Audi gaat 2e elektrische model in België bouwen

0

De Belgische productievestiging van Aud mag een tweede elektrisch model bouwen. Het gaat om een 5-deurs coupé met de naam e-Tron Sportback. De toekenning van een tweede model aan de fabriek in Vorst werd voorafgegaan door succesvolle onderhandelingen voor meer flexibiliteit en werkzekerheid tot 2020, zo meldt Audi.

De eerste volledig elektrischeauto, een SUV met de naam ‘Q6 e-Tron’, loopt vanaf 2018 van de band. Audi had de productie van dat tweede model eerder aangekondigd voor 2019 en de Belgische fabriek had zich kandidaat gesteld. “Met het licht op groen zetten voor de e-Tron Sportback tonen wij aan dat Audi het thema elektrische mobiliteit serieus neemt. De Belgische vestiging kan met een tweede volledig emissieloos model optimaal benut worden”, zegt Hubert Waltl, de directeur productie en logistiek bij de Volkswagen dochter. De vormgeving van de nieuwe 5-deurs coupé verbindt volgens hem “klassieke Audi elementen met trendsettende details”.De Q6 e-Tron krijgt een actieradius van 500 kilometer en zal in 4,6 seconden naar 100 km/u kunnen sprinten. Voor de e-Tron Sportback wordt een iets groter bereik belooft en een fractioneel kortere acceleratietijd.

In de Belgische Audi fabriek, waar momenteel nog de A1 gebouwd wordt, werken bijna 3.000 mensen. De directie en sociale partners van de Brusselse fabriek kwamen ook tot een akkoord om in 2017-2018 extra exemplaren van de benjamin uit het gamma te bouwen. Volgend zal ook een hoger aantal van de A1 van de band rollen. Dat is te danken aan een flexibele instelling van het personeel. Die constructieve houding wordt nu beloond met de productieopdracht voor een tweede model.

De vakbonden reageren verheugd. Zo laat Hedwin De Clercq, de woordvoerder van de ABVV, weten: “Ik ben enorm tevreden met deze beslissing, vooral voor het personeel dat de laatste maanden en jaren vele inspanningen leverden om van de fabriek een modelvestiging te maken waarmee voor eens en altijd af kan worden gerekend met het beeld van een conflictfabriek. Ook voor Duitsland is Vorst nu een bedrijf geworden waar iedereen naar opkijkt en een voorbeeld van hoe het ook kan zonder vele stakingen zoals in het verleden”. De Belgische vakbonden wijzen ook op de goede relatie met hun Duitse collega IG Metall. Die laatste zit namelijk in de Raad van Commissarissen bij Audi en beslist dus mee over de toewijzing van productieorders voor nieuwe modellen.

Comments are closed.