Toyota goed geluimd in Genève

0

Afgelopen maand steeg de Europese autoverkoop met 2,1 procent naar 1,114 miljoen exemplaren. Van alle grotere volumemerken presteerde Toyota het beste met een plus van 20,2 procent. Op jaarbasis (inclusief januari) bedraagt de afzettoename zelfs 23,9 procent.

Verantwoordelijk voor het succes is niet alleen de C-HR, die boven verwachting goed aanslaat bij de Europese autoconsument, maar ook het feit dat Toyota minder dan de andere grote volumemodellen in de hoek zit waar vandaag de dag de klappen vallen: die van de diesels.

Dat komt omdat Toyota al sinds mensenheugenis een prima alternatief in huis heeft: de hybride. Dit type aandrijflijn wordt door de Europese autoconsument steeds meer ontdekt: in 2015 bedroeg het verkoopaandeel van de hybride uitvoeringen bij Toyota reeds een allesbehalve marginale 25 procent. Maar vorig jaar, toen de sjoemeldiesel affaire volop in het nieuws was, kozen bijna één op de drie Toyota klanten (32 procent) voor een hybride model. In de eerste 2 maanden van 2017 is dit percentage verder gestegen naar 39.

In Frankrijk koos vorig jaar slechts 8,7 procent van de Toyota klanten voor een model met een dieselmotor. In vergelijking met 2008 is er sprake van PvdA-achtige taferelen: toen bedroeg het verkoopaandeel van de dieselmodellen nog 60,3 procent. Ook bij andere merken zijn oliegestookte motoren op hun retour. Zo daalde het verkoopaandeel bij Fiat van 52,8 procent naar 30,6 procent en bij Citroën van 81 procent naar 40,5 procent. Premiummerken ontspringen de dans enigszins omdat hun modellen vaak zeer geschikt zijn voor het vreten van kilometers, en diesel dus een populaire keuze blijft. Maar ook in dat segment daalt het verkoopaandeel: in 2008 ging het bij Audi, BMW en Mercedes nog om afgerond 90 procent, nu is het 72 procent.

De Franse automarkt is in zijn geheel van een dieselaandeel van 77,3 procent in 2008 geëvolueerd naar 47,9 procent in 2016. Hoewel de afgenomen populariteit benzinemodellen in staat stelt om een comeback te maken, heeft Toyota in de vorm van de Prius en de Hybrid uitvoeringen van de Yaris, Auris en C-HR dus een alternatief in de showroom staan. Bij het laatste model is de door een elektromotor geassisteerde uitvoering met afstand het populairst. De vernieuwde Yaris wordt niet met dieselmotor aangeboden en alles wijst er op dat de D-4D units ook bij de volgende generatie Auris van het menu zullen verdwijnen.

Op de autosalon van Genève richt Toyota zich op de verre toekomst met de conceptstudie i-TRIL. Het model toont de visie van het Japanse merk op stedelijke mobiliteit in 2030. Het idee is dat de consument dan niet alleen een elektrische auto wil, maar ook een exemplaar die volop rij plezier biedt. De i-TRIL is ontwikkeld door Toyota Motor Europe (TME) in samenwerking met het designcenter ED2 van het Japanse merk in Nice, dat ook het vernieuwde uiterlijk van de Yaris ontwierp.

De i-TRIL is ontworpen voor een specifieke doelgroep: een vooruitstrevende, 30 tot 50 jarige, al dan niet gescheiden, actieve vrouw met 2 kinderen en een energieke levensstijl. Ze woont in de stad. Toyota stelt dat steden in de toekomst niet zozeer in de breedte groeien, maar in de hoogte. Dat vraagt om een compact, wendbaar en stadsvriendelijk voertuig. De nieuwe i-TRIL past volgens Toyota perfect in dit plaatje.

Toyota heeft de i-TRIL voorzien van 3 opvallende functies: Active Lean-technologie (hé, daar is de Carver weer!), zogeheten Relax Engagement en een 1+2-stoelopstelling. De vlinderdeuren zorgen volgens Toyota voor maximaal gemak tijdens het in/uitstappen. Wat daarbij ook helpt, is dat de bestuurderstoel dan 20 graden draait. Het studiemodel weegt 600 kilo en wordt aangedreven door een elektromotor. Het voertuig is 2,83 meter lang en 1,46 meter hoog. De spoorbreedte vóór bedraagt 1,2 meter en achter 60 centimeter.

‘Active Lean-technologie’ betekent dat de i-TRIL in de bocht naar binnen kantelt. Doordat de voorwielen en zijschermen vóór ‘los’ staan van de carrosserie, zijn grotere kantelhoeken mogelijk. Ingenieurs van Toyota hebben ontdekt dat een kantelhoek van 10 graden de perfecte combinatie oplevert van grip en stabiliteit. De achterwielen blijven te allen tijde in rechtop positie. Alleen de cabine kantelt. Dit kantelprincipe zorgt voor een draaicirkel van slechts 4 meter.

Op een volle acculading bedraagt de actieradius maximaal 200 kilometer. De bestuurder, een 30 à 50 jarige vrouw dus met 2 kinderen, heeft 2 keuzes: zelf rijden óf autonoom rijden. Vanuit ‘Relaxed Engagement’ perspectief zijn er diverse rij posities mogelijk: een hogere, een meer relaxte zitpositie of een soort lig stand (vergelijkbaar met die op een kart) voor maximale betrokkenheid tijdens het rijden.

De i-TRIL heeft geen pedalen. Zodoende is er veel beenruimte. De bestuurdersstoel heeft een centrale rib die de benen volgens Toyota optimaal ondersteunt. Via een head-up display wordt de bestuurder voorzien van relevante informatie en dankzij een Human Machine Interface (HMI) is communiceren met het multimedia en infotainment systeem via spraaktechnologie mogelijk. Het sturen, accelereren en remmen gebeurt allemaal via drive-by-wire technologie. De besturing verloopt via een controller die lijkt op een gamecontroller. Deze reikt in de handmatige besturingsmodus uit naar de bestuurder en trekt zich weer terug in de autonome modus. In die laatste modus maken speciale interieurlichten duidelijk in welke richting de i-TRIL gaat kantelen.

De 1+2-stoelopstelling biedt plaats aan 3 volwassenen en zorgt volgens Toyota voor maximaal ruimtegevoel en geeft passagiers achterin uitstekend uitzicht naar voren. De hoofdsteun van de bestuurdersstoel is aan het plafond bevestigd en klapt naar beneden als de i-TRIL wordt gestart. Bij het openen van de portieren gaat een deel van de vloer mee. Inzittenden hoeven zo een kleinere ‘drempel’ te overbruggen om in- of uit te stappen. Het interieur is aangekleed met hoogwaardige materialen, zoals Alcantara en een houten vloer. Alle materialen zijn gerecycled. Het bekledingspatroon op de achterbank keert terug in de Goodyear velgen (19 inch vóór en 20 inch achter).

Reageren is niet mogelijk.