Maserati Alfieri komt alsnog

0

Het alweer ruim 2 jaar geleden dat Maserati de fraaie conceptstudie Alfieri presenteerde. Het lot van de sportwagen was lange tijd onzeker (aanvankelijk zou het model in 2016 in de showrooms verschijnen), maar de Italianen laten nu weten dat hij er écht gaat komen. Maserati heeft zelfs een volledig elektrische variant op stapel staan.

alfiericoncepta2

Uiterlijk 2019 moet de conventioneel aangedreven uitvoering van de Alfieri in de showrooms arriveren. Een jaar later volgt de elektrische versie van de elegant gelijnde coupé. De eerste krijgt een dubbel geblazen V6 van 410, 450 of 520 pk in het vooronder. De laatste 2 vermogenversies krijgen vierwielaandrijving.

alfiericoncepta3

De conceptstudie was voorzien van een achtcilinder motor, maar dat plan is om emissieredenen geschrapt. Dat is ook het argument om het gamma uit te breiden met een elektrische variant. En tevens de reden waarom de Alfieri later dan gepland op de markt komt. De Italianen moeten namelijk voor de elektrische aandrijflijn het ontwerp aanpassen. De huidige bodemarchitectuur van Maserati, die voor de Ghibli, Quattroporte en Levante gebruikt wordt, is namelijk alleen geschikt voor conventionele motoren, zoals bovengenoemde V6 en V8. Voor de montage van een elektrische aandrijflijn dient de technische basis te worden herzien. Aan die nieuwe bodemsectie wordt nu gewerkt.

alfiericoncepta4

De Alfieri trapt af als coupé. In een later stadium zal de Maserati ook leverbaar worden als roadster. Doordat de Alfieri later dan gepland op de markt verschijnt, vervroegen de Italianen de marktintroductie van de nieuwe Gran Turismo vervroegd. De tweede generatie moet in 2018 klaar zijn en wordt een stuk compacter. Dit betekent dat de nieuwe Gran Turismo geen volwaardige 4-zitter wordt, maar eerder de spirituele opvolger van de 4200 GT.

alfiericoncepta5

Het gamma van Maserati omvat straks 5 modellen: de Ghibli, Quattroporte, Levante, Gran Turismo en Alfieri. Het Italiaanse merk denkt hiermee circa 75.000 verkopen op jaarbasis te kunnen genereren. Dat is meer dan een vertienvoudiging van het in 2012 gerealiseerde aantal. Toen verkocht Maserati afgerond 6.300 auto’s op jaarbasis.

Reageren is niet mogelijk.