Abarth met 3 gelimiteerde modellen naar Genève

0

Op de later deze maand van start gaande autosalon van Genève toont Abarth, de huistuner van Fiat, in totaal 3 nieuwe, uiterst smaakvolle gelimiteerde edities. Het drietal zal ook in Nederland leverbaar worden. Paradepaard van de reeks is de 124 Spider Scorpione. Die oogt dankzij de lakkleur San Marino 1972 Black sinister, hoewel het actiemodel ook in de tint Turini 1975 White leverbaar wordt. De donkere uitstraling van het exemplaar op de foto wordt versterkt door afwerkingdetails in Forgiato Grey.

Het standaard aanwezige mechanische zelfsperrende differentieel draagt volgens Abarth bij aan de superieure wegligging. Voor het betere bochtenwerk zijn de stoelen van de 170 pk / 250 Nm sterke en 1.060 kilo lichte 124 Spider Scorpione voorzien van microfiber stroken en een leersoort die extra grip bieden. De motorspecificaties zijn goed voor een topsnelheid van 232 km/u en een sprinttijd van 6,8 seconden. De belichting is volgens Abarth optimaal dankzij het standaard Visibility Plus Pack.

Ook is de gelimiteerde editie voorzien van het Sound Plus Pack. Dat omvat een geluidsinstallatie van Bose, een subwoofer en 8 speakers. Het instrumentarium biedt een centrale, grote toerenteller met een rode achtergrond en er is een startknop aan boord als onderdeel van het keyless startsysteem.

De vernieuwde 595 Abarth wordt tijdelijk ook leverbaar in Pista uitvoering. Hoe lang? Totdat de gelimiteerde oplage van (slechts) 18 exemplaren uitverkocht is. De Pista uitvoering kan zowel in gesloten uitvoering als Cabrio (met elektrisch te bedienen dak) worden besteld. Daarnaast kan er gekozen worden uit 5 laktinten (Grigio Campovolo, Bianco Gara, Rosso Abarth, Grigio Record en Nero Scorpione) in combinatie met contrasterende details. Meer aankleedmogelijkheden biedt Abarth in de vorm van op de persoonlijke smaak afgestemde kleuren van de remklauwen, spiegelkappen en bumperinzet stukken. 17 inch Formula velgen zijn standaard (in combinatie met 205/45 banden), evenals verstralers.

Onder de kap zit de 160 pk / 230 Nm sterke 1.4 T-Jet turbomotor. Daarmee kan deze Abarth in 7,3 seconden naar 100 km/u sprinten. Hij haalt 216 km/u. Een high performance Abarth Record Monza uitlaat en de Abarth Telemetry functie op het Uconnect multimediasysteem (met 7-inch TFT touch screen) zijn standaard. Met de laatste accessoire kunnen tijdens sessies op de circuits (‘Pista’ is Italiaans voor ‘circuit’) van Spa-Francorchamps, Monza en op de Red Bull Ring gedetailleerde kaarten worden getoond van het traject. Bovendien geeft Abarth Telemetry de bestuurder input om via het volgen van de ideale lijn en idem rempunten rondetijden te verbeteren.

Deze Pista versie komt tussen de 595 (met 145 pk) en de 165 pk sterke 595 Turismo in. Het idee achter het nieuwe gelimiteerde model is duidelijk; Een vlotte, handgeschakelde Abarth voor de racefanaat die helemaal klaar is voor bezoek aan bovengenoemde circuits. Alfa Romeo fans met een 4C zijn reeds bekend met de tips van Abarth Telemetry. Behalve aan deze gadget, is de 595 Pista ook voorzien van een specifieke badge op de achterkant. Vóór heeft hij geventileerde plus geperforeerde remschijven van 284×22 mm en achter geperforeerde exemplaren van 240×11 mm. Achter zijn Koni schokdempers met FSD technologie gemonteerd. De Abarth Record Monza is ook op dit model van de partij en is voorzien van Dual Mode plus 4 uitgangen. Op verzoek is de Pista ook met sequentiële 5-traps automaat te verkrijgen.

Last but not least de 695 Yamaha XSR. Van dit gelimiteerde model zullen slechts 1.390 exemplaren worden gebouwd (695 coupés en 695 cabrio’s; in totaal komen 1 stuks naar Nederland). Aanleiding is het sponsorschap van Abarth van het Yamaha Factory Racing Team in de motorsport. Het actiemodel heeft daarom dezelfde Pista Grey uitdossing als de tweewieler Yamaha XSR900 Abarth. Talrijke onderdelen zijn van koolstofvezel vervaardigd. Daarnaast is een Akrapovic uitlaat standaard. De 695 Yamaha XSR onderscheidt zich verder door achter standaard Koni schokdempers te monteren en ze vóór als optie aan te bieden. De Brembo remmen gebruiken geventileerde en geperforeerde schijven van 305 millimeter en hebben Feroro blokken.

De 695 XSR Yamaha is voorzien van 17 inch Supersport lichtmetalen velgen met matzwarte afwerking, rode details op de bumpers plus buitenspiegels, rode remklauwen en geperforeerde remschijven. De optionele opvoerkit verhoogt het vermogen van de 1.4 T-Jet motor (die standaard goed is voor 165 pk) op naar 180 pk.

Reageren is niet mogelijk.