Kia Stonic gelekt

0

Het is niet alleen Hyundai dat (eindelijk) het SUV B segment betreedt. Ook zustermerk Kia brengt een dergelijk model op de markt. Die gaat Stonic heten. Kia had graag nog even gewacht met de officiële onthulling, maar de eerste beelden zijn voortijdig uitgelekt.

De B segment SUV (of eigenlijk is het een cross-over) van Hyundai, Kona genaamd, trok eerder deze maand veel aandacht vanwege zijn opvallende, futuristische en extreme design. Het was afwachten of Kia voor net zo’n spraakmakende styling zou kiezen, maar aan de hand van deze foto’s kan je zien dat dit niet het geval is. Nou ja, misschien wel spraakmakend in negatieve zin. Want de Stonic ziet er teleurstellend burgerlijk uit. Met name bij de C stijl doet het ontwerp denken aan de Renault Mégane en Toyota Auris. En dat zijn niet echt de meest sexy auto’s op de markt.

Maar goed, er zal ongetwijfeld een markt zijn voor een B segment cross-over met een braver uiterlijk dan de Kona. Ook kiest Kia voor minder zwart carrosserieplastic hetgeen de Stonic een rustigere uitstraling geeft. Het Koreaanse merk houdt het bij uitgeklopte wielkasten, grote (lichtmetalen) velgen met brede banden en extra bodemvrijheid om het ‘Urban SUV’ karakter van de nieuweling te benadrukken. Een oranje dak en dashboardafwerking in dezelfde tint moet voorkomen dat de Stonic er als een grijze mus uitziet, maar al met al haalt het ontwerp het niet bij het ‘koppendraaier’ design van de Kona. Jammer, want vroeger waren de rollen bij het Koreaanse fabrikantenduo precies andersom.

De Stonic wordt met dezelfde motoren leverbaar als de Kona en dat betekent voor Europa de 1.0 T-GDI turbobenzine unit met 120 pk en 3 cilinders, een 4-pits 1.6 T-GDI met 177 pk en standaard 7-traps automaat met dubbele koppeling plus vierwielaandrijving en een 1.6 CRDi in 2 vermogenversies (110 pk en 136 pk; de laatste is er ook met vierwielaandrijving en de genoemde automaat). Om verkooptechnisch niet (helemaal) overschaduwd te worden door Hyundai, doet Kia er goed aan om het gamma te laten beginnen bij de 100 pk variant van de 1.0 T-GDI motor zodat er op een lager prijsniveau kan worden gestart.

Reageren is niet mogelijk.