Mercedes test nieuwe GLE en GLS

0

Mercedes doet al een tijdje zeer goede zaken met de GLC. Deze SUV is één van de meest begerenswaardige modellen in zijn segment. Mede dankzij de GLC wist Mercedes vorig jaar wereldwijd 712.100 auto’s in het SUV segment te verkopen. Maar de grotere GLE en GLS spreken minder tot de verbeelding dan de GLC.

De facelift van de uit 2011 stammende GLE (de modelreeks debuteerde als ML) is nooit goed uit de verf gekomen terwijl de vierkante GLS (geboortejaar: 2007) heel duidelijk uit een tijdperk stamt. Gelukkig wordt er door Mercedes hard gewerkt aan een volledig nieuwe generatie. Reken op een debuut eind volgend jaar, op de 2018 editie van de Los Angeles Auto Show.

Zowel de volgende editie GLE als de GLS zal worden gebaseerd op een modulair onderstel, MHA genaamd, dat Mercedes speciaal voor zijn grotere SUV modellen heeft ontwikkeld. Het nieuwe platform zal voor een aanzienlijk gewichtsverlies zorgen. De nieuwe GLS zal bovendien de eer hebben een Maybach variant te mogen baren. Daarmee wil Mercedes de concurrentiestrijd aangaan met de Bentley Bentayga en de Range Rover SVAutobiography.

Beide grote SUV modellen van Mercedes kunnen rekenen op aanzienlijk rondere vormen. Daardoor ontstaan er meer optische overeenkomsten met de succesvolle GLC. Van de GLE komt in 2019 ook weer een coupévariant, maar die kon nog niet worden betrapt door spionagefotografen. Het dashboard van zowel de GLE als de GLS laat zich met de ogen dicht voorspellen: 2 enorm brede beeldschermen en 4 ronde ventilatieroosters aan de bovenzijde van de middenconsole.

Door de aanzienlijke gewichtsverlaging van het SUV duo zullen 4 cilinder dieselvarianten een prominentere rol gaan spelen in het gamma van de nieuwe GLE. Daarnaast zullen alle 6 cilinder lijn motoruitvoeringen beschikken over een 48V systeem. Daarmee kan het verbruik worden beperkt. Een stekkerhybrid uitvoering is ook gepland, evenals een ’63 AMG’ versie. Die ruilt de huidige 5,5 liter V8 in voor het modernere 4,0 liter blok met 2 turbo’s. Wees niet verbaasd als de GLE 63 S bijna 600 pk sterk wordt.

De GLS debuteer 2 maanden na de nieuwe GLE, in januari 2019 op de autotentoonstelling van Detroit. Zijn belangrijkste concurrenten worden de Audi Q7 en de nieuwe BMW X7. De nieuwe GLS wordt een ‘volbloed’ 7-persoons SUV, dus geen model met op de derde rij een set noodzittingen. Omdat rijke Amerikanen, Chinezen en Russen er behoefte aan hebben, komt er ook van de nieuwe GLS weer een AMG variant.

Comments are closed.