s steeg het sterkste (102 procent), gevolgd door kleine en compacte auto’s (beide 83 procent). +++

+++ MERCEDES gaat haar elektrische SUV in Bremen bouwen. Van dit model kregen we eerder deze maand in de vorm van de EQ conceptstudie al een voorproefje te zien. Mercedes wil uiterlijk 2025 liefst 10 elektrische modellen in haar gamma hebben. De eerste, een cross-over van het formaat GLC, zal in 2019 het levenslicht zien. De elektrische Mercedes zal naast de C klasse, E klasse, GLC, SL en SLC in Bremen van de band rollen. De conceptstudie EQ is voorzien van een 402 pk en 700 Nm sterke elektrische motor waarmee er in minder dan 5 seconden naar 100 km/u kan worden gesprint. Als actieradius wordt door Mercedes 500 kilometer genoemd.

+++ OPEL heeft bij haar hoofdkantoor in Rüsselsheim een snelle laadpaal van 50 kW laten installeren. Daarmee kan de nieuwe Ampera-e in een half uur tijd zoveel stroom aftappen dat hij (weer) 150 km kan rijden. Als maximale actieradius wordt “minimaal 500 km” genoemd. Snelle laadpalen zijn bij onze oosterburen nu nog zeldzaam, maar de Duitse overheid wil dat probleem verhelpen en heeft een plan uitgewerkt voor de komende 4 jaren. De minister voor Transport en Digitale infrastructuur creëerde een programma voor de installatie van 400 snelle laadpalen in 2017. Die moeten allemaal in de buurt van de grote verkeersaders komen. De infrastructuur komt bovenop een 300 miljoen euro kostend plan voor 5.000 snelle laadstations en 10.000 normale laadstations in 2020. Benzinestations, carpoolparkings, winkelcentra, stadions, stations, luchthavens en grote wegen worden op die manier uitgerust met laadpunten voor elektrische auto’s. +++

+++ Het werd al een tijdje gefluisterd, maar nu is het echt zover: Porsche maakt een Shooting Brake versie van zijn PANAMERA. Die gaat onder meer concurreren met de Mercedes CLS Shooting Brake en de nieuwe BMW 6-serie Gran Turismo. Porsche gaat het model waarschijnlijk ‘Sport Turismo’ noemen. Het gamma wordt identiek aan dat van de gewone Panamera: 4S, 4S Diesel, Turbo en E-Hybrid. Waarschijnlijk debuteert de Sport Turismo uitvoering in maart op de autosalon van Genève. +++

+++ PORSCHE test momenteel een versie van de 911 met middenmotor. Het betreft de nieuwe RSR racewagen. Daarvan komt de motor dus niet in de achteroverhang te zitten maar centraal vóór de achterwielen. Een 911 RSR met centraal geplaatste motor heeft vooral aërodynamische en gewichtverdeling voordelen. Het nieuwe wedstrijdreglement laat toe dat auto’s uitgerust zijn met een grotere diffusor. Porsche wil deze kans om meer aërodynamische grip te creëren, niet laten liggen, maar voor een grote diffusor is geen plek als de motor in de achteroverhang zit. Vandaar dat er gekozen gaat worden voor een centraal geplaatste motor voor de 911 RSR. De kans op een straatlegale versie met dezelfde constructie is klein. Voor de puristen zou dat geen ‘echte’ 911 meer zijn. Bovendien wordt dit sportwagensegment reeds bediend met de 718 Boxster/Cayman. +++

+++ TOYOTA zal haar 2 Britse autofabrieken niet makkelijk opgeven, zelfs als de omstandigheden door Brexit verslechteren. “Het zou grote negatieve gevolgen hebben als er handelstarieven met de EU zouden komen. Maar zouden we dan alles opgeven? Nee, we blijven strijdbaar en vertrouwen de mensen in onze Britse fabrieken volkomen. We hebben er ook alle vertrouwen in dat we een eerlijke behandeling krijgen van de Britse regering”, zo meldt Didier Leroy, executive vice-president en de hoogste bestuurder voor Europa bij Toyota, tijdens een gesprek met Automobiel Management in Tokio. Toyota heeft 2 fabrieken in Groot-Brittannië, één in Derbyshire en één in Noord-Wales waar samen 3.400 mensen werken. Leroy werd naar zijn mening gevraagd nadat collega Carlos Ghosn nogal wat onzekerheid had gecreëerd rond de Nissan fabriek in het Noord Engelse Sunderland. Net als dat Ghosn een onderhoud heeft gehad met premier Theresa May, heeft Toyota inmiddels al gesproken met de Britse minister voor business Greg Clark. “Hij heeft ons verzekerd dat de regering er alles aan zal doen om een goed zakenklimaat te houden. Maar ze kunnen natuurlijk geen toezeggingen doen over iets dat er nog niet is”.

+++ VOLKSWAGEN ontkent aantijgingen dat haar software updates, die zijn bedoeld om de NOx-uitstoot van de sjoemeldiesels te reduceren, schadelijk zijn voor de auto’s. De Europese Commissie vreest dat de aanpassingen de dieselmotoren schaden en voor een hoger brandstofverbruik zorgen. Deze conclusie is gebaseerd op de feedback van experts van het Italiaanse onderzoekslaboratorium Vela. Deze maand drong de Europese Commissie bij de autofabrikant aan om snel de dieselvoertuigen te updaten en Europese gedupeerde consumenten eenzelfde compensatieregeling te bieden als de Amerikaanse. Ook in Duitsland wordt de druk om een dergelijke vergoeding aan te bieden aan Volkswagen klanten in Europa opgevoerd. +++

+++ VOLVO is tevreden over haar verkoop, omzet en winst resultaten in het derde kwartaal, maar in Nederland had het merk meer auto’s kunnen voorkomen. Door een voorraadtekort zijn de levertijden opgelopen, zo laat de importeur weten. Die ziet er ook de voordelen van in: de XC90, waarnaar de vraag met name in de Verenigde Staten sterk is gestegen, blijft zo exclusief. Daarnaast bevinden de dealers zich in een uitstekende onderhandelingspositie waardoor die goed zaken kunnen doen. Volvo zegt in het segment van de XC90 een marktaandeel van meer dan 50 procent te hebben. De importeur noemt deze SUV daarom de ultieme Volvo: Stoer, maar niet agressief. Chique, veilig. De nieuwe S90 voldoet volgens hem aan dezelfde kwalificaties. Daarvoor heeft Volvo in Nederland al 300 orders op zak en voor de nieuwe V90 liefst 500. Volgend jaar zal de XC60 worden vernieuwd en zal ook het doek van de XC40 worden gehaald. Het derde nieuwe Volvo model waar wij in 2017 kennis mee kunnen maken is de Cross Country uitvoering van de V90. +++

Reageren is niet mogelijk.