Kansrijk: Volvo XC20

0

Er zijn steeds meer signalen dat Volvo met een tweede compacte SUV komt. Het nieuwe CMF platform is namelijk niet alleen geschikt voor XC40 (en andere carrosserievarianten van de 40-serie), maar ook voor een lijn kleinere modellen.

Daarmee heeft Volvo de techniek in huis om ook een XC20 op de markt te brengen. De R&D chef van het Zweedse merk, Henrik Green, heeft dat in en interview bevestigd. De XC20 zal worden aangedreven door de nieuwe 1,5 liter 3 cilinder motor die Volvo momenteel voor onder andere de XC40 aan het ontwikkelen is. De krachtbron is afgeleid van de Drive-E 2,0 liter 4 cilinders die Volvo al in zijn modellen levert. In zijn krachtigste vorm zou de 3-pitter 240 pk kunnen genereren.

Het nieuwe CMF platform heeft Volvo in samenwerking met haar Chinese moederbedrijf Geely ontwikkeld. De bodemplaat kan ingekort worden voor kleinere modellen dan de XC40 (en de opvolger van de V40). Naast de XC20 kan Volvo dit onderstel ook gaan gebruiken voor bijvoorbeeld een S20 of een V20. Het laatste model kan als spirituele opvolger van de C30 wordt beschouwd, al ligt het voor de hand dat achterportieren niet zullen ontbreken.

De XC40 zal nog voor de jaarwisseling worden voorgesteld en arriveert in de lente van 2018 in de showrooms. Rond die tijd zal ook het doek van de opvolger van de V40 worden gehaald. Dat wordt met het oog op de internationale smaak een sedan: S40. Of er ook een 5-deurs uitvoering komt, is nog niet helder, maar bij groen licht gaat die zeker en vast V40 heten.

De XC20 moet het gaan opnemen tegen onder andere de Audi Q2. Vanzelfsprekend is er van de compacte SUV ook een (deels)elektrische variant gepland. Over een productielocatie voor de XC20 wordt nog niet gesproken, maar de fabriek in het Belgische Gent heeft de beste papieren aangezien daar ook de technisch grotendeels identieke modellen van de 40-serie gebouwd gaan worden.

Comments are closed.