Skoda Kodiaq ook als Sportline

0

Skoda heeft nog maar kort geleden de Scout uitvoering van de Kodiaq gepresenteerd. Nu wordt het gamma van de Tsjechische SUV verder uitgebreid met de Sportline variant.

Met deze nieuwe versie wil Skoda de dynamische kant van de Kodiaq in de schijnwerpers zetten en voorkomen dat de SUV alleen besteld gaat worden door senioren die op zoek zijn naar een hoge zitpositie en gemakkelijke in/uitstap. Visuele kenmerken van de Sportline uitvoering zijn zwarte exterieurdetails (grille, dakrails, sierlijsten rond de ramen en spiegelkappen), privacyglas, een subtiele badge op het voorscherm en een zilverkleurige strip onderaan de achterbumper. Verder beschikt het nieuwe model over speciaal voor hem ontworpen 19-inch lichtmetalen velgen. Exemplaren van 20-inch staan op de optielijst.

Net als de Kodiaq Scout is ook de Sportline uitvoering gebaseerd op het uitrustingsniveau Ambition. Ter aanvulling zorgt Skoda voor sportstoelen (elektrisch verstelbaar met geheugenfunctie voor de bestuurder) met Alcantara bekleding plus zilverkleurige stiksels, lederen afwerking van het multifunctionele stuur plus pookknop, aluminium pedalen en een G krachten, turbodruk, actuele vermogen, koelvloeistof plus olietemperatuurmeter in een sportiever ogende boordcomputer.

De standaarduitrusting omvat verder onder andere Driving Mode Select (Normal, Sport, Eco, Individual, Comfort, Snow), waarmee de motor, automaat, stuurbekrachtiging en airconditioning naar wens kunnen worden ingesteld. Andere voorzieningen zijn elektrisch verstelbare en inklapbare buitenspiegels met dim & geheugenfunctie en Boarding Spot (verlichting in de spiegels die de grond verlichten), achteruitkijkspiegel met regensensor plus dimfunctie, LED sfeerverlichting met 10 instelbare kleuren, het Kodiaq embleem op de dorpels, Alcantara sierelementen en vloermatten met zilverkleurige stiksels.

Voor de Kodiaq Sportline zijn 4 motoren beschikbaar, waarvan er 2 op benzine draaien en de ander 2 op diesel. Het gaat hierbij om de 1.4 TSI (150 pk), de 2.0 TSI (180 pk) en de 2.0 TDI (150 of 190 pk). De 2.0 TSI is op het sprintonderdeel het snelst: Met deze motor zit de Kodiaq Sportline in precies 8,0 seconden op 100 km/u. De uitvoering met de hoogste topsnelheid is de 190 pk sterke 2.0 TDI met 190 pk. Die stoomt door tot 210 km/u.

De Kodiaq Sportline wordt standaard geleverd met vierwielaandrijving. Optioneel kan de Skoda worden voorzien van adaptieve Dynamic Chassis Control (DCC). Elektronisch gestuurde dempers bieden de bestuurder keuze uit 3 standen: Comfort, Normal en Sport. De vierwielaandrijving garandeert optimale veiligheid en grip, wat vooral merkbaar is bij het trekken van een aanhanger. Met een grondspeling van 194 mm weet de Kodiaq Sportline volgens de importeur tevens eenvoudig raad met forse hobbels. De Skoda heeft een overloophoek van 19,7 graden; de aanloop & naloophoek bedragen respectievelijk 22,0 en 23,1 graden dankzij de korte overhangen.

Op het gebied van rij assistentie vertrouwt de Kodiaq Sportline op dezelfde systemen als de reguliere uitvoeringen van de Tsjechische SUV. Voorbeelden zijn Trailer Assist, Blind Spot Detect en Rear Traffic Alert. De Crew Protect Assist functie, die de ramen en het schuif/kanteldak automatisch sluit bij een ongeval en de spanning op de veiligheidsgordels op de voorstoelen opvoert, werkt samen met het verbeterde Front Assist, waarin ook de City Emergency Brake en Predictive Pedestrian Protection zijn geïntegreerd. De Park Assist functies zijn verder aangescherpt, terwijl Area View een primeur is voor Skoda.

De Kodiaq Sportline is voorzien van een 9,2 groot touch screen dat vervaardigd is van glas. Het Columbus navigatiesysteem biedt tevens een Wifi hotspot en een LTE-module. Een automatische Emergency Call functie is standaard. Net als de Kodiaq Scout beleeft de Sportline uitvoering zijn debuut op de autosalon van Genève (9 t/m 19 maart). De marktintroductie is voor komende zomer gepland.

Reageren is niet mogelijk.