Productie Skoda Kodiaq van start

0

Deze week is in de Tsjechische fabriek van Skoda in Kvasiny het groene licht gegeven voor de productiestart van de Kodiaq. “De productiestart van de SUV is een belangrijk moment voor onze onderneming en met name voor onze collega’s in Kvasiny”, verklaart Michael Oeljeklaus, lid van de Raad van Bestuur van Skoda en verantwoordelijk voor productie. “De afgelopen maanden heeft het voltallige team zich voorbereid op de start van de productie van onze nieuwe Kodiaq”. Met de Kodiaq versterkt Skoda zijn wereldwijde concurrentiepositie en debuteert het Tsjechische merk in het snelst groeiende marktsegment van dit moment. Vanaf maart 2017 maakt het nieuwe model zijn opwachting met de traditioneel sterke eigenschappen van Skoda: buitengewoon veel ruimte, praktische slimheid en (naar verwachting) sympathieke prijzen (Autointernationaal.nl rekent op een starttarief van 31.990 euro).

skodakodiaqa2

De productiefaciliteiten in Kvasiny zijn verregaand gemoderniseerd en uitgebreid voor de productie van de nieuwste modellen van Skoda. Naast de nieuwe bodyshop en de ombouw van de assemblagelijn zijn ook de lakstraat en logistieke secties verder uitgebreid. Kvasiny is één van de drie fabrieken van Skoda in Tsjechië. Momenteel werken er zo’n 5.900 mensen, waarmee de fabriek één van de grootste industriële werkgevers is in de regio Hradec Králové. De komende jaren wordt de productiecapaciteit in de fabriek verhoogd tot 280.000 auto’s op jaarbasis. In lijn daarmee creëert Skoda extra werkgelegenheid voor zo’n 2.000 specialisten en investeert het merk tot 2018 ongeveer 266 miljoen euro in de expansie van de Kvasiny fabriek. Naast de Kodiaq (zijn naam is een knipoog naar het grootste soort bruine beer die er is, zoals die op het Canadese eiland Kodiak voorkomen) lopen de Skoda modellen Superb en Yeti er momenteel van de productielijn. In 2015 bouwde de productiefaciliteit, die 82 jaar geleden werd gevestigd, zo’n 142.000 auto’s.

skodakodiaqa3

Sales en marketing topman Werner Eichhorn meldde eerder dit jaar in een vraaggesprek met Automobiel Management recordcijfers voor wat betreft de verkopen van Skoda. Omzet en winst groeiden zelfs nog meer, hetgeen te danken is aan het succes van de relatief dure (en margerijke) Superb. Volgens Eichhorn spreekt het actuele modellenpalet nieuwe doelgroepen en een breder koperspubliek aan. “De Kodiaq past daar uitstekend bij. Hij maakt overigens onderdeel uit van een SUV offensief dat een van de sleutels naar de toekomst wordt. Er komt dus nog meer nieuws op dat front”.

De Kodiaq wordt leverbaar in 5 en 7-persoons uitvoering en is genetisch verwant aan de Volkswagen Tiguan en de Seat Ateca. De Skoda is het grootste model van dit SUV trio, en tilt het merk naar een hoger plan. De Kodiaq kan zonder meer als het vlaggenschip van de Tsjechen bestempeld worden en representeert een fraaie evolutie van het Tsjechische merk.

Skoda Kodiaq show 2

Skoda heeft duidelijk snode plannen met de Kodiaq. Enerzijds opent hij de aanval op modellen als de Hyundai Santa Fe, Kia Sorento, Peugeot 5008 en Renault Kadjar, maar de 470 centimeter lange SUV is zo ruim en dermate luxueus dat ook klanten van premium merken als Land Rover (Discovery Sport) en Volvo (XC90) de Tsjech met veel aandacht zullen bekijken.

Lukt het de Nederlandse importeur om het instaptarief op 31.990 te brengen, dat heeft Skoda een belangrijke troefkaart in handen. Er zal zowel op zakelijke én particuliere kopers worden gemikt. Volgens de importeur kon de Kodiaq feitelijk niet op een mooier moment komen. Immers, volgend jaar betaalt elke zakelijk rijder 22 procent bijtelling, dus dat er geen stekkerhybride uitvoering is, is geen nadeel.

Skoda Kodiaq wit

 

 

Reageren is niet mogelijk.