Nieuwstelex II

0

+++ Het gaat goed met de ‘hersenen’ van GOOGLE ’s zelfrijdende auto. Dat blijkt uit cijfers die zijn vrijgegeven door de staat Californië, waar Google en ook andere bedrijven zelfrijdende auto’s  voornamelijk testen. Opvallend genoeg stopte Alphabet, het moederbedrijf van Google, in december met de ontwikkeling van zijn eigen zelfrijdende auto. De technologie die de hersenen ontwikkelt, is ondergebracht in een nieuw bedrijf: Waymo. De auto’s hebben 30 keer zoveel testkilometers op de weg gemaakt als die van alle andere concurrenten samen. De voertuigen legden in 2016 samen ruim 1 miljoen kilometer af op de openbare weg. Daarnaast zijn de ‘ogen’ van de auto ook verreweg het beste, waardoor de persoon achter het stuur maar één keer per 8.000 kilometer hoefde in te grijpen. Een jaar eerder was dat nog één keer per 2.000 kilometer. BMW en Ford, die na Waymo de beste resultaten op dit gebied boekten, moesten respectievelijk 8 en 25 keer zo vaak ingrijpen. Deze cijfers geven het meest gedetailleerde beeld tot nu toe van hoe het gaat met de experimenten van de hightech bedrijven. Californië vraagt in verhouding met andere staten namelijk om vrij veel informatie. Daarom is dit overzicht dus uniek. De strenge eisen in Californië leidden eind vorig jaar tot een ruzie met Uber. De taxidienst wilde zijn zelfrijdende autovloot in San Francisco laten rijden, maar weigerde het juiste papiertje aan te vragen. Dat zou er namelijk toe leiden dat het bedrijf allerlei informatie moest delen en dat wilde het naar verluidt niet. Uiteindelijk moesten de auto’s van de weg. Dat Google verreweg het beste is, is niet zo gek. Het bedrijf is al jaren bezig met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Bekend is het kleine autootje zonder stuur, dat in 2014 voor het eerst werd getoond. Daardoor leek het erop dat Google ook zelf auto’s wilde maken. Maar dat bleek niet zo te zijn. +++

+++ HONDA werkt aan een nieuwe S2000. Het model zou volgend jaar al op de markt moeten komen. Hij is in de eerste plaats ontwikkeld voor de Noord Amerikaanse markt, maar komt ook naar Europa. Het wordt opnieuw een achterwiel aangedreven roadster, maar onder de motorkap verandert alles: het atmosferische blok van zijn voorganger ruimt baan voor een krachtbron met dubbele drukvoeding: de 2.0 turbo-unit van de Civic Type R met extra hightech in de vorm van een elektrische compressor (zoals Audi toepast in de SQ7). Die oplossing helpt om het verbruik te drukken, terwijl tegelijkertijd het beruchte turbogat wordt geëlimineerd. De nieuwe motor is 320 pk sterk wordt gekoppeld aan een gerobotiseerde, in de achteras ingebouwd, versnellingsbak met dubbele koppeling en 8 verhoudingen. +++

+++ IMPORTEURS van nieuwe personenauto’s hebben hun omzet in 2016 met dik 5 procent zien afnemen. Toch deden ze het nog altijd aanzienlijk beter dan in 2013 en 2014, toen hun omzet zich op een lager niveau bevond. Dat importeurs een minder jaar kenden, hangt sterk samen met de forse verkoopdaling in de automarkt als geheel. Het aantal nieuw verkochte personenwagens was 15 procent lager dan in topjaar 2015, toen de importeurs tevens een fikse omzetpiek kenden. De forse terugval in de verkopen kwam vooral door de nieuwe bijtellingregels die begin vorig jaar ingingen. Autobedrijven en leasemaatschappijen hebben eind 2015 daarom juist extreem veel nieuwe diesels en stekkerwagens op kenteken laten zetten, om nog te profiteren van de oude belastingtarieven. +++

+++ Tijdens de in maart te houden autosalon van Genève presenteert MAZDA 3 (ver)nieuw(d)e modellen. Belangrijkste troef is het Europese debuut van de tweede generatie CX-5. Daarnaast zullen zowel de CX-3 als de Mazda2 een lichte facelift ondergaan. De nieuwe CX-5 pakt uit met Vectoring Control (GVC); veiligheidstechniek die zowel het comfort als de veiligheid ten goede komt. De bestuurder profiteert van betere displays, zoals een verbeterde, op de voorruit geprojecteerde head-up display. Ook de vernieuwde CX-3 en de Mazda2 worden voortaan standaard voorzien van GVC en adaptieve LED koplampen. De aantrekkelijkheid van beide modellen wordt verder verhoogd met herontworpen stuurwielen, een betere weergavekwaliteit van displays (met head-up displays nu in full-colour) en betere isolatie. De vernieuwde CX-3 zal in Nederland in maart in de showroom staan, de Mazda2 wordt een maand later verwacht. De nieuwe CX-5 is vanaf juni in Nederland leverbaar. +++

+++ MERCEDES zal in 2018 haar eerste elektrische SUV lanceren. Dit model maakt onderdeel uit van het EQ subgamma en gaat in Nederland tussen de 85 en 100 duizend euro kosten. Het EQ gamma zal volledig uit elektrische modellen bestaan en medio 2025 goed zijn voor 15 tot 25 procent van de merkportfolio. Mercedes wil zich daarnaast gaan profileren als leverancier van mobiliteitsdiensten: Voor inwoners van grote steden nadert het moment dat ze niet langer eigenaar zijn van een auto. Zij zullen in plaats daarvan steeds vaker een voertuig willen kunnen huren tegen een kilometervergoeding. Onze dealers zullen daar op in moeten gaan spelen door auto’s eenvoudig uit te lenen en reservering via de smartphone mogelijk te maken”, aldus een woordvoerder. +++

+++ De verkoop van TWEEDEHANDS auto’s aan consumenten is in januari blijven steken op nagenoeg hetzelfde niveau als een jaar eerder. Autobedrijven verkochten in totaal 93.149 occasions en tussen particulieren onderling wisselden er nog eens 60.471 van eigenaar. Bij elkaar opgeteld komt dat neer op een toename van nog geen 0,2 procent ten opzichte van januari 2016. Over heel 2016 nam de verkoop van tweedehands auto’s aan particulieren nog met 3,6 procent toe tot ruim 1,8 miljoen stuks. +++

+++ Grote Amerikaanse autobouwers als General Motors (GM), Ford en Fiat Chrysler hebben hun verkopen van personenauto’s in de VERENIGDE STATEN afgelopen maand zien dalen. Autointernationaal.nl ging al uit van een voorzichtige start van het jaar. Die volgde op een sterk slot van 2016, waarin een recordaantal auto’s werd verkocht. Fiat Chrysler zag zijn verkopen met 11 procent dalen, terwijl voor GM een verkoopmin van 3,8 procent resteerde. Ook Ford (min 0,7 procent) wist minder auto’s aan de man te brengen. Nissan, geholpen door het populaire model Rogue (bij ons verkocht als X-Trail), en Honda zagen de autoverkopen wel met circa 6 procent stijgen. Daarmee deden de Japanse automakers het beter dan verwacht. Dat gold evenwel ook voor Ford en Fiat Chrysler, die de verwachtingen van analisten ondanks de mindere verkopen wisten te overtreffen. De verkopen van Volkswagen, waartoe ook de Audi en Porsche modellen worden gerekend, stegen met 15 procent. Daarmee toonde het Duitse concern een stevig herstel nadat het bedrijf gebukt ging onder de problemen vanwege het dieselschandaal. Toch wist Volkswagen niet aan de gemiddelde verwachting te voldoen. Kenners rekenden op een verkoopplus van 20 procent. Toyota leverde 11 procent minder auto’s aan klanten. Daarmee presteerde het bedrijf veel minder dan de min 2 procent die gemiddeld werd voorzien. +++

+++ VOLKSWAGEN is in de VS nog eens 1,2 miljard euro kwijt aan het schandaal met sjoemelsoftware. Het zijn de kosten die het bedrijf maakt voor het terugkopen of het aanpassen van 80.000 auto’s met 3-litermotoren van de merken Volkswagen, Audi en Porsche. In de schikking die aan een rechtbank in San Francisco is voorgelegd, staat dat bezitters van deze auto’s recht hebben op een compensatie van 6.500 en 15.000 euro als zij hun motor laten aanpassen. Daar komt per auto 465 euro bij als daardoor de prestaties achteruit gaan. Eigenaren die van hun auto af willen, hebben recht op een bedrag van bijna 7.000 euro boven op de dagwaarde van de auto. Als de aanpassing van motoren niet voor een bepaalde datum door de autoriteiten is goedgekeurd, kan de schade oplopen tot 3,75 miljard euro. De rechtbank in San Francisco moet het schikkingsvoorstel nog goedkeuren. Volkswagen was in de VS al 14 miljard euro kwijt voor het terugkopen van auto’s met kleinere dieselmotoren of het compenseren van hun eigenaars. Met de overeenkomst voor de 3,0 liter dieselmotoren zijn de problemen nog niet opgelost. Afzonderlijke staten en investeerders zijn rechtszaken gestart tegen het bedrijf. Daarnaast lopen er onderzoeken tegen 36 medewerkers en oud-medewerkers, onder wie de voormalige bestuursvoorzitter Martin Winterkorn. In de zaak van 7 medewerkers heeft het bedrijf al schuld bekend. +++

Reageren is niet mogelijk.