Prijsvergelijking Suzuki Ignis

0

De prijzen van de nieuwe Suzuki Ignis zijn bekend. Zoals eerder al door Autointernationaal.nl aan de Nederlandse importeur werd geadviseerd, komt het instaptarief van de eigenwijze en hippe cross-over bij 14.499 euro te liggen.

ignisa2

Met een lengte van 3,70 meter behoort de Ignis eerder tot het A segment dan het B segment. De Baleno (3,995 meter; vanaf 15.791 euro) is een klasse groter, maar geen cross-over. De Swift (3,85 meter, vanaf 16.191 euro) ook niet, maar beschikt wel net zoals de Ignis over een vlot design. En dat is knap voor een auto die volgend jaar wordt vervangen door een compleet nieuw model.

ignisa3

Basismotorisering is 1.2 DualJet krachtbron: een atmosferische 1,2 liter viercilinder van 90 pk en 120 Nm. De Suzuki zit er in 12,2 seconden mee op 100 km/u. De topsnelheid bedraagt 170 km/u. Prima waarden om in het verkeer mee te kunnen komen. Als gemiddeld verbruik geeft Suzuki 4,6 liter per 100 km op, hetgeen een CO2-uitstoot van 104 gram/km betekent.

ignisa4

Een handgeschakelde 5-bak in combinatie met voorwielaandrijving is standaard. Op de optielijst staat een AGS gerobotiseerde versnellingsbak. Daar wordt de Ignis niet langzamer of onzuiniger van, maar wel 1.000 euro duurder. De soort van automaat is bovendien niet combineerbaar met het basisuitrusting niveau (Comfort). Je bent dan sowieso verplicht om voor de Select versie te opteren. Die kost in handgeschakelde vorm 15.999 euro, en met AGS dus 16.999 euro. De automaatuitvoering is er ook als Stijl. Die kost 17.999 euro.

ignisa5

Tamelijk bijzonder in het A segment is de optie van vierwielaandrijving. Ook hier dien je dan wel de Select versie te bestellen. De meerprijs ten opzichte van de handgeschakelde uitvoering bedraagt 2.000 euro, hetgeen dus een tarief van 17.999 euro betekent. Met vierwielaandrijving zit de Ignis 0,3 seconde sneller op 100 km/u (11,9 tellen); de topsnelheid ligt echter 4 km/u lager (166 km/u) en het gemiddelde verbruik stijgt naar 5,0 liter per 100 km (CO2-uitstoot 114 gram/km). Die emissiewaarde is identiek aan die van de Fiat Panda TwinAir Turbo 4×4 Climbing (85 pk, 18.495 euro).

ignisa6

Helemaal bijzonder in het A segment is hybride aandrijftechniek, al houdt Suzuki het relatief simpel. De Ignis wordt namelijk leverbaar met hetzelfde Smart Hybrid systeem dat wij inmiddels van de Baleno kennen. Daarmee wordt remenergie opgeslagen in een aangepaste accu, met als gevolg dat de dynamo ontzien wordt. Er is geen sprake van een hoger vermogen of extra koppel, noch van een hogere topsnelheid. Wel zit de Ignis Smart Hybrid al in 11,8 seconden op 100 km/u (met Allgrip vierwielaandrijving zelfs in 11,6 seconden). Het gemiddelde verbruik daalt tot 4,3 resp. 4,7 liter per 100 km, hetgeen 97 resp. 106 gram aan CO2 betekent. De Ignis Smart Hybrid is er alleen in Stijl tenue en kost handgeschakeld 17.999 euro. Voor de AGS versie rekent Suzuki een bedrag van 18.499 euro (hier is de meerprijs van de automaat dus slechts 500 euro) en voor de versie met vierwielaandrijving dient er 19.999 euro afgetikt te worden bij de dealer.

Suzuki Ford Opel
Ignis Ka+ Karl Rocks
1.2 Comfort 1.2 Ultimate 1.0 Innovation
14.499 euro 14.295 euro ± 14.795 euro
Suzuki Dacia Toyota
Ignis Sandero Stepway Yaris
1.2 SH AGS Stijl Lauréate Easy-R Hybrid Aspiration
18.499 euro 16.180 euro 19.540 euro

Alleen de basisversie heeft 5 zitplaatsen. De duurdere varianten moeten het met 4 zetels doen. De Select versie biedt o.a. een achteruitrijdcamera, privacyglas en 16-inch lichtmetalen velgen (in plaats van 15-inch stalen exemplaren) extra. De Ignis Stijl voegt daar ondermeer elektrisch bedienbare ramen achterin, cruisecontrole en in de buitenspiegels geïntegreerde richtingaanwijzers aan toe.

ignisa7

Om de Ignis een vlotte verkoopstart te laten maken, heeft Suzuki een tweetal introductieaanbiedingen op basis van resp. de Select en de Stijl. Die zijn niet duurder dan de reguliere uitvoeringen maar bieden wel extra’s als een uitgebreider infotainment systeem met een touch screen en navigatie.

ignisa8

Reageren is niet mogelijk.